Miquel Torres SA

Empresa vinícola amb seu a Vilafranca del Penedès.

Té els orígens en la comercialització dels vins elaborats a partir del conreu de les vinyes familiars des dels primers anys del segle XIX. El 1870 els germans Jaume i Miquel Torres Vendrell fundaren Torres i Companyia, societat d’elaboració i exportació de vins, amb destinació sobretot a l’Estat espanyol, l’Amèrica Llatina i Europa. Aquest any es construí també el primer celler de l’empresa a Vilafranca del Penedès. Paral·lelament, la destil·lació de brandis adquirí cada cop més rellevància, i un impuls definitiu a finals dels anys vint del segle XX. Arran de la Guerra Civil de 1936-39 el celler fou bombardejat, i calgué reconstruir-lo. Miquel Torres i Carbó (Vilafranca del Penedès, Alt Penedès,1909 – 1991), que assumí la direcció el 1932, fou l’artífex de l’expansió de l’empresa els anys de postguerra, amb l’ampliació de les vinyes i la creació de les marques més conegudes de vi embotellat (Viña Sol, Gran Viña Sol, Sangre de Toro, Coronas, Viña Esmeralda). El 1979 l’empresa consolidà la internacionalització amb l’obertura d’un celler a la vall central de Xile (Curicó), on començà a elaborar vins, que es beneficiaren de l’absència de fil·loxera a la finca. Posteriorment, el 1982 adquirí terres als EUA (Marimar Torres Estate, comtat de Sonoma, Califòrnia), on obrí també un celler.    A Catalunya té finques a les comarques del Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat, on obrí també un celler el 2008. A més de Xile i els EUA, té delegacions a Estocolm (Suècia) i Xangai (Xina). Comercialitza els seus vins en més de 130 estats del món. L’any 1991 Miquel Torres i Riera assumí la presidència de l’empresa.