transpiració

f
Biologia
Botànica

Procés consistent en l’eliminació per evaporació d’una gran part de l’aigua absorbida per les plantes.

La quantitat d’aigua transpirada pot representar fins el 90% de l’aigua absorbida. La transpiració és justificada per tres raons principals. En primer lloc, atès que el diòxid de carboni només pot entrar a la cèl·lula en dissolució, les superfícies cel·lulars on tenen lloc els intercanvis gasosos de la fotosíntesi han d’ésser molles, la qual cosa implica una gran evaporació. En segon lloc, la transpiració contribueix a l’ascensió de l’aigua absorbida. Finalment, té un efecte refrigerant, puix que, en evaporar-se, l’aigua sostreu calor. Una gran part de la transpiració (aproximadament el 90%) ocorre a través dels estomes, i la resta a través de les cutícules i de les lenticel·les. La planta controla la transpiració mitjançant l’obertura i el tancament dels estomes. La intensitat de la transpiració augmenta amb la calor, amb el vent i amb la sequedat de l’aire.