aromatitzant

m
Alimentació

Substància que, aplicada en petita quantitat, comunica una aroma o millora o reforça l’existent, en un aliment, beguda, tabac, cosmètic, etc.

Els aromatitzants també poden servir per a encobrir una olor desagradable en productes farmacèutics, plàstics, tintes d’impremta, aire ambient en locals tancats, etc. Són usades com a aromatitzants composicions preparades amb productes naturals, tals com les espècies , els olis essencials les oleoresines amb una gran varietat de composts químics obtinguts per transformació de productes naturals o per síntesi. Les legislacions sanitàries de la majoria dels països, a través de llurs codis alimentaris, controlen l’ús dels aromatitzants artificials, que no autoritzen fins després d’haver-se'n comprovat plenament la innocuïtat ( additiu alimentari) i fan generalment obligatòria la seva declaració i en prohibeixen l’ús en els casos que la imitació del producte natural pugui tenir caràcter fraudulent. Hom preveu un increment en l’ús d’aromatitzants a causa bàsicament de les tendències següents: augment de la proporció d’aliments preparats industrialment, conservables a llarg termini, en els quals el procés d’elaboració fa perdre sovint part de l’aroma, el qual cal restituir; recerca d’aliments nous per a afrontar els problemes de la fam i del creixement demogràfic i necessitat d’adaptar-los als tasts i les olors tradicionals; creació de noves aromes destinades a aliments fruïtius, etc.