PIMEC

Petita i Mitjana Empresa de Catalunya

Sigla de l’organització patronal Petita i Mitjana Empresa de Catalunya.

Representa les micro, petites i mitjanes empreses i autònoms de Catalunya. Es constituí formalment el 1997 amb la integració de l’organització del mateix nom, creada el 1975 com a resultat de la unió de diverses organitzacions patronals ja existents, i Sefes, societat anònima provinent directament d’indústries particulars i circumscrita al Baix Llobregat. Vinculada el 1987 a Foment del Treball Nacional, del qual s’acabà deslligant, estengué el seu àmbit d’actuació a tot Catalunya. L’any 1994 PIMEC absorbí l’Associació Empresarial Independent. Fins el 2003 el nom oficial de l’organització fou Pimec-Sefes, i des d’aleshores adoptà novament el de PIMEC.

Al final de la dècada de 2010 el nombre d’afiliats era d’uns 20.000. És dividida en tretze seccions territorials, a les quals cal afegir la delegació resultat de la integració de la Federació d’Empresaris de Badalona (FEB) a PIMEC l’any 2014 i una delegació a Brussel·les (des del 2018). Agrupa set sectors (agroalimentari, comerç, formació i ocupació, logística, metall, salut i serveis socials, i turisme). L’any 2007 creà la Fundació PIMEC, que vehicula les activitats en l’àmbit social. Des de la fundació fins al 2021 en fou president Josep González i Sala. El febrer d’aquest any se celebraren les primeres eleccions a la presidència amb més d’un candidat en la història de l’organització. Amb una participació del 46%, la candidatura continuista representada per Antoni Cañete s’imposà amb el 80% dels vots a la independentista d’Eines, encapçalada per Pere Barrios. 

Juntament amb Foment del Treball Nacional és la principal organització empresarial de Catalunya, i alternadament n’ha protagonitzat aproximacions i dissensions. L’any 2019 ambdues organitzacions signaren un acord pel qual en el transcurs de deu anys es comprometien a assolir la paritat de representació davant els òrgans de l’administració (fins aleshores molt favorable a Foment). Aquest mateix any la sectorial d’autònoms de PIMEC (més d’un terç del total estatal), acordà separar-se de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), la principal entitat d’autònoms espanyola, després que aquesta organització aprovés integrar-se dins la CEOE, la gran patronal estatal.