Copèrnic

Programa Europeu d’Observació de la Terra

Programa de l’Agència Espacial Europea que té com a objectiu la recollida massiva de dades sobre la Terra i la seva anàlisi amb finalitats diverses

És dividit en sis grans àrees d’observació: superfície terrestre, mars i oceans, atmosfera, canvi climàtic, gestió d’emergències i seguretat. Les aplicacions cobreixen una àmplia gamma de serveis, entre els quals figuren la protecció del medi ambient, la predicció de catàstrofes naturals, la gestió i planificació del territori, l'agricultura, la silvicultura, el desenvolupament sostenible, l'avaluació i disponibilitat dels recursos naturals, la protecció civil, el control de moviments de població i el turisme, entre moltes altres.

Per tal d'aconseguir les dades, el programa Copèrnic disposa tant d’una xarxa d’estacions a la superfície terrestre (xarxa in situ), com, coordinadament, de la sèrie de satèl·lits Sentinel especialitzats en diverses missions d’observació i dotats de la tecnologia adequada, a més d’una sèrie de satèl·lits de suport. El projecte, proposat el 1998, fou anomenat inicialment Monitoratge Global per al Medi ambient i la Seguretat (Global Monitoring for Environment and Security, GMES), i no se li canvià el nom fins l’any 2012. Els primers serveis d’observació s’iniciaren l’any 2011.

El primer satèl·lit Sentinel fou llançat des de la base de l’ESA de la Guaiana l’abril del 2014, propulsat per un coet Sojuz, i hom preveia completar-ne la posada en òrbita dels cinc restants gradualment fins el 2019. El programa Copèrnic és el més exhaustiu quant a observacions de la Terra i, amb el Galileo, al qual en certa manera succeeix, és el més ambiciós dut a terme per l’Agència Espacial Europea.