Thomas Tallis

Talles Tallys Talys
(?, ~1505 — Greenwich, Londres, 1585)

Compositor i organista anglès.

Vida

Començà la seva carrera com a organista al priorat benedictí de Dover, on ja era actiu l’any 1532. Després passà a l’església londinenca de St. Mary-at-Hill, on exercí el 1537 i el 1538. El 1541 començà la seva relació amb la catedral de Canterbury. Finalment, dos anys més tard, aconseguí un lloc a la capella reial, que mantingué fins a la seva mort. Durant els més de quaranta anys que hi serví actuà com a organista i compongué, principalment música vocal, sota els regnats d’Enric VIII, Eduard VI, Maria I i Elisabet I. La protecció de la reina Elisabet li comportà, el 1575, el privilegi per a la impressió de música, juntament amb William Byrd. El primer resultat d’aquesta empresa compartida fou una collecció composta per disset obres de cadascun dels dos compositors, que aparegué aquell mateix any amb el títol Cantiones quae ab argumento sacrae vocantur, 5 et 6 partium. Fou un dels primers músics que escriviren obres amb text en anglès per al nou ritus de l’Església d’Anglaterra, i un dels compositors anglesos més destacats del seu temps. Se’n coneixen tres misses, dos magníficats, dues lamentacions, cinquanta-dos motets i algunes altres composicions llatines. La seva obra més famosa és el motet a quaranta veus per a vuit cors Spem in alium, on posa de manifest el seu domini de la tècnica contrapuntística. La producció amb textos anglesos comprèn una vintena d'anthems i alguns salms. També se n’han conservat algunes peces per a tecla.

Obra
Música vocal religiosa

20 anthems en anglès (entre els quals: Arise, O Lord, and hear, 5 v.; Hear the voice and prayer, 4 v.; O praise the Lord, 5 v.; Remember not, O Lord God, 4 v.; With all our hearts, 5 v.); 3 misses (1 missa a 4 v.; Misssa ’Puer natus est nobis', 7 v.; Missa ’Salve intemerata', 5 v.); 2 magníficats (1 a 4 v.; 1 a 5 v.), 2 lamentacions a 5 v.; més de 50 peces religioses en llatí (entre les quals: Absterge Domine, motet a 5 v.; Audivi vocem, antífona a 4 v.; Ave Dei patris filia, antífona a 4 v.; Gaude gloriosa Dei mater, antífona a 6 v.; Hodie nobis caelorum Rex, responsori a 4 v.; Laudate Dominum, motet a 5 v.; Salvator mundi, motet a 5 v.; Spem in alium, motet a 40 v.; Suscipe quaeso, motet a 7 v.; Videte miraculum, responsori a 6 v.); 1 tedèum a 5 v.; 9 psalm tunes

Altres

4 cançons polifòniques profanes a 4 v.; 3 peces per a conjunt instr. (2 adaptacions del In nomine ; la peça Libera nos, salva nos); versos d’himnes i altres peces breus per a teclat (entre les quals 2 versions del Felix namque)