dextrina

f
Bioquímica

Producte intermediari en la hidròlisi àcida o enzimàtica de midons i fècules.

En la hidròlisi enzimàtica les α-amilases (endoamilases) de la saliva i del pàncrees dels mamífers i les β-amilases (exoamilases) de les plantes hidrolitzen els enllaços α-1-4-glucosídics, però no els α-1-6-glucosídics de l’aminopectina. L’estructura de les dextrines és intermèdia entre la del midó i la dels oligosacàrids. Formen un grup de substàncies solubles en aigua, insolubles en alcohol i fortament dextrogires; hom en coneix dues classes: la blanca, molt emprada en la indústria de filats i teixits com a empesa per a donar-los una aparença de nous, com a adhesiu del tipus de la goma aràbiga, sobretot per a empaperar parets, tot i que ha estat desplaçat pels de mena sintètica, i la groga, que és la resultant de la fragmentació en cadenes curtes i ulterior repolimerització amb augment de la viscositat; és molt emprada com a cola adhesiva en la relligadura de llibres i en foneria.