TEMES

Lluna de sang blava

A més de superllunes enguany hem tingut una lluna molt noble

El nostre satèl·lit natural, la Lluna, sempre ha generat molta curiositat en la seva observació i també en la generació de noms populars. No en va, la Lluna i el seu cicle de fases és una de les peces que han servit per a la mesura del temps i per tant per l’establiment de calendaris.

Si vam començar l'any en què tothom parlava de les superllunes, a finals de gener va arribar el torn a una lluna especialment ‘noble’, es tracta del que podem anomenar Lluna de sang blava. D’on surt aquest nom i què li va succeir a la Lluna la nit del 30 al 31 de gener? Cal tenir present que realment no es tracta d’un fenomen sinó de la combinació del nom popular que reben dos fenòmens que van coincidir en el temps, malauradament només un dels dos el vam poder veure des de Catalunya.

Podem començar per les llunes blaves o blue moon del nom original en anglès. Rep aquest nom la segona lluna plena que es produeix dintre d’un mateix mes, per tant la lluna no agafa cap color blau ni res semblant. La Lluna en òrbita al voltant de la Terra dóna lloc a les diverses fases tenint una fase més o menys cada setmana: plena, quart minvant, nova i quart creixent successivament. El cicle complet triga una mica més de 29 dies i com alguns dels nostres mesos tenen 31 dies podem tenir, molt de tant en tant, dues llunes plenes en un mateix mes. Aquest gener hem tingut una lluna plena la nit de l'1 al 2 i una segona, la que anomenem blava, la nit del 30 al 31. Enguany el fenomen també es repetirà el mes de Març i després ja haurem d’esperar fins al 2020.

I la lluna de sang? Especialment en el món anglosaxó s’anomenen llunes de sang als eclipsis de Lluna. En alguns casos la disposició de l’òrbita de la Lluna fa que es doni una alineació perfecte Sol-Terra-Lluna en fase de Lluna plena i la Lluna queda amagada a l’ombra de la Terra produint-se un eclipsi. Durant el fenomen és molt habitual que la lluna prengui un to vermellós a causa de la llum residual que li arriba, per aquest motiu rep el nom popular de lluna de sang. La nit del dia 30 al 31 de gener vam tenir un eclipsi total de Lluna no visible a Catalunya però visible a Àsia i bona part d’Amèrica.

Si es produeix un eclipsi de lluna en la segona lluna plena d’un mateix mes, en lluna blava, llavors podem combinar els noms i dir que tenim una lluna de sang blava. És un fenomen no massa freqüent i aquest cop des de Catalunya no vam veure l’eclipsi però si que podíem veure la lluna blava.

Sabies que...?

El nostre calendari és de tipus de solar de manera que els nostres mesos no coincideixen exactament amb cicles complets de les fases de la Lluna, per tant, en tenir mesos més llargs es pot produir la segona lluna plena en un mes. Aquest fet no es pot produir si considerem un calendari lunar o lunisolar, com l’àrab, en què els mesos se sincronitzen amb les fases lunars i per definició no hi haurien dues llunes plenes en un mateix mes

Nota: La versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement "Lectura", Diari Segre (28 de gener de 2018): https://www.segre.com/noticies/lectura/seccions/univers/2018/01/28/lluna_sang_blava_38248_2626.html

Contacta amb Divulcat