verat

cavalla, caballa (es), mackerel (en), Scomber sp (nc)
m
Ictiologia

Verat comú

Biopix Nature Photos (cc-by-nc)

Gènere de peixos teleostis de l’ordre dels perciformes, de la família dels escòmbrids, de cos fusiforme, amb l’aleta caudal molt escotada, el peduncle caudal molt estret, premaxil·lar soldat al maxil·lar (juntament amb la mandíbula inferior constitueix un musell agut), òrbita ocular envoltada pel darrere per una anella completa d’ossos independents, dents petites i dues aletes dorsals (la segona dorsal i l’anal seguides de 5-6 pínnules).

Inclou dues espècies: S. scombrus, el verat comú, i S. colias (japonicus), el verat d’ull gros, peixos pelàgics, d’alta mar i d’una gran importància econòmica, car formen en primavera grans bancs que s’apropen a les costes i són activament capturats per la seva carn, molt saborosa i alimentosa, puix que és un peix blau molt ric en greixos. S'alimenten de crustacis planctònics i de pteròpodes.

Verat d’ull gros

Lanzardo2 (CC0)

Molt comunes a la Mediterrània i a l’Atlàntic, ambdues espècies són venudes als mercats indistintament, bé que el verat d’ull gros té els ulls molt més grossos, és de mida més petita (només 30 cm, enfront dels 50 cm del verat comú), té el dors amb vetes fines i blavoses (en lloc de vetes fosques i gruixudes) i, a més, té bufeta natatòria (que manca en el verat comú). Són comuns a les aigües dels Països Catalans.