tortell

m
Pastisseria

Tortell de pasta fullada i nata

© Fototeca.cat

Pastís de pasta fullada o d’una altra massa, en forma d’anella, farcit de nata, de crema, de confitura, de massapà, de cabell d’àngel, etc.

El tortell és un element molt important de la tradició culinària catalana, i apareix en diverses celebracions festives al llarg de l’any.

Era tradició que el padrí regalés un tortell al seu fillol o fillola. En algunes comarques catalanes regalava el tortell quan la criatura acabava de recitar el verset de Nadal --tortell de Reis--, i altres el regalaven per Pasqua, amb la benedicció de la palma. El tortell de Rams encara és vigent en alguns indrets de les comarques gironines, tot i que la mona de Pasqua ha anat guanyant popularitat a tot el territori.

Tortell de pasta de brioix i farcit de massapà

© Fototeca.cat

El tortell de Reis , és segurament el més consumit a les llars catalanes l’endemà de la nit de Reis, el 6 de gener. Recorda l’ofrena reial recollida als textos bíblics i incorpora una litúrgia pròpia: sorpreses amagades a l’interior, una figureta de rei, el premi i una fava, que penalitza el trobador amb el pagament del dolç. S’elabora amb pasta de brioix feta amb ous, sucre, llet, mantega i farina i es cobreix amb fruita confitada i sucre. Actualment es farceix de massapà, crema o nata.

Hi ha també el tortell de Sant Antoni molt semblant al de Reis, del qual es distingeix en què no incorpora fruita confitada i en què sempre va farcit de massapà. Es consumeix el dia 17 de gener, diada de Sant Antoni Abat, patró del bestiar, en la qual se celebra la festa dels Tres Tombs.

Algunes localitats tenen el seu propi tortell, com el tortell d'Olot , d’anís o matafaluga. L'origen d’aquest tortell prové de l’empremta que els jueus deixaren a la ciutat. Malgrat que no es coneix la recepta original, el tortell d'anís d’Olot s'elabora amb farina, ous i sucre i es presenta trenat. És un tortell dens que se sol menjar acompanyat d’alguna beguda espirituosa, com la ratafia o el moscatell, entre d'altres.

A Mataró, per Sant Simó (28 d'octubre) --segona festa major de la població--, es consumeix tortell de Sant Simó , que té forma de sabre. És un tortell de pasta de brioix, farcit de massapà i amb trossos de fruita confitada i sucre de llustre per sobre. Antigament sembla que el tortell tenia la mateixa forma singular, però es feia amb mel i ametlles, i es deia torrat.