castell de Cervelló

Restes del castell de Cervelló (Baix Llobregat)

© Fototeca.cat

Antic castell del municipi de Cervelló (Baix Llobregat), sobre el camí d’Ordal, domina la vall del Llobregat i el camí cap al Penedès.

Les restes

El recinte sobirà, que s’alçava a la banda de ponent del conjunt fortificat, era el sector més desprotegit, ja que els altres costats quedaven salvaguardats per espadats naturals. Una mu­ralla romànica (segles XI-XII) tanca el recinte sobirà i s’hi conserven les restes de la capella del castell, una construcció for­ça malmesa que cal datar al segle XIII. Prop de la capella s’alça una massissa torre de planta trapezial (segle XIII), construïda amb carreus similars als de la ca­pella. Al recinte jussà es conserven vestigis d’edificacions destinades a habitatge. Aquest recinte, que era l’albacar del castell, quedava tancat per una muralla del segle XI reformada al segle XIII. Les diverses estances que s’hi identifiquen —una d’aquestes, la sala coneguda com de Baix, encara conserva una part de la volta que la cobria— corresponen a construccions dels segles XI-XII, amb reformes dels segles XIII i XIV.

La història

L’any 904, el comte Guifre Borrell, que residia al castell de Cervelló, amb assistència del bisbe Teuderic de Barcelona i de l’abat Donadeu de Sant Cugat, va organitzar el repoblament de la zona. A partir d’aquest moment, la relació entre el castell i el monestir de Sant Cugat del Vallès fou estreta, ja que el monestir era l’encarregat de controlar totes les possessions eclesiàstiques de la vall.

L’any 992, els comtes Ramon i Ermengol, actuant conjuntament, van vendre el castell amb els seus termes i esglésies, i totes les possessions que en depenien, a Ènnec Bonfill. Els límits del seu terme eren Eramprunyà, Olèrdola, Subirats, Gelida i Corbera fins al Llobregat.

Durant els s. XI i XII, la fidelitat dels Cervelló als comtes barcelonins fou constant. Al segle XIII, però, el seu comportament va canviar radicalment: a partir de llavors es van dedicar a lluitar contra el rei. Les guerres que es van succeir, com la revolta nobiliària contra Jaume I (1259), van afectar les terres del Llobregat i sobretot les de la baronia de Cervelló. A causa d’això, molts habitants de la zona van emigrar cap a Tortosa i, el 1267, Guillem II de Cervelló es veia obligat a fer una nova carta de franqueses als habitants del castell.

Les guerres contra el rei van continuar fins que el 1297 Guerau II va vendre la baronia de Cervelló al rei Jaume II. Al començament del segle XIV, el castell passava a mans dels comtes de Pallars i tornava a poder del rei el 1374. Va canviar diverses vegades de propietat, i encara es va veure involucrat en la guerra de Successió (segle XVIII).