Teatre Principal

Teatre Principal de Palma

© Fototeca.cat

Teatre de Palma (Mallorca), situat al carrer de la Riera, dedicat a les arts escèniques, teatrals i musicals inaugurat l’any 1667 amb el nom de Casa de les Comèdies.

El primer edifici, amb una capacitat per a 800 espectadors, es construí en un solar cedit a l’hospital de la ciutat pel paborde de la seu. A partir del 1715, com a conseqüència de la guerra de Successió, es convertí en caserna, i no es reobrí fins el 1742. Estigué tancat de nou els anys del canvi de segle per una pressió moralitzadora de l’estament eclesiàstic, fins el 1811, i el 1854 començaren les obres d’un nou edifici construït per l’arquitecte Antoni Sureda i Villalonga amb decoració interior a càrrec de Fèlix Cagé. El teatre, que rebé el nom de Teatro de la Princesa, fou inaugurat el 1857, però un incendi el destruí completament el juny del 1858 i fou reconstruït de nou per Sureda i Cagé. El 1860 tornà a obrir les portes, amb motiu de la visita a Mallorca d’Isabel II, amb el nom de Teatre del Príncep d’Astúries. Finalment, des de la Revolució del 1868 adoptà el nom de Teatre Principal. Fou objecte de nombroses reformes —sovint ampliacions (els arquitectes Canut i Joan Guasp aixecaren més la façana i hi projectaren relleus, que només foren realitzats al frontó, dirigit per Ricard Anckermann)— a partir del 1881, any en què fou electrificat. Durant el segle XIX hom hi representà temporades regulars d’òpera i teatre; després fou convertit en cinema.

El 1975 es recuperà la gestió pública del teatre, que el 1980 passà a dependre del Consell Insular de Mallorca, i s’hi realitzà una nova reforma. El 1987 es remodelà la part de l’orquestra i el trespol de l’escenari i en 1996-99 es dugueren a terme altres obres de millora. El 2002 s’hi inicià una rehabilitació per a convertir-lo, tècnicament, en un coliseu del segle XXI. Entre la seva programació, a més del teatre i la dansa, destaca la temporada d’òpera que el 2002 celebrà la seva 16a edició gràcies a la col·laboració del Cor del Teatre Principal i de l’Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma.

Bibliografia

  1. Sabater, Gaspar: El Teatro Principal de Palma de Mallorca, Consell Insular, Palma de Mallorca 1987
  2. Sabater, Gaspar: De la casa de las comedias al Teatro Principal: aproximación a la historia de nuestro primer coliseo, Consell Insular, Palma de Mallorca 1982