xampinyó

Agaricus bisporus (nc.), camperol cultivat, champiñón (es), mushroom (en)

m
Alimentació
Micologia

Conreu de xampinyons

© Fototeca.cat

Bolet de la família de les agaricàcies, de 5 a 10 cm d’alt, de capell carnós, bombat, blanquinós, amb làmines primerament rosades i finalment d’un bru fosc, i de cama curta, amb un anell membranós.

Fa una olor agradable i característica. És gairebé l’únic bolet cultivable. Hom el conrea en caves, sobre fems. La composició dels xampinyons per cada 100 g és de 4 g de proteïnes, 0,15-0,25 g de lípids i 2,8-3,3 g de glúcids (0,8-1 de fibra), i produeixen 26 calories. Contenen vitamines i minerals. Hom els consumeix frescs, secs o en conserva, generalment per a acompanyar ous, peix, pollastre, carn, etc.