Club Excursionista de Gràcia

Escaladors del Club Excursionista de Gràcia a la serra de Mont-roig (Noguera)

© CLUB EXCURSIONISTA DE GRÀCIA

Club de muntanyisme del barri de Gràcia de Barcelona.

Fundat el 1922, nasqué amb el nom de Grup Excursionista Mai Enrera. Fou impulsat per Josep Buch i Parera, Jaume Martorell i Agustí Sobrevia. El 1925 adoptà l’actual denominació. El febrer del 1927 Eudald Canivell, un dels membres fundadors de l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques, promogué i fundà l’Arxiu de Gràcia. Ja el 1927 començà a difondre aquestes aportacions a través del seu butlletí. El 1928 la seva Secció de Neu organitzà el primer aplec d’hivern d’esquí. El 1929 es creà la secció d’estudis a iniciativa d’Enric Ribas. Dins d’aquesta secció es fundà el Grup de Recerques, dirigit per Albert Piera. El 1931 inicià l’activitat el Càmping Club de Gràcia, que des del 1968 organitzà els Ral·lis de l’Amistat entre Catalunya i Occitània conjuntament amb el Camping Club de France.

Acabada la Guerra Civil, el club creà la secció de muntanya l’any 1940 i d’escalada GEDE (Grup Especial d’Escalada) el 1941. Els membres del club han fet expedicions a diferents muntanyes del món, entre les quals destaquen les realitzades a l’Himàlaia, mentre que els membres del GEDE, segon grup d’escalada constituït a Catalunya, obriren diverses vies per parets de Catalunya i també organitzaren escalades arreu del món. Organitza diversos campionats d’escalada i disposa d’un bloc de 40 m2. Dins de la secció de muntanya, el 2012 es creà el grup de BTT del club.

El 1958 fou fundada la secció d’espeleologia, coneguda amb el nom de Grup d’Investigacions Espeleològiques (GIE). Algunes de les seves accions més destacades foren el descobriment de la cova Meravelles i el seu conjunt a Benifallet (Baix Ebre) i l’estudi del complex d’Arañonera (Aragó). També participà en l’expedició de la Federació Catalana que baté el rècord del món de profunditat en conglomerat a Hondures (1998).

D’altra banda, l’any 1951 es fundà la coral Cantaires Muntanyencs i el 1957 es creà l’Agrupament Escolta Pere Rosselló.

El 1972, un grup de socis encapçalat per Joan Cullell Altimiras promogué la xarxa de senders de Catalunya, en especial els senders de gran recorregut, encarregant-se del marcatge i el manteniment de camins. Aquesta tasca, ampliada a tot l’Estat espanyol, fou posteriorment continuada per la Federació Espanyola de Muntanyisme (FEM).

El club col·laborà en el Congrés Excursionista Català, promogué la Comissió Excursionista del Congrés de Cultura Catalana i participà en diverses ocasions en la cerimònia de la Flama del Canigó.

Disposa de secció cultural i d’un arxiu arqueològic. El Grup d’Investigacions Arqueològiques de Gràcia descobrí el forn ibèric de Sant Cugat del Vallès i l’ermita de Sant Adjutori.

Travessa Matagalls-Montserrat del 2011, organitzada pel Club Excursionista de Gràcia

© CLUB EXCURSIONISTA DE GRÀCIA

Des del 1972 organitza la Travessa Matagalls-Montserrat, que fins el 1988 se celebrà cada dos anys i a partir de llavors passà a ser de periodicitat anual. Amb uns 83 km de recorregut, és una de les primeres caminades de resistència de l’Estat. Fa tasques de formació a través de l’Escola de Muntanya de Gràcia, que promociona i forma els seus membres en tots els aspectes relacionats amb el muntanyisme. També disposa d’una secció d’esquí de muntanya i participa en competicions d’aquesta especialitat.

Des del començament dels anys noranta coorganitza, juntament amb el CEC i la UEC, un curs de Medicina i Socors de Muntanya. El 2002 promogué un projecte de mapes en tres dimensions del territori català. Publica bimensualment el butlletí Mai Enrera. També disposa d’un refugi a les Cases del Sitjar, a la Molina.

Ha rebut la Creu de Sant Jordi (1992), la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona (2004) i la placa de bronze del Reial Orde del Mèrit Esportiu (2011).