salmó

salmón (es)
salmon (en)
m
Ictiologia

Salmó remuntant el riu

© Verity Johnson / Dreamstime.com

Peix de la família dels salmònids que pertany als gèneres Salmo, Oncorhynchus (americà), Coregonus (llacs centreeuropeus), etc.

L’espècie més coneguda és el salmó europeu (Salmo salar), de cos allargat, d’1 m de longitud mitjana i de 15 kg de pes. El seu color experimenta nombroses variacions durant el seu desenvolupament, el dors es torna finalment blavós, l’abdomen i els flancs, argentats, i les aletes, una mica més fosques. Abandonen les aigües marines en què habiten (sobretot a l’Atlàntic nord) i en l’època de reproducció remunten els rius europeus i americans i hi fan la posta, segons les edats, en diverses èpoques de l’any. Els alevins romanen d’un a sis anys, generalment dos, a les aigües dolces oxigenades, segons les latituds de llurs hàbitats, i després tornen a la mar. Peix comestible molt apreciat, de carn rogenca característica, és objecte d’una intensa pesca industrial.