Eliana Thibaut i Comelade

Eliane Thibaut-Comelade
(Rigardà, Conflent, 1928 — ?, 6 d’abril de 2021)

Assagista, dietista i gastrònoma.

Professora d’ensenyament tècnic teòric, s’especialitzà en higiene de l’alimentació i en cuina casolana, disciplines en què assolí notorietat internacional, i contribuí a la divulgació de la cuina catalana a Europa. Organitzà tallers de cuina de la Catalunya del Nord des del 1985.

Col·laborà en Der Feinsmäcker, revista especialitzada en gastronomia, Sant Joan i Barres, Truc i Sud, entre d’altres. Publicà amb èxit notable Technologie et hygiène alimentaire (1964), Alimentació racional del cos humà (1973), Sachez vous nourrir (1977), La ration de la femme enceinte (1979), 365 menus équilibrés (1979), Com nodrir-se (1982), etc., en el camp de la dietètica. En el de la divulgació gastronòmica és autora, entre d’altres, de Cuina rossellonesa i de la Costa Brava (1968), De la Costa Brava au Canigó (1971), La cuina medieval a l’abast (1983), La cuina catalana del Rosselló i els seus vins (1984), Les coques catalanes (1996), La cuina dels Països Catalans. Reflex d’una societat (2001), Recettes catalanes de nos grand-mères (2006), Les saisons de la cuisine (2009), La cuisine du riz en Pays Catalan. Riz à la paella ou en cassola (2014), La cuisine catalane: 300 recettes d’hier et d’aujourd’hui (2015) i Petit traité savant de l’artichaut (2016), entre d’altres. La seva gran obra, La cuisine catalane, en dos volums, es reedita regularment des del 1978. El 2009 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi. Fou mare del músic Pascal Comelade.