Museu de Granollers

Centre museístic de la ciutat de Granollers (Vallès Oriental).

Impulsat per la societat civil granollerina, fou creat pel consistori l’any 1932 en un antic edifici del carrer de Sant Bartomeu, i el 1937 passà a la Casa Molina, on restà fins al seu enderrocament (1965). El 1976 es traslladà a un edifici de nova planta dissenyat pels arquitectes Bosch, Botey i Cuspinera i situat en el que havia hagut la seu de la Unió Liberal al carrer d’Anselm Clavé.

Dipositari d’una part destacada del patrimoni arqueològic de Granollers i del Vallès Oriental, hi destaquen les col·leccions de restes arqueològiques neolítiques, procedents de la necròpolis del camí de Can Grau (la Roca del Vallès) i de la bòbila d’en Joca (Montornès del Vallès); de jaciments d’època romana (particularment, les restes de la necròpolis de Can Trullàs de Granollers i dels banys romans d’una antiga vil·la); així com l’aixovar domèstic i el parament militar d’època medieval trobat al Casal d’Olivet (Canovelles). La secció artística conserva mostres d’art religiós medieval i modern, principalment retaules i talles devocionals, així com una àmplia mostra de pintura moderna i contemporània d’artistes locals.

L’any 1987 s’obrí l’extensió de ciències naturals, amb seu pròpia a la torre modernista de la Tela (contruïda el 1912 i rehabilitada el 1986), que és també el centre de documentació del parc natural del Montseny.  El jardí que envolta la torre acull una mostra de la botànica i la geologia de la comarca. "L’home i el medi natural", és el títol de l’exposició permanent del museu.

El museu compta amb un tercer espai descentralitzat, L’Adoberia, un centre d’interpretació del Granollers medieval, que exhibeix i difon la història i el patrimoni medieval i moderns de la ciutat de Granollers i alhora exposa i explica l’estructuració social, urbanística i econòmica de la ciutat al voltant de dues restes patrimonials d’alt valor: l’antiga adoberia d’en Ginebreda i la muralla medieval.