Federació Internacional de Joventuts Musicals

Xarxa d’associacions nacionals que ofereix activitats musicals múltiples i diversificades.

Les seves activitats tenen com a objectiu desenvolupar l’interès dels joves per la música i iniciar-los en el món de la creativitat, lluny de qualsevol discriminació i a la recerca d’una societat respectuosa i interessada per la identitat cultural de cadascú.

Les Joventuts Musicals foren creades l’any 1940 a Bèlgica per Marcel Cuvelier, per a crear en els joves una il·lusió en un moment en què el seu país es trobava envaït per les tropes nazis. Un any més tard, René Nicoly fundà un moviment similar a França. De la cooperació d’aquests dos moviments nasqué la Fédération Internationale des Jeunesses Musicales, fundada el 17 de juliol de 1945 a Brussel·les. Des de llavors s’ha anat estenent per tot el món, i actualment compta amb una seixantena de membres als cinc continents. A Espanya foren fundades el 1951, simultàniament a Madrid i Barcelona, i foren admeses a la FIJM l’any següent.

Els projectes principals de la Federació són l’Orquestra Mundial, el Cor Mundial, el Concurs Internacional de Belgrad, el Centre Cultural de la Federació i els Camps Musicals.

L’Orquestra Mundial és una gran orquestra simfònica formada per músics menors de vint-i-cinc anys procedents de tots els països de la Federació. Es reuneix dues vegades l’any, fa una sessió d’assaigs amb un gran mestre i després realitza una gira de concerts. A Catalunya s’ha constituït en dues ocasions: el 1983, amb Antoni Ros Marbà, i el 1992, amb Eduardo Mata i Francesc Llongueres. El Cor Mundial, fundat seguint els mateixos principis de l’Orquestra Mundial, s’ha constituït una sola vegada a Catalunya, el 1992.

El Concurs Internacional de Belgrad es dedica anualment a diferents disciplines musicals, en una rotació de quatre anys, i els guanyadors es beneficien d’una gira de concerts a través dels països de la FIJM. El Jurat Internacional ha estat presidit per catalans en dues ocasions: per Xavier Montsalvatge el 1990 i per Manuel Capdevila el 1993. L’únic guanyador espanyol del concurs fou el clarinetista valencià Joan Enric Lluna, el 1987.

El Centre Cultural de la Federació, instal·lat a Groznjan (Croàcia), és un veritable laboratori d’investigacions socioculturals. Dona una importància capital als encontres de cultures, i dins d’aquesta línia, el representant espanyol d’aquest centre, Manuel Capdevila, organitzà el 1983 una presentació de la cultura catalana, amb classes magistrals, concerts i conferències; professors catalans que hi han impartit cursos d’interpretació són Montserrat Alavedra, Miquel Farré, Jordi Savall, Jordi Codina i Vicenç Prats.

Els Camps Musicals són campaments d’estiu on s’imparteixen cursos de tota mena de música, que formen una xarxa coordinada. A Catalunya hi ha el de Torroella de Montgrí. A part d’aquests grans projectes, n’hi ha d’altres d’àmbit regional.

Diversos catalans s’han integrat en la junta directiva o en els diferents comitès i comissions; cal destacar, per la seva durada, Manuel Capdevila (1966-92), Jordi Roch, actual president d’honor (1980-92), Ricard Oliver (1992-99), Narcís Bonet (1959-62), Agustí Fancelli (1983-86) i Xavier Marín (1986-89).

Bibliografia
Complement bibliogràfic
  1. Capdevila i Font, Manuel: Tretze anys de Joventuts Musicals de Barcelona, 1963-1976: memòries del secretari general, Casa Editorial de Música Boileau, Barcelona 1998
  2. Congreso mundial de la F.I.J.M. Congrés mundial de la F.I.J.M., Joventuts Musicals d’Espanya, Barcelona 1992
  3. Iniciación musical de los escolares: X ciclo de audiciones organizado por Juventudes Musicales de Barcelona, Juventudes Musicales?, Barcelona 1971
  4. Una dècada de música catalana: 1960-1970, Barcelona, octubre 1970, exposició muntada per Joventuts Musicals durant el VIII Festival Internacional de Música a Barcelona..., Joventuts Musicals, Barcelona 1970