Cacaolat

El cardedeuenc Joan Viader i Roger, fill del fundador de Letona, creà el Cacaolat

© Cacaolat

Marca registrada d’un batut de cacau fabricat per l’empresa Letona S.A., i posteriorment constituïda com a societat anònima del sector lacti.

Letona fabricà i distribuí la marca des del 1933 i n’esdevingué el producte de més èxit.

Hom n’interrompé la producció entre el 1936 i el 1951, a causa de la Guerra Civil, la Segona Guerra Mundial i el racionament de la postguerra. Integrada la marca a través de Letona a Central Lechera Española SA (CLESA) el 1971, Parmalat (1998) i finalment al grup Nueva RUMASA (2007), aquest la segregà com a societat anònima (Cacaolat SA).

L’any 2009 la facturació fou de 98 milions d’euros, la plantilla era d’uns 400 treballadors i tenia centres de producció i de distribució a Barcelona, Parets del Vallès i Utebo (Saragossa). Arran de la difícil situació de Nueva RUMASA, Cacaolat SA fou posada a la venda el febrer del 2011, i finalment adquirida per Societat Anònima Damm (49%), Cobega (49%) i el fons d’inversió Victory Turnaround (2%). Bé que tancà la fàbrica d’Utebo (2013), la nova etapa de l’empresa significà una expansió sense precedents en termes d’exportació a nous mercats (Xipre, Malta, Suècia i Andorra), i el mateix any obrí una fàbrica a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).