Emili Vendrell i Ibars

(Barcelona, 13 de gener de 1893 — Barcelona, 1 d’agost de 1962)

Emili Vendrell i Ibars

© Fototeca.cat

Tenor.

Inicià la formació musical a set anys quan entrà a formar part de l’Escolania de Santa Maria del Mar. Deu anys més tard ingressà a l’Orfeó Català, on fou deixeble de Lluís Millet i del qual fou diverses vegades solista. El 1921 interpretà la part d’evangelista en les primeres audicions a l’Estat espanyol de la Passió segons sant Mateu, de J.S. Bach, al Palau de la Música Catalana. S’especialitzà en la interpretació d’oratori, lied —sempre cantat en català— i repertori simfònic, com la simfonia núm. 9, Coral, de L. van Beethoven, que interpretà el 1936 al Gran Teatre del Liceu amb l’Orquestra Pau Casals, amb motiu del cinquè aniversari de la proclamació de la República.

Participà igualment en funcions d’òpera i sobretot de sarsuela, gènere amb el qual debutà el 1922 amb la participació en l’estrena de Don Joan de Serrallonga, d’E. Morera, al Teatre Tívoli, dins de la temporada del Teatre Líric Català, on també interpretà obres d’E. Granados, A. Nicolau, etc. Formà part de la companyia de cant del Teatre Apolo de València, amb la qual presentà diverses sarsueles, com ara Doña Francisquita, d’A. Vives, que cantà més de mil vegades i amb la qual actuà al Teatre Olimpia de Mèxic (1923). El mateix any 1923 debutà al Teatro de la Zarzuela, a Madrid, i actuà a l’Amèrica del Sud, Itàlia, França i Anglaterra. Del seu repertori també destacà Cançó d’amor i de guerra, de Martínez i Valls.

És autor d’obres, com El mestre Millet i jo (1953) i El cant (1955, publicada també en castellà). Obtingué una gran popularitat amb les interpretacions de cançons tradicionals catalanes, i feu un gran nombre d’enregistraments en discs. Es retirà el 1953, després d’unes funcions de Doña Francisquita al Teatre Calderón de Barcelona. 

El seu fill Emili Vendrell i Coutier (Barcelona 1924 – 1 de febrer de 1999), cantant de música popular en català, escriví juntament amb Xavier Foz el llibre El meu pare, Emili Vendrell (1965).

Bibliografia

  • Vendrell i Coutier, Emili; Foz, Xavier: El meu pare, Emili Vendrell, Toray, Barcelona 1965
  • Vendrell i Ibars, Emili: El mestre Millet i jo: memòries, Aymá, Barcelona 1953
  • Vendrell i Ibars, Emili: El cant: llibre per al cant i per l’aficionat, Suc. de E. Meseguer, Barcelona 1955
  • Vendrell i Ibars, Emili: El canto: libro para el canto y para el aficionado, Suc. de E. Meseguer, Barcelona 1955