i fructosa | enciclopèdia.cat
Gran enciclopèdia catalana

fructosa

fructosa (es), fructose (en)
substantiu femení f química quím
Cetohexosa que es dóna en estat lliure, juntament amb la glucosa i la sacarosa, en la fruita i la mel i combinada amb altres sucres en els oligosacàrids.

La fructosa natural és fortament levogira ([α]D 2 0 D = -92°) (activitat òptica), fet que donà lloc al seu primer nom, levulosa. La D-fructosa [CH2OHCO (CHOH)3CH2OH] fou sintetitzada per E. Fischer el 1890. Hom fabrica la fructosa per hidròlisi àcida de la inulina, polisacàrid que es compon, quasi exclusivament, d’unitats de D-fructofuranosa, la qual és una forma cíclica de la fructosa. A les cèl·lules dels músculs dels vertebrats la fructosa és degradada segons les vies metabòliques de la glucòlisi, gràcies a la seva fosforilació, a α-D-fructosa-6-fosfat catalitzada per l’enzim hexoquinasa. Al fetge dels vertebrats la fructosa és fosforilada a D-fructosa-1-fosfat per la fructoquinasa. La fructosa intervé també, en les plantes, en la síntesi de la sacarosa.

Llegir més...