i Felip VI d’Espanya | enciclopèdia.cat
Gran enciclopèdia catalana

Felip VI d’Espanya

Nom amb que fou conegut, abans de ser proclamat rei, Felip de Borbó i de Grècia
Felip VI d'Espanya
© Congreso de los Diputados
ciències polítiques polít
Rei d’Espanya.
Madrid, 30 de gener de 1968

Fill de Joan Carles I d’Espanya  i de Sofia de Grècia, accedí al tron el dia 19 de juny de 2014, un cop aprovada i signada pel seu pare la llei orgànica d'abdicació, per la qual rebé el títol de comte de Barcelona, entre d'altres. Fins a la proclamació, en qualitat d'hereu al tron d’Espanya, detingué els títols que hi són associats: príncep d'Astúries (des del 1977) i, pel que fa a Catalunya, també els de duc de Montblanc, comte de Cervera, príncep de Girona i senyor de Balaguer. D'altra banda heretà també el títol de cap suprem de les forces armades. En arribar a la majoria d'edat (1986) jurà la Constitució del 1978.

Després de cursar estudis militars, es llicencià en dret (1993) a la Universidad Autónoma de Madrid, i féu alguns cursos d’econòmiques, a més d’un màster de relacions internacionals a la Universitat de Georgetown (1993-95). En els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 encapçalà l'equip espanyol de vela. Presideix la fundació Príncipe de Asturias, que anualment lliura els premis que porten aquest nom. Després de la coronació, continua exercint aquesta dignitat fins que la seva primogènita Elionor sigui considerada apta per a assumir-la.

El 22 de maig de 2004 es casà amb la periodista Letizia Ortiz Rocasolano a la catedral de Santa Maria la Real de l’Almudena, a Madrid. El 31 d’octubre del 2005 nasqué a Madrid la primera filla dels prínceps d’Astúries, Elionor, primera en la línia successòria dels reis d’Espanya, per darrere del seu pare; i el 29 d’abril del 2007, nasqué Sofia, la segona filla del matrimoni i segona en la línia successòria al tron reial per darrere de la seva germana. L’existència d’una primogènita com a possible hereva al tron féu que hom plantegés la modificació de l’article 57 de la Constitució, que estableix la prioritat dels fills barons en el dret de successió al tron.

Data de revisió: 
2014-06-19
Llegir més...