La disposició tradicional a la casa rural consta de llar de foc a terra, central amb cúpula o de racó o paret amb faldar, voltada de bancs o amb banc escon, sovint de respatller alt i movible, totalment o en part, que serveix de taula. La llar o foguer té rodafoc, que no deixa escampar la cendra, capfoguers per a sostenir la llenya, amb ganxos per a l’ast, clemàstecs senzills o múltiples per a penjar-hi les olles i sovint un pagès giratori per a atansar el plat als individus que hi seuen al voltant. A la vora del foc hi ha el bugader, cossi de pedra, enfonsat a la paret i que sobresurt a l’exterior en forma d’absidiola. Una absidiola major correspon al forn del pa. L’aigüera amb pica de pedra, l’escudeller i el cantirer moblen la cuina.
Corel / William P. McElligott
L’aparició dels fogons elevats comportà la protecció i la decoració de la paret amb rajoles envernissades amb temes religiosos, d’oficis, florals o simplement geomètrics. Si la casa no disposava d’un local especial, figuraven a la cuina la pastera i l’armari caixabanc del pa o panera penjada al sostre. La moderna progressió dels atuells electrodomèstics i l’adopció del gas transportable han desfigurat actualment l’antiga cuina.