Festival Internacional de Música Castell de Peralada

Festival Castell de Peralada

Festival de música creat el 1987 per l’Associació Cultural Castell de Peralada.

De caràcter privat, l’Associació es fa càrrec de l’organització, la gestió i el finançament del festival. Celebrat anualment els mesos de juliol i agost, començà proposant un tema monogràfic cada estiu (“Mozart i Saglieri”, “El bel-canto italià”, etc), però el 1989 abandonà aquesta línia. El programa dedica una atenció especial a recitals lírics, concerts simfònics-corals i òperes, bé que també inclou espectacles interdisciplinaris de música i teatre, dansa, jazz, concerts de música pop, concerts de cambra i espectacles familiars.

A més de l’escenari principal, situat als jardins del, celebra també concerts i al convent del Carme de Peralada i al Pavelló dels jardins del Castell, on des del 2007 se celebra el cicle “Petit Peralada”, dedicat a apropar la música clàssica als infants.

Sovint hi actuen primeres figures de la música clàssica (M. Caballé, M. Bayo, A. Arteta, A. Kraus, J. Carreras i J.Pons entre els cantants i A.S. Mutter, M. Rostropovič, E. Solé i A. de Larrocha entre els instrumentistes) i presta una especial atenció als compositors i autors del país: entre d’altres, hi han estat estrenats Cant de benvinguda, de Feliu Gasull (1992), La realitat lliure, de Josep M. Mestres Quadreny (1993), l’òpera Babel 46, de Xavier Montsalvatge (1994), La Pantera Imperial de Carles Santos (1996), l’òpera recuperada Pepita Jiménez, d’Albéniz, en una nova versió de Josep Soler (1996) i Corre Corre, Diva de Ramon Oller (1998).

Des del 1992 forma part de l’Associació Europea de Festivals (EFA), que inclou, entre altres, els de Bayreuth, Berlín, Florència i Salzburg, des del 2006 de l’Associació Espanyola de Teatres, Festivals i Temporades d’Òpera XXI i des del 2007 de l’Associació Espanyola de Festivals de Música Clàssica (FestClásica).

L’any 2011, coincidint amb el 25 aniversari el festival atorgà les medalles d’honor, guardó dissenyat per Bagués Masriera Joyeros, a Montserrat Caballé, Joan Manuel Serrat, Plácido Domingo, Ángel Corella i Joan Font, de Comediants. El 2016 rebé la Creu de Sant Jordi.