Codorniu SA

Les caves Codorniu, obra de Josep Puig i Cadafalch

Empresa dedicada a la producció vinícola fundada l’any 1551, amb seu central a Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès).

Dirigida des dels orígens per la família Raventós, que n’és la propietària, l’activitat vinícola de la casa pairal es remunta al segle XVI; a mitjan segle XVII una pubilla, Anna Codorniu, també de família vinyatera de la comarca, es casà amb Miquel Raventós. El 1872 Josep Raventós i Fatjó hi inicià l’elaboració de vi escumós o xampany (conegut a Catalunya amb la denominació de cava des de la segona meitat dels anys vuitanta del segle XX), i el seu fill Manuel Raventós donà el gran impuls a l’empresa Raventós i Codorniu, que posteriorment passà a dir-se Codorniu SA.

Els anys noranta del segle XX inicià un procés de diversificació amb la producció quantitativament important de vins no escumosos, que el 2012 en representaven el 35%. Destaquen els vins produïts al Penedès (Bac) i a la possessió de Raimat, actualment dins del municipi de Lleida, que fou adquirida el 1914 per Manuel Raventós. Els terrenys foren convertits en vinya aprofitant el regadiu que permetia l’entrada en funcionament del canal d’Aragó i Catalunya, i la producció de vi s’hi inicià els anys seixanta. També a Catalunya, des del 2000 el grup Codorniu posseeix el 25% de Scala Dei i en deté la direcció enològica i comercial.

Amb l’adquisició de Bodegas Bilbaínas (la Rioja) el 1977 inicià la producció en altres zones de l’Estat espanyol. El 1999 començà l’expansió internacional amb l’obertura de cellers i la compra de terres a Mendoza (Argentina) i Napa Valley (Califòrnia, EUA). Amb presència en uns 120 països, a la fi de la primera dècada del segle XXI, les exportacions han anat adquirint cada cop més rellevància fins a representar prop del 50% de la facturació.

Tanmateix, la internacionalització de l’empresa comportà algunes dificultats, com ara les derivades de la creació de marques per a tercers. A causa dels baixos rendiments d’aquest sector, l’empresa n’anuncià la supressió l’abril del 2017, decisió que comportava prescindir d’una setantena dels prop de 900 treballadors del grup. L’octubre d’aquest any traslladà la seu social a la Rioja, mesura que justificà per la inseguretat jurídica generada pel moviment independentista català. L'octubre del 2018 el fons d’inversió nord-americà Carlyle adquirí la propietat majoritària (68%) del grup Codorniu. El mes següent el nou propietari n'anuncià la integració amb Gleva Cellars, grup vitivinícola sorgit el 2006 d'una escissió de la família Raventós, amb marques com Parxet o Montferrant, el qual també havia estat adquirit pel fons nord-americà.