TecnoCampus Mataró-Maresme

TecnoCampus (Mataró)

© Xevi Varela

Parc científic i de formació i innovació tecnològica inaugurat al novembre del 2010, amb seu a la ciutat de Mataró.

El TecnoCampus arrenca del projecte de prop d’un centenar de professionals del Maresme d’impulsar i implantar les tecnologies de la informació (TIC) a la comarca, objectiu que posteriorment amplià a altres àmbits empresarials, universitaris i tecnocientífics. El 1999 l’Ajuntament de Mataró constituí la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme per a gestionar-ne la realització. Hi participen també altres organismes, com ara el Consell Comarcal, i en són patrocinadors diverses empreses privades. Pel que fa al finançament, hi han col·laborat el Ministeri d’Innovació i Ciència, la Diputació de Barcelona, la Unió Europea i la Generalitat de Catalunya.

L’any 2009 la Fundació assumí la titularitat de l’Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPMT), fundada el 1983, i de l’Escola Universitària del Maresme (EUM), del 1995. El mateix any de la inauguració del centre es fundà l’Escola Superior de Ciències de la Salut. Com a entitat privada associada, compta amb la participació del centre tecnològic CETEMMSA, creat el 1991. L’any de la inauguració del TecnoCampus s’hi impartien vuit titulacions per a un total de 1.300 alumnes i s’hi havien instal·lat una vintena d’empreses.

Físicament ocupa una superfície d’uns 20.300 m 2 urbanitzats i uns 47.000 m 2  construïts a la façana marítima de Mataró, a la zona del Rengle, que des de l’any 2004 ha estat objecte d’una profunda remodelació urbanística. El projecte fou adjudicat  a l’equip d’arquitectes MBM, i les instal·lacions consten de tres edificis principals: TCM1 (universitats i serveis complementaris), TCM2 (incubadora, centre tecnològic i Fundació TecnoCampus de Mataró), TCM3 (empreses tecnològiques i institucionals) i TCM4 (Centre de Congressos).  Gestiona, a més, la nau Minguell, antiga fàbrica tèxtil rehabilitada i reconvertida en centre de formació audiovisual.

El parc forma part de la Xarxa de Parcs Tecnològics de Catalunya (XPCAT), de l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya (APTE) i de la International Association of Science and Technology Parks (IASP).