olivera

Olea europaea (nc.), oliu, oliver, olivo (es), olive tree (en)

f
Botànica
Agronomia

olivera

© Fototeca.cat

Arbre perennifoli, de la família de les oleàcies, de 5 a 12 m d’alt, de soca i tronc gruixuts, de fulles lanceolades, rígides i enteres, de flors blanques i petites, agrupades en ramells axil·lars, i de fruits en drupa el·lipsoidal, primerament verds i finalment negres.

Els fruits, les olives, són comestibles i proporcionen un excel·lent oli de cuina. La fusta és molt apreciada en la fabricació de mobles i d’estris diversos. És un arbre molt conreat a la regió mediterrània, d’on és oriünd.

Detall de branca d'olivera amb fruits

© MC

L’olivera com a símbol de la pau té origen en el colom que tornà a l’arca de Noè portant-ne un branquilló. Pintat sovint en sepulcres cristians primitius, és símbol de la pau eterna. Els pobles mediterranis li han atribuït sempre un valor religiós: creada per Atena, amb les seves branques foren coronats els guanyadors dels Jocs Olímpics; els romans la utilitzaven en cerimònies lustrals; els jueus en portaven rams en la festa de la Dedicació. Juntament amb les palmes, els cristians en porten branques a la processó dels rams.