castanyada

f
Folklore

Menjars típics de la castanyada

© Adobe Stock / Nico

Menjada de castanyes, normalment torrades, especialment la que hom sol fer la nit de Tots Sants.

Tradicionalment (el costum ja era molt generalitzat a la fi del segle XVIII), la castanyada era efectuada en família, després de sopar el dia 1 de novembre, vigília del dia de difunts, acompanyada de panellets i vi dolç; hom passava el rosari en commemoració dels morts. Posteriorment, es traspassà la celebració a la vigília del dia 1.

Actualment, se celebra en colles d’amics o en família, i fins i tot se’n fan de populars organitzades per ajuntaments o associacions; com a postres es mengen panellets, castanyes i moniatos, acompanyats de vins dolços, rancis o també cava.

A les poblacions grans, pels volts d’aquesta festa, les castanyeres torren i venen castanyes en unes parades especials, i diverses localitats celebren festes i fires de la castanya (com Vilanova de Prades i Viladrau) o convoquen concursos de torradors de castanyes (Amer). 

Al final del segle XX, a la celebració tradicional, s’hi afegí la festa anglosaxona de Halloween, de manera que actualment conviuen totes dues.