vi d’Alella

m
Enologia

Vi de qualitat amb denominació d’origen, produït al terme municipal d’Alella (Maresme) i als pobles que hi limiten.

La producció és molt limitada (uns 15.000 hl/any), a causa de l’extensió cada dia més reduïda de vinyes (d’una superfície global d’unes 9.000 ha, només 380 son dedicades al conreu de la vinya). És elaborat principalment per la cooperativa Alella Vinícola, un dels primers cellers cooperatius de Catalunya (fundat el 1906), la qual elabora i comercialitza el 90% de la producció global i aplega aproximadament 200 associats. El 80% dels vins alellencs són blancs, secs o dolços, suaus i de cos arrodonit, elaborats amb most de primera premsada, procedent de les varietats de raïm pansa blanca, pansa roja, garnatxó blanc (variant de garnatxa), malvasia i picapoll. L’altre 20% de la producció són vins negres i rosats, elaborats amb les varietats d'ull de llebre, garnatxa negra i garnatxa peluda. Els vins negres són suaus, no gaire foscos i de regust floral. Els vins d’Alella gaudeixen d’una gran anomenada com a vins de taula, tenen una graduació alcohòlica entre els 11,5° i els 13,5°, i se'n comercialitzen vuit menes sota les denominacions d’Alella Marfil i Jaume Serra.