Eulàlia Lledó i Cunill

(Barcelona, 1952)

Eulàlia Lledó i Cunill

Fiolòloga.

Doctora en filologia romànica per la Universitat de Barcelona, exerceix de mestra de secundària i col·labora amb diferents universitats. S'ha dedicat especialment a la investigació dels biaixos sexistes i androcèntrics de la literatura i de la llengua, i també a analitzar-ne la repercussió que tenen en l’ensenyament.

Respecte a la literatura, fa crítica literària, conferències, ponències, escriu articles i ressenyes sobre diferents aspectes de la literatura, principalment sobre les escriptures femenines. Cal destacar-ne Dona finestrera (1997), Dona balconera. A les penes, llibreries (2007) i Sor Juana Inés de la Cruz. La hiperbólica fineza (2007).

Quant a la llengua, es dedica a investigar el sexisme i l’androcentrisne en diferents àmbits (De llengua, diferència i context, 2007). Respecte al diccionari normatiu català i d’altres, ha publicat L’espai de les dones als diccionaris: silencis i presències (2005), i sobre el normatiu castellà, De mujeres y diccionarios. Evolución de lo femenino en la 22ª edición del DRAE (2004). Ha tractat i publicat articles sobre les notícies de premsa, especialment les de maltractaments i violència. Quant a les denominacions d’oficis, càrrecs i professions, cal esmentar Las profesiones de la A a la Z (2006). Ha elaborat nombroses i diverses guies i manuals de recomanacions.

També treballa per un ensenyament educatiu i ha escrit sobre altres temes, com ara La línia de flotació. Dietari intermitent (2009).

L’any 2008 fou guardonada amb la Creu de Sant Jordi.