Cabestany

Cabestany

© Fototeca.cat

Municipi del Rosselló, a la plana vitícola de l’est de Perpinyà, entre els cursos de la Tet i del Rard, en una antiga zona pantanosa.

A part petites zones de regadiu, on són conreats arbres fruiters i hortalisses, la vinya pren un caràcter de monocultura; produeix vi de qualitat superior dins la zona anomenada Rosselló dels Aspres, i un vi dolç natural dins la zona dels Costers de l’Alt Rosselló (en la qual ocupa un dels primers llocs, amb una producció de 12 154 hl [1961]). La cooperativa vinícola fou creada el 1947, i té un celler de 13000 hl de cabuda. La població, que s’havia triplicat entre el 1836 i el 1911 (1 553 h), restà reduïda a 949 h el 1946, però a partir d’aleshores tornà a augmentar, a causa de la proximitat de la ciutat de Perpinyà./>El poble (6059 h agl i 162 h diss [1982], 30 m alt) és a mig camí entre Perpinyà i l’estany de Sant Nazari, al sud de Castell-Rosselló. L’església, d’origen romànic (primera meitat del s XII), fou molt reformada posteriorment, però conserva l’absis i, sobretot, l’important timpà de Cabestany, de marbre, l’autor del qual ha estat anomenat per aquesta obra el Mestre de Cabestany: és una de les més antigues representacions escultòriques de la glorificació de Maria (resurrecció i assumpció presidides per la incredulitat de sant Tomàs davant aquests fets segons la Llegenda àuria; el Crist beneeix l’escena).