torre Glòries

Vista nocturna de la torre Glòries

© www.torreagbar.com

Torre de Barcelona construïda pel grup Agbar.

Fins el 2017 rebé el nom de Torre Agbar. És situada a la plaça de les Glòries, en la confluència de l’avinguda Diagonal, la Gran Via i la Meridiana.

Fou projectada i realitzada (des del 2001 fins al setembre del 2005, en què fou inaugurada) per l’arquitecte francès Jean Nouvel i l’estudi barceloní b720. Fa 140 metres d’alçària i les seves 31 plantes són espais completament diàfans. És construïda amb formigó, acer i vidre, i té un total de 4.500 finestres. Es projectà seguint criteris de funcionalitat, disseny i sostenibilitat. És respectuosa amb el medi ambient perquè preveu de reduir el consum energètic i de millorar la qualitat de vida de les persones que l’ocupen, sobretot regulant la circulació de l’aire i aprofitant el sol i l’orientació de l’edifici. 

torre Glòries

© C.I.C - Moià

Habilitada des dels seus inicis com a edifici d’oficines de la companyia Agbar, el novembre del 2013 hom anuncià un acord per a la venda de la torres a un grup inversor amb l’objectiu d’adaptar-lo com a hotel de luxe de la cadena nord-americana Hyatt, projecte que finalment no s’arribà a dur a terme. El gener del 2017 Hyatt vengué l’edifici a la immobiliària Merlin Properties, i arran d’aquest canvi hom canvià el nom per l’actual. El novembre d’aquest any fou descartada com a seu de l’Agència Europea del Medicament, per a la qual Barcelona era candidata, decisió envoltada d’una polèmica de rerefons polític. L’abril del 2018 l’empresa de teleassistència Competence Call Centre llogà 9.000 m2 de l’edifici, i al mes següent anuncià que hi operaria una divisió de Facebook destinada a combatre continguts falsos i nocius (fake news). El juliol del mateix any la multinacional tecnològica Oracle NetSuite anuncià la instal·lació a la torre Glòries d’un centre de desenvolupament de programari.