Alexander Agricola

(?, 1446 — Valladolid, Castella, 1506)

Compositor probablement nascut als Països Baixos.

Vida

Desenvolupà la seva carrera per diverses corts europees. La seva activitat començà el 1471 al servei del duc de Milà, Galeazzo Maria Sforza. El 1474 es traslladà a Florència i als Països Baixos. El 1476 es troba documentat a la catedral de Cambrai com a cantor. Després d’un temps actiu a la capella reial francesa retornà a Florència com a cantor de la seva catedral fins el 1492, i passà algun temps al servei de la cort aragonesa de Nàpols. El 1500 entrà al servei de Felip el Bell, duc de Borgonya i rei de Castella. Com a membre de la seva capella musical viatjà per França i, en dues ocasions, es desplaçà a la Península Ibèrica, el 1502 i el 1506. La seva producció inclou vuit misses, prop de vint motets, diversos himnes, lamentacions i magníficats, unes quaranta cançons profanes franceses i molts arranjaments instrumentals de cançons populars i tenors d’obres d’altres compositors com G. Binchois o J. Ockeghem. El seu estil entronca amb les tradicions de la polifonia contrapuntística dels compositors francoflamencs de la generació d’Ockeghem, amb qui devia coincidir a la capella reial francesa. Tot i que romangué llargs períodes a Itàlia, es deixà influir poc per l’estil italià i la seva atenció al text. Agricola preferí la densitat del contrapunt i els procediments imitatius típics de la tradició de l’escola del nord d’Europa. Part de la seva obra fou impresa a Venècia per Petrucci, que li edità un volum amb trenta-una cançons i motets (1501-03) i un altre amb cinc misses (1503).

Obra
Música vocal

8 misses a 4 v., 3 credos a 4 v., 3 magníficats a 4 v., 18 motets (11 a 4 v., 6 a 3 v., 1 a 2 v.), 3 motet-chanson, 47 obres vocals profanes (entre les quals: 7 bergerettes, 11 rondeaux quatrain, 7 rondeaux cinquain)

Música instrumental

25 obres: 16 a 3 v. (entre les quals: 5 arranjaments de rondeaux de Hayne von Ghizenghem, 2 arranj. de rondeaux d’Ockeghem), 6 a 4 v. (entre les quals: 2 arranj. de rondeaux d’Ockeghem, 1 arranj. d’un rondeau de Krye), 3 a 2 v.