El poblament humà de les boscanes decídues

L’origen i la diversitat del poblament

Els primers humans moderns que arribaren a les boscanes decídues dels diferents continents ho feren per camins molt diversos i en moments no del tot coincidents. Pel pes de les boscanes decídues a Europa, el poblament humà del continent europeu es tracta en el present volum amb un cert detall, mentre que el poblament i les relacions genètiques entre les diferents poblacions actuals dels continents asiàtic i nord-americà només s’apunten (són considerats amb més deteniment als volums 6 i 8, respectivament).

El poblament de les boscanes europees

Les boscanes europees coneixen l’existència dels humans des de fa molt temps, ja que la instal·lació de l’espècie humana en aquest bioma és molt antiga.

Els primers pobladors paleolítics

Fa uns 35 000 anys, a l’inici del Paleolític Superior, sota els efectes de la darrera glaciació quaternària (vegeu també vol. 1, pàg. 285), els humans anatòmicament moderns devien entrar al continent europeu provinents del Pròxim Orient. Les restes arqueològiques mostren una clara substitució de les tècniques dels darrers neandertals (indústries mosterianes, pertanyents al Paleolític Mitjà) per les tècniques dels primers humans moderns (indústries aurinyacianes, pertanyents al Paleolític Superior). Fet i fet, la substitució de les unes per les altres es produí en un temps relativament curt, segons posen de manifest la majoria dels jaciments on s’encavallen les indústries respectives i, de moment, no s’han trobat testimonis que hi hagués hagut mestissatge entre ambdues poblacions (vegeu també vol. 1, pàg. 280-283). El pic de la glaciació, fa uns 18 000 anys, aïllà diferents nuclis de població que mantingueren característiques peculiars fins a l’entrada del Neolític, i amb ell, de l’agricultura. Entre la reculada del glaç i l’arribada d’una economia agrícola (fa entre 10 000 i 5 000 anys, amb importants diferències segons les regions) hi hagué a Europa un període de transició, el Mesolític, durant el qual els grups humans s’anaren aclimatant a les condicions meteorològiques canviants i als nous tipus de vegetació i fauna. Un període durant el qual els grups de caçadors i recol·lectors d’Europa depenien cada cop menys de la cacera i més de la recol·lecció i explotaven tant els recursos del bosc com els de les aigües.

L’onada neolítica

Sembla que la probable segona gran onada d’humans moderns que entrà a Europa anà associada a la difusió de les innovacions culturals neolítiques des del nucli de neolitització del Creixent Fèrtil. Com que el desenvolupament de les primitives tècniques agrícoles comportà un increment demogràfic notable en aquesta regió, s’hi originà una onada expansiva que, a un ritme mitjà d’1 km/any, travessà Anatòlia i arribà a Tràcia, Tessàlia i Macedònia, cap al 7000 aC. Els primers agricultors europeus probablement no coneixien l’ús de la ceràmica ni altres innovacions associades a les primeres activitats agrícoles del Creixent Fèrtil on, de fet, tampoc no hi ha constància de terrissa durant tot el primer mil·lenni del Neolític. La producció agrícola s’estengué gradualment cap al centre i el NW d’Europa; primer pels Balcans (cultura de Karanovo, Star^cevo, Cri¸s o Körös) entre el 6500 i el 5000 aC; més tard, per les costes mediterrànies i la vall del Danubi. A mesura que els agricultors ocupaven noves terres, els caçadors i recol·lectors eren desplaçats cap a zones de muntanya, més pobres i amb menys possibilitats de ser destinades a conreus, o bé s’integraven amb els nouvinguts. La lentitud de l’expansió és, en part, un indicador de les dificultats que comportava adaptar cultius i tècniques que s’havien originat en les condicions climàtiques del Creixent Fèrtil, d’estius llargs i calorosos, a les condicions climàtiques pròpies del centre i l’occident d’Europa, més fresques i humides com més avançava l’expansió. A les àrees temperades de l’Europa central, els primers camperols, portadors de l’anomenada cultura danubiana, practicaven una agricultura itinerant d’eixarcolat i, quan la terra s’exhauria o s’infestava de males herbes, es traslladaven. Cap a l’any 4000 aC ja havien començat a conrear els sòls dels “loess” de l’Europa central, a les àrees dels interfluvis entre el Rin i el Danubi i entre el Vístula i el Dnièster, de bon treballar.

L’arribada dels indoeuropeus

La tercera entrada demogràfica significativa al continent europeu tingué lloc entre el 4400 i el 2800 aC. Durant aquest període de gairebé dos mil·lennis, per la banda central i occidental d’Europa es difonia la cultura dels vasos campaniformes, que anava associada a la metal·lúrgia del coure, als enterraments en sepulcres individuals i a l’ús de l’arc, però sobretot a un fenomen de molta més transcendència: la difusió de les llengües indoeuropees. Encara que algunes hipòtesis recents consideren que els primers agricultors europeus neolítics eren els portadors de llengües del grup indoeuropeu, sembla clar que fou en aquest període més tardà que algunes poblacions procedents de les estepes de l’Europa sud-oriental i parlants de llengües d’aquest grup es dirigiren cap a l’W i imposaren la seva cultura i les seves llengües per tot el continent, excepte en algunes regions extremes com el N d’Escandinàvia o la regió al voltant de l’extrem occidental dels Pirineus, en la qual es mantingué, i és viva encara avui, la llengua que ja s’hi parlava: el basc.

Entre la primera onada d’expansió neolítica i aquesta dels pobles indoeuropeus, a Europa s’havien desenvolupat cultures força florents ja basades en la metal·lúrgia. Entre el 4000 i el 3000 aC havia començat l’explotació de mines de coure als Balcans, però com que no s’abandonà l’ús d’eines de pedra, aquest període és anomenat pels arqueòlegs Calcolític (o també Eneolític), és a dir, del coure i la pedra. La roda, inicialment emprada només per a modelar la terrissa, fou adaptada, poc abans del 3000 aC, al moviment de vehicles arrossegats per animals domèstics, en particular cavalls, que sembla que tingueren un paper molt important en l’expansió dels pobles indoeuropeus (vegeu també vol. 4, pàg. 383-384). Fou també durant aquest període que, a la banda més occidental d’Europa, es construïren els primers monuments megalítics, mentre al SW de la Península Ibèrica es desenvolupà també la metal·lúrgia del coure (desenvolupament que sembla independent del balcànic) i, des de la costa meridional, començà un comerç marítim amb l’Àfrica septentrional, que fins aleshores havia estat molt escàs. També s’inicià l’ús de l’arada i el conreu de cereals (sègol i civada), més adients que el blat i l’ordi per a les condicions climàtiques de les regions europees més septentrionals. Aquests vegetals, originaris del Creixent Fèrtil, no es desenvolupaven bé, o de cap manera, en latituds massa boreals, mentre que el sègol i la civada resistien millor els sòls pobres, les baixes temperatures i les humitats més elevades. L’afirmació del filòsof i naturalista grec Teofrast (372-288 aC), segons la qual el blat que es plantava en un terreny pobre es transformava en sègol, reflecteix el fet que en realitat es plantava una barreja de blat i sègol i, si les condicions no eren prou favorables, només germinaven els grans de sègol.

Més tard, cap al 3000 aC, començà a Grècia i a Creta l’edat del bronze, i 1 000 anys més tard arribà a l’Europa central, des d’on s’expandí cap a l’occidental, encara que a les costes mediterrànies hi arribà abans. Dugué associada la cultura dels camps d’urnes, així anomenada per les urnes que s’empraven per a guardar les cendres dels difunts. Durant l’edat del bronze ja s’havia assolit un desenvolupament social i cultural força elevat a les ribes de l’Egea: en aquest període aparegué la cultura minoica de Creta i s’arribà al punt culminant del poder de Troia. L’arribada dels indoeuropeus, coincidint amb la davallada d’aquestes civilitzacions, comportà un nou mestissatge i l’entrada d’unes llengües que s’escamparen per tot el continent.

De la metal·lúrgia del ferro a l’actualitat

Entre el 2000 i el 1500 aC, primer a Anatòlia i a continuació al SE d’Europa, s’inicià la difusió de la metal·lúrgia del ferro, el metall que més èxit ha tingut en la història per la seva duresa i perquè oferia la possibilitat de ser esmolat. La seva difusió a gran escala, que sembla que es produí a partir del 1400 aC, comportà el desenvolupament d’eines més eficaces, com la rella de ferro, que permeté l’expansió de les àrees adaptades a la producció agrària i, paral·lelament, un augment de la població. Cap al 500 aC, l’ús del ferro s’havia generalitzat pràcticament a tots els poblats europeus, encara que el coure romania en ús per a fer algunes joies, i el bronze per a alguns atuells domèstics i peces decoratives. La majoria d’eines, i també d’armes, ja eren fetes de ferro; fou el ferro el que permeté la difusió demogràfica i cultural dels celtes, els seus difusors per Europa central i occidental durant el I mil·lenni aC. L’eficàcia dels nous instruments de ferro fou tan gran que s’ha calculat que, cap a l’any 500 aC, la meitat de la superfície boscada del que avui és Anglaterra havia desaparegut sota l’empenta de l’arada. Malgrat tot, en aquesta primera etapa, durant la qual les comunitats es traslladaven, la regeneració del bosc era ràpida i es produïa sense destorbs, de manera que, en conjunt, la superfície de les àrees boscoses no declinà dràsticament.

La millora de les capacitats de producció agrícola i els avenços tecnològics paral·lels comportaren una creixent especialització i estratificació de la societat. Els excedents d’aliment eren aprofitats per una creixent classe dirigent, tant en l’àmbit polític com en el religiós. La redistribució dels aliments requeria uns mecanismes de control extensius per al transport, l’emmagatzemament i la redistribució, que generaren unes poderoses institucions centralitzades al si de la societat. A mesura que aquests processos es desenvolupaven, s’elevà la posició de les elits, que començaren a tenir més poder, i per tant a exercir més control, i imposaren una disciplina més gran a través de treballs i serveis forçats. Unes societats que havien estat clarament igualitàries quedaren reemplaçades per unes altres caracteritzades per l’estratificació en classes i per enormes diferències de riquesa. Aquest patró emergent d’establiment comunitari organitzat representà un esbós de futures civilitzacions. El poder de les elits tingué un impacte particularment decisiu sobre el sistema d’ús de la terra.

Tot i que posteriorment encara hi hagué moviments de població a Europa, es pot dir que són els anteriors al començament de l’era cristiana els que deixaren quasi establert el mosaic de poblacions que encara avui ocupen la major part del continent europeu. Si més no, semblen ser els que marquen més significativament els mapes de distribució de gens i, en bona part, de famílies lingüístiques de gairebé tot Europa. Pel que fa a les llengües, actualment es parlen a quasi tot el continent llengües de la família indoeuropea, que segurament entraren amb el cavall i la roda. De les llengües més antigues només s’han conservat el basc a Euskadi, d’afinitats indeterminades, i diferents llengües de les famílies caucàsica i kartveliana al Caucas. A Hongria i en algunes regions dels països fronterers on viuen minories hongareses, i en algunes parts d’Escandinàvia i de Rússia han perviscut fins avui llengües de la família uralo-iukaguir (vegeu també vol. 9, pàg. 81 i 262-265). A Turquia, en algunes regions frontereres de Grècia i Bulgària i en diferents punts de la Rússia europea es parlen, des d’èpoques més recents, el turc i altres llengües altaiques.

Llengües indoeuropees

Historiska museet, Estocolm / E.T. Archive

El grup de llengües de la família indoeuropea és el que cobreix una extensió geogràfica més gran i té un major nombre de parlants. Actualment sembla confirmat que el seu origen se situa en algun lloc de la zona que s'estén entre la riba meridional de la mar Negra, la península dels Balcans al S, l'antiga Anatòlia a l'E i la regi´`o de les muntanyes del Caucas al N. L'anàlisi del possible proto-llenguatge indoruropeu, reconstruït amb criteris fonològics a partir de la comparació entre les llengües indoeuropees conegudes, i dels termes existents per a designar determinats tipus de vegetació, paisatges, cultius i estris, podria donar suport a aquesta proposta de localització del bressol de les llengües indoeuropees, però no hi ha cap resta arqueològica que ho corrobori. El moment a partir del qual es començaren a fragmentar i diversificar els diferents dialectes també és incert i hi ha diferents opinions i teories sobre aquesta qüestió: sembla que l'expansió de la comunitat inicial de parlants ja podria haver començat cap al 6500 aC, moment en què s'iniciaren les migracions i la difusió de l'agricultura. Les migracions seguiren diferents direccions: cap a l'W per l'Anatòlia i Grècia i cap a l'E fins l'Iran, l'Índia i l'Àsia central. La majoria de les llengües occidentals procedirien d'una branca oriental, influïda pel contacte amb les llengües semítiques de Mesopotàmia i les kartvelianes del Caucas, que rodejà la mar Càspia i es dirigí posteriorment cap a l'W. Semgla que els grups humans d'emigrants que ocuparen l'Anatòlia foren els fundadors de l'imperi hitita i la seva llengua és considerada per molts una de les primeres llengües indoeuropees que es posaren per escrit. La tokhària, descoberta al principi del segle CC, és una altra de les famílies de llengües indoeuropees que es diversificaren molt prematurament i sembla que hi ha indicis que els tokharis difongueren per l'Àsia central els dialectes dels quals provenen les llengües europees històriques de què hi ha testimonis literaris. La branca indoirànica no és present en aquest àmbit.

El poblament de les boscanes asiàtiques i nord-americanes

Encara que la història del poblament de la regió oriental i septentrional del continent asiàtic es tracta, tal com s’ha dit, en el volum 6, convé explicar aquí que els pobladors de les boscanes decídues asiàtiques actuals es reparteixen principalment en tres ètnies diferenciades: xinesos septentrionals, coreans i japonesos. Els manxús i altres pobles tungusos de feble demografia viuen a la part septentrional continental del bioma, mentre que la colonització russa ha portat a l’extrem orient rus poblacions d’origen eslau, majoritàriament russes i ucraïnianes (com també un cert nombre de jueus russificats a l’“oblast” autònoma dels hebreus, creada el 1934). A l’illa japonesa septentrional de Hokkaidō hi viuen els ainus, però molt pocs viuen a l’extrem meridional de l’illa, que és on es localitza el bioma de les boscanes decídues. Les diferències genètiques entre la majoria d’aquestes poblacions són molt escasses. Hi ha més diferències entre els xinesos del N i els del S que entre els primers i els coreans i japonesos, i les d’aquests darrers amb els ainus tampoc no són gaire remarcables. El grau de diferència genètica és més gran entre xinesos del N, coreans i japonesos, per una banda, i manxús i altres tungusos, per una altra.

Pel que fa al poblament de l’Amèrica del Nord en general (tractat al volum 8) i de les boscanes en par-ticular, cal remarcar que fins al segle XVI tota la població de l’àmbit americà de les boscanes decídues era ameríndia. Pertanyien a grups de parla molt diversa, fonamentalment algonquina i iroquesa, amb alguns pobles de parla penútia i caddo a la part meridional de l’àmbit i sioux a l’occidental. Del segle XVI ençà, l’aportació d’immigrants europeus —i, a partir del XVII, també d’africans— ha capgirat completament les condicions demogràfiques i la vida dels pobladors d’aquestes terres americanes. Actualment, són majoritaris els pobladors d’origen europeu, seguits pels d’origen africà, que poden predominar localment, sobretot al S de l’àmbit. De fet, la població és molt barrejada (el “melting-pot” nord-americà), encara que no s’acaben de superar les barreres socials entre alguns grups, sobretot a les àrees rurals i urbanes més pobres. La immigració més recent prové principalment de països asiàtics i llatinoamericans, aquesta darrera sovint molt mestissada.

Els pobladors de les boscanes europees

Si es considera només l’espai europeu del bioma de les boscanes decídues, ja des del segle II aC es poden diferenciar la majoria dels grups lingüístico-culturals que perviuen avui; per una banda els bascos, que s’haurien mantingut al marge del procés de neolitització (vegeu també vol. 5, pàg. 188-189), i per una altra els diferents grups indoeuropeus: cèltics, germànics (inclosos els escandinaus), eslaus i bàltics. Els romans, amb les seves conques-tes a les Gàl·lies i a l’Europa central, portaren la cultura llatina, també indoeuropea, a una franja considerable d’aquell àmbit, i a l’edat mitjana hi irromperen també hongaresos, gitanos i turcs. Més fugaçment, els tàtars arribaren fins i tot a les portes d’Alemanya i Àustria el 1241. En qualsevol cas, a desgrat de la considerable varietat lingüística, la població europea és força homogènia genèticament i les diferències es manifesten més aviat en forma de gradients.

Homogeneïtat genètica de la població europea

Mapes de gradients de freqüències d'al·lels a Europa.

IDEM, a partir de Cavalli-Sforza, Menozzi & Piazza, 1994

Un mètode matemàtic anomenat anàlisi de components principals mostra que la distribució dels al·lels a Europa no és pas homogènia sinó que presenta uns gradients de freqüències que es poden representar sobre un mapa del continent amb una gradació de colors. Un primer gradient (a l'esquerra), de S a N, reflecteix l’expansió del Neolític, arribat des del Pròxim Orient. Un segon gradient (al mig), de NE a SW, amb una diferenciació extrema entre Lapònia i la Península Ibèrica, podria reflectir una adaptació genètica al clima, bé que sembla més probable que correspongui a una o diverses migracions de poblacions mongoloides de parla uràlica procedents del NW d’Àsia. Un tercer gradient (a la dreta) és més o menys concèntric al voltant d’un punt situat al N de la mar Negra. Segurament correspon a la difusió dels pastors nòmades de llengua indoeuropea a partir de les estepes euroasiàtiques entre 6 000 i 4 500 anys enrere. És cert que sota l’imperi Romà no faltaren els desplaçaments d’una banda a l’altra de l’espai imperial, com també que la caiguda del mateix Imperi sota l’empenta dels bàrbars portà del N cap al S i de l’E cap a l’W alguns contingents de germànics i eslaus. No ho és menys que al segle VIII àrabs i berbers desembarcaren a la Península Ibèrica i a Sicília i arribaren fins al centre de l’antiga Gàl·lia, mentre que els magiars penetraren al cor d’Europa al final del segle IX. Aquests i altres moviments posteriors, però, deixaren escassa empremta en els mapes genètics d’Europa, en els quals, en efecte, es reflecteixen només les migracions més antigues.

Els pobles cèltics

Els celtes, els galli dels romans, es diferenciaren com a conjunt de pobles amb una identitat cultural específica durant el II mil·lenni aC, cap a la fi de l’edat del bronze, segurament a la banda meridional del que avui és Alemanya, a la capçalera del Danubi. Parlaven ja una llengua indoeuropea antecedent dels actuals parlars gaèlics i tingueren un paper destacat en la difusió de la metal·lúrgia del ferro. La cultura dels camps d’urnes ha estat relacionada amb una expansió primerenca dels pobles celtes, encara que podria haver estat protagonitzada per algun altre poble indoeuropeu no pròpiament cèltic. Els celtes, entre els segles V i I aC, havien ocupat tota la Gàl·lia, part de la Península Ibèrica, les illes Britàniques, la vall del Po, la península Balcànica i alguns territoris d’Àsia Menor. El seu nom ha deixat rastres a la toponímia de molts indrets d’Europa: Galícia, a l’extrem nord-occidental de la Península Ibèrica; Galàcia, al centre d’Anatòlia; Gàlata (del nom que donaven els grecs als celtes), un barri d’Istanbul; Galítsia, regió dividida entre Polònia i Ucraïna, etc.

Eren tribus en constant moviment, que sempre cercaven noves terres i que no constituïren mai un estat. En els segles II i I aC la pressió dels romans pel S i dels germànics pel N anà arraconant els que no es romanitzaren a les àrees més extremes de la Península Ibèrica, de la Bretanya i de les illes Britàniques i, finalment, a les parts no romanitzades de l’Europa atlàntica (Escòcia, Irlanda, Gal·les, illa de Man, Cornualla, Bretanya), on s’han conservat les llengües cèltiques que encara es parlen actualment (gal·lès, gaèlic escocès i irlandès, i bretó) o extingides en època relativament recent (com el còrnic, extingit al segle XVIII, i el manx, extingit al segle XX). Irlandesos i escocesos han tingut un important paper en el poblament modern de l’àmbit de les boscanes decídues nord-americanes, on traslladaren les seves concepcions de tractament de l’espai i ús del territori, tan allunyades de les ameríndies.

Els pobles germànics

L’origen dels pobles germànics és també obscur abans dels seus primers contactes amb els romans. Quan aquests es produïren, al segle II aC, els germànics ja havien ocupat, desplaçant els celtes, les planes europees al N del Danubi des de les riberes del Rin fins a les del Vístula; sembla, però, que cal situar l’origen de l’expansió dels pobles germànics a la regió meridional d’Escandinàvia (Suècia meridional i Dinamarca) i a l’Alemanya septentrional (del Harz cap al N) a partir del segle VI aC. Vàndals, gèpids i gots emigraren des del que avui és el S de Suècia i s’establiren a les costes meridionals de la mar Bàltica, entre l’Òder i el Vístula i més a l’E i tot, fins al Pasl¸eka. Altres pobles establerts a Jutlàndia i al que avui és la Baixa Saxònia començaren a empènyer cap al S i l’W els pobles cèltics que habitaven el que a partir de llavors seria conegut com a Germània.

A partir del segle II aC començaren els enfrontaments amb els romans, quan cimbres i teutons envaïren la Gàl·lia meridional i la regió septentrional d’Itàlia, on foren successivament derrotats pel cònsol Gai Mari (el 102 i el 101 aC respectivament). L’expansió de l’imperi Romà fins al Rin i el Danubi deixà dins de les seves fronteres diferents contingents de germànics, i molts altres hi entraren posteriorment de manera pacífica atrets per la superioritat econòmica i militar dels romans. A partir del segle III, els pobles germànics començaren a formar federacions de força creixent i a intentar trencar per la força el limes o frontera fortificada romana. A meitat del segle III, burgundis i alamans ocuparen la vall del Main i la Selva Negra (els Agri Decumanes dels romans) i, juntament amb els francs, realitzaren importants incursions per la part occidental de l’Imperi (fins a Hispània i la regió septentrional d’Itàlia), mentre a l’E els gots obtenien la cessió de la Dàcia transdanubiana. Al final del segle IV, empesos pel moviment dels huns o xiongnu que arribaren a les planes de l’Europa meridional procedents dels confins de la Xina (vegeu també vol. 4, pàg. 385-386), els pobles germànics emprengueren les que serien les seves migracions definitives: les invasions bàrbares que precipitaren la caiguda de l’imperi Romà d’Occident.

En una primera etapa, gots, vàndals, sueus i alamans travessaren el Rin i s’escamparen per les Gàllies, seguits d’un eixam d’altres pobles bàrbars, la majoria germànics, dedicats bàsicament al pillatge. Posteriorment s’assentaren sobre els seus nous territoris i crearen regnes constantment enfrontats entre ells fins que alguns aconseguiren imposar-se. Finalment, convertits al cristianisme, pretengueren reviure l’antic imperi Romà sota noves formes (imperi Carolingi, Sacre Imperi Romano-Germànic). Al llarg de l’edat mitjana i en els segles posteriors, els germànics centreuropeus emprengueren noves migracions, en aquest cas cap a l’E i, segons els llocs i les circumstàncies, expulsaren o assimilaren les poblacions preexistents, generalment eslaves, les sotmeteren o crearen nous assentaments. Les desfetes alemanyes de les dues guerres mundials del segle XX han comportat la desaparició de molts d’aquests antics assentaments i la ‘repatriació’ de molts dels seus habitants supervivents cap a Alemanya. Més tard, contribuïren de manera molt important al poblament de l’Amèrica del Nord.

Els germànics que romangueren a Escandinàvia després de l’època de les grans migracions, s’expandiren cap al N i crearen una civilització guerrera i marinera, la víking o normanda, amb una economia basada en el conreu del sègol, la civada i l’ordi, la cria de bestiar boví, la pesca i, com a mínim des del segle VIII, la pirateria. Els víkings atacaren i saquejaren les costes de l’Europa atlàntica, en particular de les illes Britàniques i el canal de la Mànega, i fins i tot remuntaren rius com el Sena o el Loira buscant botins. Tanmateix, també s’establiren de manera permanent en algunes regions, com Irlanda, Normandia, Anglaterra, o fins i tot les remotes Islàndia i Grenlàndia (vegeu també vol. 9, pàg. 76-77) i sembla que fundaren un efímer assentament al continent americà (Vinland). Deturaren victoriosament la progressió cap al N de l’imperi Carolingi a la frontera del riu Eider, al S de Jutlàndia, mentre des de Suècia emprengueren també l’expansió a través de la mar Bàltica i al llarg dels rius de l’interior de les planes d’Europa oriental, amb l’objectiu de comerciar amb l’imperi Bizantí. Els immigrants escandinaus, anomenats varegs, es barrejaren amb les poblacions eslaves establertes al llarg dels rius del que avui són Bielorússia, Rússia i Ucraïna, i fundaren els primers principats ucraïnesos (la Rus de Kíev) i russos (Novgorod). Entre el segle IX i el X, els escandinaus s’aplegaren en els tres regnes, Suècia, Dinamarca i Noruega, que han perviscut fins al present.

Els pobles eslaus

Els eslaus eren inicialment un conjunt de pobles de llengua indoeuropea establerts, si més no cap als últims segles abans de l’era cristiana, a la regió compresa entre els Càrpats, el Vístula i el Dnièper, a l’E dels germànics. La cacera i la recol·lecció, amb una moderada aportació de la cria de bestiar i, més secundàriament encara, de l’agricultura, eren encara les bases de la seva economia al començament de l’era cristiana. Cap al segle III, coincidint amb els primers moviments dels pobles germànics, començaren la seva expansió cap a l’E i el S, però els pobles bàltics, els finesos i els germànics els la limitaren i els gots, en el seu desplaçament cap al SE, sotmeteren molts dels pobles eslaus. El fet de viure en una regió allunyada de les grans rutes comercials de l’època mantingué els eslaus força aïllats fins que no arribaren els huns, que destruïren l’imperi got i provocaren desplaçaments eslaus cap a la península Balcànica i, més tard, aprofitant-se de les migracions dels pobles germànics cap a l’Europa central, en direcció a les regions situades a l’E de l’Elba, entre la mar Bàltica i el Danubi.

A partir d’aquesta època, però sobretot a partir de l’establiment dels àvars al Danubi mitjà al segle VI, els pobles eslaus es poden considerar dividits en tres grans grups: l’occidental, entre l’Elba i el Vístula; l’oriental, entre el Vístula i el Volga, i el meridional, als Balcans. Els àvars, procedents com els huns de les estepes dels confins de la Xina i introductors a Europa de l’estrep i el sabre, foren derrotats pels bizantins al segle VII i això possibilità la unificació d’una part dels eslaus en un efímer reialme que abastava la conca superior i mitjana del Danubi. Els búlgars, un nou poble de les estepes orientals d’origen turc (encara que posteriorment s’eslavitzà), destruïren aquest reialme i formaren el seu propi imperi, que en alguns moments constituí una perillosa amenaça per a l’imperi Bizantí. L’arribada dels magiars al segle XI consagrà la divisió dels eslaus en els tres grups esmentats, que, a grans trets, s’ha mantingut fins avui. El complicat teixir i desteixir de la història de l’Europa oriental ha accentuat encara més les diferències entre els diferents pobles eslaus, repetidament sotmesos a poders estrangers i sovint enfrontats entre ells. Només els russos han tingut una història políticament independent i ininterrompuda d’ençà del segle XV i, en la seva expansió imperial cap a l’E, han arribat fins i tot a colonitzar, entre molts altres territoris, una part de les boscanes decídues de l’Àsia oriental.

Els pobles bàltics

Els indoeuropeus establerts a les ribes sud-orientals de la mar Bàltica, entre el Vístula i el golf de Riga, i a les boscanes del que avui són el N de Bielorússia i les regions de les capçaleres del Volga i el Dnièper, a la Rússia occidental, donaren origen als pobles bàltics. La primera menció històrica que se n’ha conservat és a l’obra de Tàcit sobre Germània (98 dC), en què l’autor llatí s’hi refereix com a Aestiorum gentes i els presenta com a collectors d’ambre i hàbils agricultors que vivien a les costes de la mar Bàltica, a l’E dels germànics. Atrapats en una mena de cul-de-sac entre pobles més expansius que ells, com els germànics o els eslaus, només els letons i els lituans d’entre tots els pobles bàltics han conservat la seva identitat fins al present.

El poble romaní

El darrer dels pobles indoeuropeus arribats a Europa fou el poble romaní, és a dir, els gitanos. Els gitanos són l’única ètnia europea que conserva una tradició de nomadisme, encara que un gran nombre dels seus integrants s’hagi sedentaritzat gradualment als darrers segles. Provenen de la migració d’un grup de nòmades del NW de l’Índia que a partir del segle IX inciaren una diàspora que els portà per tot Europa, l’Àfrica septentrional i, finalment, Amèrica i Austràlia. La genètica dels grups gitanos, com també gran part del seu vocabulari (sembla que basat en el sànscrit), podria confirmar el seu origen a l’Índia. La seva cultura patriarcal està fonamentada, en gran part, en el nomadisme; els gitanos mai no desenvoluparen una unitat política. Tot i l’endogàmia dels grups, i la seva base indubtablement indo-afgana, tenen elements morfològics mediterranis. Només a Europa es calcula que n’hi ha més de 12 milions. Al final dels anys setanta els gitanos foren reconeguts per l’ONU com a grup no governamental, per tal d’intentar limitar els prejudicis socials sota els quals han viscut a Europa.

Els pobles no indoeuropeus: fino-úgrics i turquesos

Cap al segle IX dC arribà a les ribes del Danubi un poble d’origen asiàtic que parlava una llengua fino-úgrica: els magiars. Conqueriren la zona i imposaren la seva llengua als antics pobladors. En efecte, la regió que ocupa l’actual Hongria ja havia estat habitada pels tracis i els il·liris, i més tard s’hi assentaren escites, cèltics, germànics i romans. Genèticament, la població hongaresa actual no es diferencia gaire de les poblacions germàniques o eslaves del seu entorn, també molt barrejades al llarg de la història, però el manteniment de la llengua ha ajudat a perpetuar la seva identitat a desgrat de les devastacions mongoles del segle XIII, el repartiment entre l’imperi Austríac i l’Otomà al segle XVI, el domini austríac del segle XVII al XIX i els canvis de fronteres del XX.

Els pobles turquesos són originaris de les estepes i els subdeserts de l’Àsia central i mitjana (vegeu també vol. 4, pàg. 385-386), i al llarg de la seva història han arribat regularment i repetida a l’Europa oriental. Possiblement, els huns del final del segle IV i començament del V ja parlaven una llengua turquesa o prototurquesa i no hi ha dubte que els àvars, khàzars i búlgars que els seguiren eren turquesos. Després del segle VII quedà poc rastre dels huns i els àvars, i els khàzars desaparegueren al segle XI. Els búlgars, en canvi, un cop assimilades les poblacions eslaves de l’E dels Balcans i eslavitzats ells mateixos, foren els creadors d’un estat poderós a les fronteres de l’imperi Bizantí que, a través de vicissituds diverses (dominació bizantina als segles XI i XII, invasió mongola al XIII, dominació otomana del XIV al XIX, guerres balcàniques i mundials del XX), ha mantingut fins avui la seva identitat, culturalment eslava i fortament enfrontada als seus veïns turcs i a la minoria turca de Bulgària.

L’expansió dels seljúcides al segle XI portà els turcs a Azerbaidjan i Anatòlia, on encara en romanen, però l’apogeu de l’avenç turc cap a occident arribaria a partir de mitjan segle XIV, quan els otomans travessaren els Dardanels i començaren a consolidar la part europea del seu imperi, i culminaria amb la presa de Constantinoble el 1453. L’imperi Otomà esdevingué, fins a la desfeta de la seva flota a Lepant el 1571 i el fracàs del setge de Viena del 1683, la potència dominant a la Mediterrània i al SE d’Europa. A partir del segle XVIII s’inicià el desmantellament de les possessions europees de l’imperi Otomà, que, després de cedir Crimea (1783) i diferents ports de les costes septentrionals de la mar Negra (fins llavors, tret de les costes georgianes, un llac turc) a Rússia, hagué de reconèixer successivament la independència de Grècia (1829), Sèrbia (1830), Montenegro i Romania (1878), Bulgària (1908) i Albània (1912), i cedir a Àustria-Hongria la sobirania sobre Bòsnia i Hercegovina (1878). Així doncs, la part europea de Turquia quedà reduïda, després de la Primera Guerra Mundial, a la Tràcia oriental. A banda de la població de la Turquia europea, majoritàriament turca, a gairebé tots els països balcànics, sobretot a Bulgària i a Grècia, subsisteixen minories turques. La població de llengua i cultura turca té, però, orígens molt diversos, ja que els cinc segles de dominació als Balcans comportaren l’assimilació d’elements de totes les ètnies presents, mentre que els efectius demogràfics pròpiament turcs dels conqueridors otomans no eren excessivament nombrosos. Igual que hongaresos i búlgars, els turcs no conserven trets mongoloides i genèticament es vinculen al conjunt de la població dels Balcans i el Pròxim Orient.

Al centre de Rússia, entre el Volga i els Urals, precisament a l’àrea on s’encavallen boscanes decídues, taigà, boscos mixtos i estepes, hi viuen txuvaixos, tàtars i baixkirs, que parlen també llengües turques, i mordovians i maris, de llengua fino-úgrica. Aquests grups són testimonis de les poblacions que habitaren la regió abans de l’expansió russa cap a l’E (vegeu també vol. 4, pàg. 392). Els txuvaixos, tàtars i baixkirs són descendents dels pobles turquesos que arribaren al segle XIII acompanyant les invasions mongoles; s’establiren a la regió i fundaren el khanat de l’Horda d’Or, que exercí el seu domini sobre els principats russos fins a la fi del segle XIV, per caure després sota el poder dels timúrides i finalment dels moscovites (conquesta dels khanats de Kazan i Astrakhan per Ivan el Terrible entre el 1551 i el 1556).

Els pobladors de les boscanes asiàtiques

Quatre grans grups humans poblen les boscanes decídues de l’orient asiàtic: els xinesos, els manxús i tungusos, els coreans i els japonesos. Aquests pobles estan assentats en aquesta zona en alguns casos des de fa mil·lennis. Els xinesos septentrionals, per exemple, estan establerts a la vall del riu Groc des de temps molt remots; la seva civilització, perfectament documentada sense discontinuïtat els darrers 3 000 anys, s’expandí àmpliament des d’aquesta vall per territoris molt diferents als que foren el seu bressol, i s’imposà a pobles de cultures originàriament diferents: al N, a l’W i al S d’aquesta àrea primigènia que se situaria a cavall de les actuals províncies d’Henan Shaanxi i Shanxi.

Els xinesos septentrionals

Efectivament, les ribes del riu Groc i el Weihe foren l’escenari, uns 6 000 anys enrere, del precoç desenvolupament d’una cultura neolítica basada en la ramaderia i en el conreu del mill (Panicum miliaceum) i del panís (Setaria italica) (vegeu també vol. 1, pàg. 295), base del posterior desenvolupament de la civilització xinesa. La tradició xinesa situa els orígens mítics de la seva civilització cap al 3000 aC, amb el regnat dels Tres Sublims: Fuxi, que hauria ensenyat als xinesos la cacera i la pesca i instituí el matrimoni; Shennong, que els hauria ensenyat a conrear els cinc grans (mill, panís, arròs, blat i sègol) i seria l’inventor de l’arada i el fundador dels primers mercats; i Huangdi, inven-tor de la navegació, mestre de l’obtenció de foc i remarcable incendiari que hauria reduït a cendres gran part dels boscos de les planes i els turons de la vall del riu Groc perquè els xinesos els poguessin conrear i els seus ramats tinguessin pastures.

Els sobirans Qin del NW de la Xina anaren expandint els seus dominis a poc a poc a partir del 328 aC. Al llarg de 100 anys combateren els estats rivals amb un exèrcit format per arquers a cavall i una infanteria amb un perfeccionat armament de ferro que probablement els asseguraren moltes victòries, i l’any 221 aC dominaven tota la Xina. El primer emperador d’aquest vast país fou Qin Shi Huangdi (vegeu també la figura 126), que dividí els seus dominis en 36 províncies, unificades sota un govern centralitzat. Qin Shi Huangdi creà un sistema de carreteres radial i completà la Gran Muralla, que protegia l’imperi de les expedicions dels nòmades. També unificà els pesos i les mesures, la moneda i l’escriptura. Bé que les revoltes populars feren caure Qin Shi Huangdi el 206 aC, la dinastia Han que el substituí restablí i perfeccionà l’administració central creada per ell i continuà la unificació de la Xina.

IDEM, a partir de fonts diverses

La primera dinastia plenament documentada és la dels Zhou, que començà a regnar cap al 1100 aC i que també és la més llarga de la història xinesa (1100-221 aC), si bé a partir del segle VIII aC el seu poder era més nominal que altra cosa. El primer imperi centralitzat fou establert pels seus successors, els Qin, que, sota l’autoritat del rei de Qin (221-206 aC), unificaren de grat o per la força de les armes tots els estats feudals xinesos, creant un estat occidental que inicialment s’estenia pel que avui és la província de Shaanxi, entre les muntanyes Qin i el desert d’Ordos. Durant els inicis de l’etapa imperial el N de la Xina experimentà un gran creixement demogràfic i una forta expansió dels xinesos cap a l’W i el S. A les terres de “loess”, fèrtils i fàcils de treballar, hom incorporà les de les extenses planes d’inundació del riu Groc i els seus afluents, cosa que requerí ingents treballs hidràulics, i alhora exposà centenars de milers de pagesos al risc d’inundacions i de malalties com la malària, fins aleshores desconegudes pels agricultors de secà. Així i tot, la població no parà de créixer i el cens dut a terme per l’emperador Pingdi l’any 2 de l’era cristiana indicava una població de prop de 60 milions de persones, una xifra comparable a la del coetani cens de l’imperi Romà ordenat per August (54 milions a la mateixa època).

La progressiva dessecació del clima, especialment acusada a les terres de l’interior, com també el desordre dels darrers segles de la dinastia Zhou havien fet augmentar el nombre d’incursions dels nòmades de les estepes i els subdeserts de l’Àsia central. Per mantenir-los a ratlla, els Qin (i a continuació els Han, la dinastia que regnà del 206 aC al 220 dC) començaren a construir amb gran esforç la Gran Muralla de la Xina, de 2 400 km de longitud, però amb tot i això no sempre aconseguiren el seu objectiu defensiu (vegeu també vol. 4, pàg. 385-386). En qualsevol cas, a desgrat d’inundacions, epidèmies, fams i incursions dels seus belicosos veïns del N, el creixement demogràfic de les regions més pròsperes de la Xina ha forçat les poblacions xineses repetidament al llarg de la història a ocupar nous espais i a assimilar així a la seva cultura altres grups humans. Per això, el poble xinès està fortament diversificat i la geografia separà amb claredat unes poblacions septentrionals i unes de meridionals amb afinitats oposades. Els xinesos septentrionals es mestissaren amb mongols i altres parlants de llengües altaiques, mentre que els meridionals ho feren amb els pobladors del SE asiàtic. Actualment, les províncies del N i NE de la Xina ultrapassen els 200 milions d’habitants, dels quals només un nombre molt petit pertany a ètnies no xineses.

Els manxús i altres tungusos

La més nombrosa d’aquestes poblacions no xineses de les províncies nord-orientals de la Xina és la dels manxús, un poble de llengua tungús establert al N i NE de l’actual Manxúria cap a l’inici de l’era cristiana. Les primeres notícies dels manxús que apareixen a la literatura xinesa els presenten com un poble primitiu que vivia majoritàriament de la cacera, la pesca i la cria de porcs, i que practicava una agricultura rudimentària. Al segle XI aconseguiren crear un reialme prou poderós per a exercir el control d’una part de la Xina oriental i establir-hi una dinastia (la Jin, que durà del 1126 al 1234 dC) que regnà fins a l’expansió mongol de Genguis Khan (vegeu també vol. 4, pàg. 386-387). Quatre segles més tard, una nova invasió manxú de la Xina reeixí a implantar-hi la darrera dinastia imperial, la Qing (1644-1912). Amb la conquesta, molts manxús emigraren a la Xina, especialment la casta militar, que imposà l’ús de la trena de cabells, mentre que molts xinesos emigraren cap a Manxúria. Ja al començament del segle XX, els manxús eren minoritaris a Manxúria i avui, d’uns 10 milions de manxús reconeguts com a minoria nacional a la Xina, només uns 70 000 conserven la seva llengua. L’assimilació cultural dels manxús pels xinesos fa difícil d’establir diferències clares entre uns i altres, encara que en general el seu aspecte físic difereix una mica (els manxús solen ser més alts i de pigmentació més clara que els xinesos del N).

A les ribes de l’Amur i de l’Ussuri viuen encara petits grups d’altres pobles tungusos com els evenkis, els nanais o els orotxos. Són pobles íntimament relacionats amb els seus homònims de la taigà (vegeu també vol. 8).

Els coreans

La península de Corea és molt muntanyosa i de costes força difícils. Fou poblada des d’antic, ja que hi ha restes neolítiques indiscutibles de conreu de mill i monuments megalítics. Segons els mites sobre l’origen del poble coreà, Hwanung, fill del Creador, baixà del cel a un bosc de pins i allí es trobà amb una óssa transformada en una dona de gran bellesa. De la unió de tots dos nasqué Tangun, que esdevingué el primer rei de Corea l’any 2333 aC (encara avui els coreans utilitzen el còmput dels anys d’acord amb aquesta data llegendària i sumen 2 333 a la xifra corresponent al calendari gregorià). La presència del bosc de coníferes i de l’ós en aquest mite indica ben a les clares l’origen septentrional del poble coreà, la llengua del qual, encara que aïllada, sembla poder-se relacionar amb les altaiques.

Tanmateix, les notícies històriques més antigues que es tenen sobre Corea procedeixen de documents xinesos, i la influència xinesa ha estat important al llarg dels segles, sobretot al NW i al S. Al començament de l’era cristiana, Corea era dividida en tres reialmes: Kogury˘o al N, Silla al SE i Paekche al SW, que s’enfrontaren entre ells (i amb les aspiracions expansives de xinesos i japonesos) al llarg de 700 anys, fins que, al final del segle VII, Silla imposà el seu domini sobre el conjunt de Corea amb l’ajut de l’emperador xinès Gaozong i s’inicià un període de creixent influència xinesa. A mitjan segle X, després d’algunes turbulències, abdicà el darrer rei de Silla i s’entronitzà una nova dinastia originària de la regió septentrional del país. Així es creà el reialme de Kory˘o, que subsistí fins al final del segle XIV, si bé durant la dinastia Yuan fou tributari de l’imperi Mongol. Malgrat que nominalment una nova dinastia coreana governà el país del 1392 fins a l’ocupació japonesa del 1911, Corea estigué sotmesa durant aquest període a les ambicions dels seus veïns més poderosos; en particular durant l’anomenat ‘mig segle sagnant’ (1592-1637), en què una invasió japonesa i dues de manxús representaren la mort d’una cinquena part de la població, que passà de 5,5 milions a 4,5 en menys de 50 anys. Després d’això, el país quedà en una situació de semiprotectorat durant tot el període de govern de la dinastia manxú a la Xina, però, a partir de la reforma Meiji (1868), el Japó adquirí sobre Corea una influència creixent que culminà amb la seva annexió el 1910. La definitiva independència política (i encara dividida en dues zones, una d’influència soviètica i una altra de nord-americana) no l’assolí fins a la fi de la Segona Guerra Mundial. Després d’una guerra sagnant (1950-53) es consolidà la divisió en dos estats, al N i al S de la línea d’armistici, que s’ha mantingut fins avui.

El poble coreà és més pròxim genèticament al japonès que a cap altre, si bé del punt de vista físic els coreans són més semblants als xinesos septentrionals. La població actual de Corea supera els 60 milions d’habitants, més del doble de la del 1945 a desgrat de les considerables pèrdues (més de 4 milions de morts) de la guerra de 1950-53.

Els japonesos

Segurament el Japó ja era habitat per humans moderns fa uns 30 000 anys. Llavors l’arxipèlag japonès no era pas separat del continent; era unit a la península de Corea pel seu extrem meridional, i a les costes de Sibèria pel septentrional, deixant l’actual mar del Japó completament envoltada de terres. Fins al final de les glaciacions, cap al 10000 aC, amb la fosa dels gels i la pujada del nivell dels oceans, el Japó no esdevingué el conjunt d’illes que és actualment.

Al Japó s’han trobat les restes de ceràmica més antigues del món (datades de fa aproximadament 12 700 anys), però abans del I mil·lenni aC no hi ha evidència d’agricultura, concretament del conreu de mill. Sí que hi ha, en canvi, restes de gossos ja domesticats de fa més de 9 000 anys d’antiguitat. Entre 9 000 i 6 000 anys enrere es pot detectar un increment demogràfic continuat que s’estabilitzà, coincidint amb la davallada general de les temperatures, fa uns 6 000 anys. S’ha estimat que cap al final d’aquesta època la població total del Japó era aproximadament d’uns 280 000 habitants, amb les densitats més elevades (uns 3 h/km2) als districtes centrals i septentrionals de Honsh¯u que actualment corresponen al bioma de les boscanes decídues. L’anàlisi craniomètrica de restes trobades en enterraments d’aquesta època suggereixen que la població del Japó de l’època Jōmon era més semblant als actuals ainus (vegeu també vol. 8) que no pas als actuals japonesos.

Entre el 400 aC i el 100 dC la població japonesa experimentà canvis força importants tant en l’aspecte cultural com en el físic. El començament d’aquest període coincideix amb les manifestacions més antigues de la cultura Yayoi, que pren el nom del carrer de Tòquio on foren descobertes les seves primeres restes significatives. Amb ella arribà al SW del Japó (fora, doncs, de l’àrea de les boscanes decídues), segurament des de Corea, el conreu de l’arròs amb irrigació, la terrissa feta amb torn i el teixit. Encara que inicialment no sembla que hi hagués cap immigració important, a partir del 200 aC aproximadament les aportacions de la cultura Yayoi es difongueren amb una gran rapidesa del S cap al N i es pot estimar que la població japonesa augmentà aproximadament a raó d’un 1,7% anual. Els cranis d’enterraments Yayoi que s’han analitzat mostren una important infiltració de pobladors originaris de l’Àsia continental que desplacen progressivament l’antiga població, més semblant als actuals ainus, cap al N. Es tractava segurament d’immigrants arribats des de Corea que prenien el camí del Japó davant de les dificultats creixents que els posava la construcció de la Gran Muralla per dirigir-se cap a la Xina.

Amb aquesta migració arribà, per altra banda, la cultura del bronze xinesa. La mitologia japonesa situa en els anys de l’edat de bronze japonesa (aproximadament entre el 100 aC i el 200 dC) un període turbulent de lluites entre diferents clans, resolt per la victòria del clan Yamato, establert al N de la península de Kii, a la regió de Nara, nissaga de la qual sortí la família imperial japonesa. A partir del segle III nous elements de la cultura xinesa, en particular el ferro, s’incorporaren a la japonesa, i les cròniques xineses d’aquest temps fan referència al país de Wa com un reialme governat per dones, que en temps passats havia estat dividit en un miler de clans. Així i tot, bo i reconeixent la primacia del clan Yamato, altres clans aspiraven a compartir el poder, i només les reformes empreses pel príncep Shotoku en els anys a cavall entre els segles VII i VIII reeixiren a reforçar el poder central i a convertir el Japó en un veritable imperi, altament centralitzat a l’estil del xinès.

A partir d’aquella data les aportacions de població exterior al Japó han estat veritablement insignificants, però no ha passat el mateix amb el creixement de la seva població en els darrers segles. Al començament del segle XVII s’estima que la població total del Japó era d’uns 18 milions d’habitants, xifra que gairebé es doblà fins a mitjan segle XVIII, moment en què assolí els 30 milions. Al llarg del segle següent la població romangué estable per diferents causes. Algunes d’aquestes causes eren les elevades taxes de mortalitat provocades per les successives fams, conseqüència al seu torn de la inexistència d’intercanvis comercials entre els diferents feus, de l’adscripció a la terra dels pagesos i de les excessives càrregues a què els sotmetien els senyors: el 1784, per exemple, prop de 82 000 persones moriren de fam només al feu de Tsugaru, al N de Honsh¯u. La natalitat, per altra banda, es reduïa pel costum d’evitar el casament dels fills menors abans que els més grans estiguessin casats i emmainadats. Tant l’avortament com l’infanticidi eren pràctiques socialment acceptades. Tot canvià amb la modernització encetada amb la reforma Meiji, amb la qual la població es doblà dels 30 als 60 milions entre el 1868 i el 1925 i ho féu novament, fins als 120 milions, en només 60 anys més, a desgrat d’una natalitat decreixent des del 1925 i de les pèrdues de població causades per la Segona Guerra Mundial. El 1990 la població del Japó arribà als 123 milions d’habitants.

Els pobladors de les boscanes americanes

El poblament humà de les boscanes nord-americanes i austroamericanes reflecteix, amb tot dramatisme, la sotragada soferta per aquest continent amb l’arribada dels europeus tot just fa cinc segles. Els pobles que secularment se n’havien ensenyorit a penes hi tenen pes demogràfic en l’actualitat, marfosos en una bigarrada mescla de cultures i ètnies al·lòctones. El fenomen no deu ser gaire diferent dels esdevinguts a Europa mateix en el passat, a l’època de les grans migracions i substitucions demogràfiques, però la seva major proximitat en el temps el fa sentir d’una manera especial.

Els pobles algonquins

Els pobles indis de la costa oriental de l’Amèrica del Nord pertanyien a cinc grans grups lingüístics: algonquins, iroquesos (els dos dominants), sioux, caddos i penutis. Bé que dins de cadascun existia una certa homogeneïtat cultural, les formes de vida podien ser molt diferents. Així, per exemple, en el cas dels pobles pertanyents al grup caddo n’hi havia d’agricultors que vivien en cases de forma cònica amb una teulada feta de palla, herba i escorça, mentre que altres pobles eren caçadors seminòmades. El mateix succeïa amb els del grup lingüístic algonquí; pràcticament tots depenien de l’agricultura, però en diferent grau segons les diverses tribus. Les que habitaven més al S, amb una densitat de població major, n’eren més dependents. Aquestes s’havien organitzat en petits estats primitius, mentre que les del N formaven petites bandes dedicades a la caça. Els pobles algonquins foren dels primers del NE del continent que entraren en contacte amb els europeus, i per això mateix foren també dels més delmats i dispersats, bé que en diverses ocasions s’uniren per oposar-se a la dominació. L’altre grup lingüístic dominant, el dels iroquesos, basava l’economia en la pesca i l’agricultura intensiva, i vivia principalment en poblats fortificats. Feien sacrificis rituals amb els seus presoners i es guiaven per un sistema matriarcal. Al principi, com que es trobaven força allunyats dels centres de contacte amb els europeus, no foren gaire influïts pels blancs, però al final del s. XVIII perderen la independència i quedaren cada vegada més acorralats.

IDEM, a partir de fonts diverses

Els pobles amerindis de parles algonquines havien ocupat una vasta àrea del que avui és el S del Canadà, de l’Atlàntic fins a les Rocalloses (tret de les àrees de pobles de parles sioux de les praderies centrals) amb dues extenses prolongacions meridionals: una per la regió dels grans llacs més occidentals (Superior, Michigan i Huron) i les valls del Mississipí i de l’Ohio, l’altra per la costa atlàntica des de Terranova fins a Carolina del Nord. Els algonquins pròpiament dits són un poble amerindi que vivia (i viu) al N del riu Sant Llorenç, al límit entre Quebec i Ontàrio, principalment a la primera d’aquestes províncies canadenques, a cavall entre el bosc boreal i les boscanes mixtes. Uns 3 000 dels 5 000 algonquins que encara viuen en aquesta àrea conserven la seva llengua, però les llengües algonquines més parlades, sobretot al Canadà, són l’ojibwa i el cree, difoses sobretot en àrees de bosc boreal; uns 40 000 dels 95 000 ojibwes de Canadà i Estats Units parlen algun dels dialectes de la seva llengua i gairebé 50 000 dels prop de 70 000 crees en parlen algun de la seva. L’origen dels pobles de parla algonquina sembla situar-se a les costes meridionals de la badia de Hudson, on viuen els crees, que parlen dialectes generalment compresos per tots els altres pobles algonquins.

Els diferents pobles algonquins de la costa (que, a diferència de les tribus algonquines de caçadors i recol·lectors del bosc boreal, eren agricultors sedentaris) foren els primers amerindis amb els quals es relacionaren els colonitzadors francesos, holandesos i britànics de l’Amèrica del Nord i per això aquests adoptaren diferents elements de la cultura algonquina (el conreu del blat de moro, la cria del gall dindi, l’ús de la saba de l’erable de sucre com a edulcorant, les canoes d’escorça de bedoll) i manllevaren de les seves llengües moltes paraules, algunes de les quals s’han universalitzat (mocasí, tòtem, esquaix, opòssum). Una llengua algonquina avui extingida, la dels wampanoag de Massachusetts, fou la primera llengua ameríndia a la qual es traduí i s’imprimí (1663) la bíblia, a Natick. Alguns dels herois llegendaris dels algonquins (Powhatan, Pocahontas, Pontiac) han estat incorporats pel folklore colonial nord-americà.

Els pobles algonquins que vivien des dels Grans Llacs i el riu Sant Llorenç cap al S, tant els de la costa atlàntica com els de les valls del Mississipí i els seus afluents, han estat dels més delmats per la colonització. De les desenes de pobles de llengua algonquina que vivien a la costa atlàntica de l’Amèrica del Nord, entre la desembocadura del Sant Llorenç i Carolina del Nord, amb prou feines n’han sobreviscut mitja dotzena que mantinguin més o menys precàriament la seva identitat. Entre tots sumen unes 20 000 persones, la majoria concentrades a les províncies marítimes del Canadà i als estats de l’extrem NE dels Estats Units, de les quals només la meitat conserven la seva llengua. Els més nombrosos són els micmacs de les províncies marítimes canadenques (uns 13 000, 8 000 dels quals mantenen la seva llengua).

Encara pitjor ha estat la sort dels grups algonquins del S dels Grans Llacs i de les valls del Mississipí i els seus afluents. Tot i haver estat, sobretot els més meridionals, pobles de cultura força avançada, constructors de túmuls funeraris o destinats al culte (“mound-builders”) de dimensions considerables, i malgrat haver desenvolupat formes de vida en certa mesura urbanes, molts dels pobles algonquins d’aquesta àrea (illinois, miamis, shawnees) resultaren pràcticament anorreats per l’expansió europea i avui no arriben a 20 000 entre tots (menys de 3 000 dels quals parlen les seves llengües), en molts casos desplaçats a reserves allunyades de les seves àrees originàries.

Els pobles iroquesos

Els pobles algonquins de la costa atlàntica eren separats de la resta per una falca de territori que comprenia el voltant dels llacs Erie i Ontàrio, les ribes del Sant Llorenç i les terres altes dels Apalatxes. En aquesta falca s’assentaven els pobles de llengua i cultura iroquesa. Entre aquests destacaven, d’una banda, els pobles iroquesos pròpiament dits, és a dir, els membres de la lliga iroquesa (mohawks, oneides, onondagues, cayugues, seneques i tuscarores) i els hurons i altres pobles del mateix grup lingüístic, que ocupaven el centre i el N del que avui és l’estat de Nova York i una part de les terres canadenques veïnes, i, d’altra banda, els cherokees del S dels Apalatxes. Els hurons de les riberes del Sant Llorenç estigueren sempre enfrontats als pobles iroquesos de la mateixa zona, malgrat que pertanyien al mateix grup lingüístic.

Els pobles iroquesos vivien de l’agricultura, la cria d’aviram, la cacera i la pesca en poblats semipermanents que, quan calia, protegien amb palissades. La seva unitat d’habitació, però, eren les ‘cases llargues’, unes construccions de fusta amb teulada d’escorça que podien fer 30 m de llarg i eren compartides per grups familiars d’un mateix llinatge matrilineal. Un cert nombre d’aquests llinatges constituïen un clan i cada llinatge pertanyia a una de les dues meitats en què es dividia cada tribu. Malgrat les seves elaborades cerimònies de pacificació i aliança, eren pobles bel·licosos, els guerrers dels quals (que eren tots els homes joves) buscaven en la guerra l’ocasió d’assolir la glòria. L’accés a les armes de foc i la competència entre les diferents tribus pel tràfic de pells amb els colons reforçà encara més aquesta tendència durant els segles XVII i XVIII. Malgrat el seu escàs nombre (s’estima que en temps colonials mai no foren més de 12 000 i els guerrers no passaren mai de 2 200), pel seu nivell d’organització i el seu esperit bel·licós, els pobles de la lliga iroquesa esdevingueren una veritable potència capaç d’enfrontar-se als colonitzadors europeus. Derrotaren primer els mohicans (un poble algonquí de les riberes del Hudson que s’interposava entre el seu territori i les colònies holandeses de la desembocadura del riu, amb les quals comerciaven amb pells) i els feren tributaris juntament amb la majoria dels pobles algonquins de Nova Anglaterra. Més tard derrotaren i dispersaren els altres pobles de llengua iroquesa (hurons, neutrals, eries) de les ribes dels Grans Llacs i el riu Sant Llorenç i estengueren el seu domini fins al S dels Apalatxes i la vall del Mississipí.

Els francesos i els anglesos hagueren d’establir tractats de pau amb les diferents tribus iroqueses per a assegurar la tranquil·litat de les seves colònies i factories comercials. La revolució nord-americana fou causa de dissensions entre els pobles de la lliga iroquesa ja que, mentre que els oneides i els tuscarores s’aliaren amb els revolucionaris, la resta es mantingueren fidels al tractat amb els britànics; foren derrotats el 1779 i molts fugiren al Canadà. Un nou tractat amb els Estats Units el 1794 deixà limitat el seu territori a sis reserves on encara viuen un terç dels 24 000 iroquesos actuals (només uns 4 000 dels quals conserven les seves llengües). Els altres dos terços viuen al Canadà, principalment a l’anomenada reserva de les Sis Nacions, entre els llacs Erie i Ontàrio, prop del riu Niàgara.

L’altre gran poble iroquès és el cherokee (autoanomenat “tsalagi”, que vol dir ‘gent de les coves’), que vivia a la zona S dels Apalatxes i era un dels pobles amerindis més nombrosos a l’inici de la colonització. S’ha estimat que el 1685 eren uns 32 000, tot i que ja havien sofert grans epidèmies a causa de contactes amb expedicions enviades per la corona hispànica des de Florida. El 1690 la verola en reduí el nombre a la meitat, i noves epidèmies i enfrontaments amb els colons anglesos, francesos i espanyols en deixaren només uns 7 000. Tot i que durant la revolució nord-americana es mantingueren fidels a la corona britànica, George Washington reeixí a convèncer els caps cherokees d’acceptar un conveni amb el govern i de crear un centre d’ensenyament per als joves del seu poble.

Al llarg de les tres primeres dècades del segle XIX els cherokees incorporaren molts dels elements de la cultura colonial, inventaren un sistema d’escriptura de la seva llengua, adoptaren una constitució escrita i publicaren el primer periòdic indi dels Estats Units. Però l’avanç cap a l’W dels colonitzadors d’origen europeu de Geòrgia i les Carolines comportà la imposició als cherokees d’un nou tractat pel qual es comprometien a traslladar-se al territori d’Oklahoma i reinstal·lar allí la seva nació. Aquest trasllat, el ‘camí de les llàgrimes’, que es dugué a terme a l’hivern del 1838 al 1839, fou un terrible desastre per als cherokees, una quarta part dels quals hi perderen la vida. Reeixiren, però, a establir la seva nació al nou territori i mantingueren la seva autonomia fins el 1906. Actualment, uns 70 000 cherokees, dels quals uns 14 000 parlen la seva llengua, viuen al NE d’Oklahoma, i uns 8 500 més a la seva reserva de les muntanyes Great Smoky, a Carolina del Nord.

Els pobles sioux, caddos i penutis

A banda dels pobles algonquins i iroquesos, que eren els ocupants de la major part de l’àmbit de les boscanes decídues de l’Amèrica del Nord, als marges occidentals i meridionals d’aquest hi vivien pobles amerindis d’altres grups lingüístics.

Al marge W de les boscanes, en contacte amb les praderies, i a les regions orientals de Virgínia i les Carolines, entre els Apalatxes i l’Atlàntic, hi vivien pobles de llengües sioux. S’ha estimat que la població ameríndia de Virgínia i les Carolines, exclosos els cherokees de les muntanyes, era d’unes 25 000 persones abans de l’arribada dels europeus. Un segle més tard amb prou feines eren 5 000. Actualment queden només 500 catawbes a Carolina del Sud, i cap no parla amb fluïdesa la que era la seva llengua. Resulta més difícil precisar les dades de la població dels grups parlants de llengües sioux del marge occidental de les boscanes, molt assimilats a la cultura de les praderies (vegeu també vol. 8).

Un cas semblant era el dels pobles caddos de l’extrem sud-occidental de l’àmbit de les boscanes, al SW d’Arkansas i NE de Texas, en particular el dels caddos pròpiament dits, de cultura més complexa (emparentada amb la dels seus veïns penutis) que la dels pobles caddos més septentrionals (wichites, pawnees, arikares), integrats en la cultura característica de les praderies com la majoria dels pobles sioux. Les dones caddos practicaven una horticultura diversificada i els homes la cacera, sobretot a l’estiu. Tenien una estratificació social consolidada, amb una casta dirigent hereditària que usava les deformacions cranials com a signe del seu rang, i sembla que practicaven una religió que comportava sacrificis humans rituals. Al segle XIX s’establiren, els pocs que quedaven, en una reserva de l’W d’Oklahoma, on avui en viuen menys de 2 000, i només 300 parlen la seva llengua.

Mentre que tots els pobles esmentats fins ara han estat parlants de llengües de famílies del conjunt almosa-keres-sioux, el més ampli i diversificat dels de les llengües ameríndies septentrionals, els pobles del baix Mississipí i del SE dels actuals Estats Units (tret d’alguns de la península de Florida) parlen llengües del conjunt penuti, com alguns indis de Califòrnia i, sobretot, com els maies i altres pobles mesoamericans. Alguns d’aquests pobles de llengua penútia del baix Mississipí, en particular els més septentrionals, com els chickasaws, els chocktaws i els creeks, ocupaven els confins meridionals de les boscanes. Tots ells parlen (o parlaven) llengües de la família muskogee i compartien una de les cultures més avançades de l’Amèrica del Nord. Eren pobles sedentaris, dedicats a una horticultura altament diversificada (blat de moro, carbasseres, mongeteres, tabac, nyàmera, gira-sol), que complementaven amb la recol·lecció de nous de cària i altres fruits boscans i amb la cacera. Havien implantat una mena de sistema polític que podria conceptuar-se de ciutats estat autònomes, cada una amb un assentament central, sovint construït sobre túmuls o terraplens artificials, amb una plaça entorn de la qual s’aplegaven els edificis de culte i els que servien de seu del poder religiós i polític, i un escampall de petits poblets. Cada ‘ciutat’ tenia el seu consell amb representants dels diferents clans, i sovint s’associava amb altres en confederacions, generalment per combatre contra alguna confederació veïna. Els chickasaws, els chocktaws i els creeks foren tres de les ‘Cinc Tribus Civilitzades’ (les altres dues foren els semínoles de Florida, també de llengua i cultura muskogees, i els cherokees) que el govern nord-americà traslladà entre el 1832 i el 1839 des dels seus respectius territoris al d’Oklahoma, on constituïren nacions semiautònomes fins al començament del segle XX.

El poblament al·lòcton postcolombí

La gran majoria de la població de l’àmbit nord-americà de les boscanes no és descendent dels que habitaven aquesta zona abans del segle XVI sinó de pobladors d’origen principalment europeu i africà vinguts (o, sobretot pel que fa als segons, portats per força) d’ençà del descobriment europeu d’aquelles terres. Els intents d’assentament de les expedicions castellanes enviades des de les Antilles entre el 1519 i el 1561 no tingueren cap èxit a causa de l’enèrgica resistència oposada pels diferents pobles indis de cultura muskogee, bel·licosos i ben organitzats; no fou fins el 1565 que Pedro Menéndez de Avilés reeixí a implantar una fortificació al N del cap Canaveral que esdevindria la ciutat de San Agustín (vegeu també vol. 6). Tampoc no conduïren a cap assentament estable les exploracions angleses i franceses a la costa atlàntica de l’Amèrica del Nord durant la primera meitat del segle XVI. En canvi, a partir de començament del segle XVII els holandesos reeixiren a establir-se a la costa que va de Delaware a Connecticut, els francesos a les riberes del Sant Llorenç i a les actuals províncies marítimes canadenques, els anglesos a Nova Anglaterra i a Virgínia i fins i tot els suecs a Delaware. Tot i que la vida era dura per als colons novells, no deixava de ser cert que les condicions climàtiques que els oferia la zona de boscanes eren similars a les de les regions europees de què procedien. El poblament fou molt lent al principi, cosa a la qual contribuïren les guerres entre les mateixes potències europees pel predomini a la costa atlàntica nord-americana, finalment resolt a favor dels anglesos. Cap al 1700 el nombre d’europeus a l’Amèrica del Nord no ultrapassava els 350 000, però el flux migratori s’incrementà al llarg del segle XVIII, fins al punt que les 13 colònies angleses ja tenien el 1750 una població de prop d’un milió i mig de persones, i d’aquestes, prop de la cinquena part eren esclaus negres.

La implantació de l’esclavatge a les colònies angleses de l’Amèrica del Nord havia estat relativament tardana (el primer carregament d’esclaus fou descarregat al port de Jamestown, a Virgínia, el 1619) i trigà a arrelar-hi però, entre els anys finals del segle XVII i durant la primera meitat del XVIII, cresqué espectacularment, sobretot a les colònies més meridionals, on es desenvolupà una agricultura de plantació. Durant la segona meitat del segle XVIII la decadència del conreu del tabac estabilitzà i fins i tot reduí el nombre d’esclaus però, en un efecte paradoxal i pervers de la revolució industrial, el creixement de la demanda de cotó per a la indústria tèxtil tornà a invertir la tendència a partir del 1793. Així, poc abans d’esclatar la guerra de Secessió, el 1860, el nombre d’esclaus era d’uns 4 milions, malgrat que a molts estats ja havia estat abolit l’esclavatge o ni tan sols s’hi havia implantat.

El flux d’immigrants europeus també s’incrementà dràsticament a partir del 1820 i, cap a la dècada del 1830, arribaven a l’Amèrica del Nord, principalment a través del port de Nova York, 100 000 europeus l’any. Aquest fenomen fou degut, sobretot, a l’increment demogràfic que tingué lloc a Europa després de la implantació de tècniques d’agricultura intensiva i industrialitzada, i a la millora en les comunicacions (vegeu també vol. 10, pàg. 234-235). Arran de la fam esdevinguda per les fracassades collites dels anys 1845-47 una onada d’immigrants molt notable fou la irlandesa; així, el 1854 entraren als Estats Units 500 000 irlandesos, xifra que es reduí fins a 200 000 als voltants del 1860. També tenien raons per a emigrar els components de minories ètniques, polítiques o religioses marginades a Europa: en un territori per colonitzar trobaven la llibertat que els era negada als seus països d’origen o l’oportunitat de dur a terme les seves utopies. Tot això féu que durant el gran període migratori, entre el 1845 i el 1914, arribessin 41 milions d’europeus a l’Amèrica del Nord; la població dels Estats Units es quintuplicà: de 20 milions el 1845 s’arribà a 100 milions el 1914. Encara que un important contingent d’aquest flux d’immigrants s’encaminà cap a l’W i alimentà el creixement demogràfic de les regions de praderies, deserts i muntanyes del centre i l’W dels Estats Units, una gran part romangué a les regions del NE, encara avui les més poblades dels Estats Units. Aquest prodigiós increment demogràfic del segle XIX permeté que els Estats Units es convertissin en la nació més poderosa del món, però alhora implicà un canvi en l’estructura demogràfica i la composició ètnica de la població de l’àmbit de les boscanes i del país sencer, de costa a costa: l’expansió del segment d’origen europeu de la població —i, en menor grau i sempre en una posició subalterna, del d’origen africà— comportà la minorització i la marginació del sector d’origen amerindi.

Salut i malaltia a les boscanes decídues

Tret d’alguna malaltia genètica com per exemple la fibrosi quística, associada a poblacions del continent europeu, no es pot parlar de malalties localitzades de manera exclusiva, ni tan sols preferent, a l’àmbit de les boscanes decídues. En tot cas, les més freqüents van associades més aviat a trets del poblament i de les formes de vida dels humans d’aquest àmbit. Per una banda, una concentració d’individus com la que es dóna a les àrees urbanes i suburbanes dels països d’aquest àmbit sol anar associada a un increment d’algunes malalties infeccioses, però les bones condicions d’assistència sanitària de la pràctica totalitat d’aquests països permeten un control força efectiu. Per una altra banda, l’allargament de l’esperança de vida que comporten els bons serveis sanitaris a la població s’associa al creixement de la incidència d’afeccions pròpies de la senectud. En absència d’altres malalties i sovint com a conseqüència de la contaminació derivada de l’activitat urbana i industrial, també creix la incidència de neoplàsies, i la de malalties que apareixen com a resposta a l’activitat frenètica i creixent.

La fibrosi quística

La fibrosi quística, també anomenada mucoviscidosi, és una malaltia genètica recessiva que afecta nens i joves principalment europeus o d’origen europeu (fins a una proporció d’1 de cada 2 000 a 3 000 nens nascuts vius als diferents països d’Europa. Es manifesta en una secreció mucosa bronquial anòmalament abundant i viscosa que dificulta l’intercanvi gasós i afavoreix les infeccions; a més hi ha una secreció insuficient del pàncrees, que juntament amb una deficiència secundària de l’absorció provoca la malnutrició dels malalts i retards en el creixement. Encara que és susceptible de tractament simptomàtic, la mortalitat dels nens i els joves és pràcticament total. Abans de ser identificada, el 1936, la mortalitat que hi anava associada era encara més elevada.

Segons uns estudis recents, la fibrosi quística podria haver arribat a Europa fa aproximadament 35 000 anys amb les primeres poblacions d’humans moderns que desplaçaren els neandertals. Una segona onada humana, la portadora del Neolític, hauria comportat una nova entrada de gens d’aquesta malaltia, ara fa uns 10 000 anys. Resulta molt sorprenent una prevalença tan llarga d’una malaltia genètica si la conservació del gen que la transmet no va associada a algun avantatge per als seus portadors. En aquest cas, sembla que l’avantatge consistiria en una regulació més efectiva enfront de les pèrdues d’aigua quan es produeixen infeccions intestinals.

Les malalties infeccioses: pesta, verola, xarampió i tuberculosi

La importància i el predomini atribuïts a les malalties infeccioses en els darrers segles tenen l’origen en la concentració de poblacions humanes prou nombroses en condicions deficients d’higiene i alimentació i en presència de l’agent patogen causant. En alguns casos també cal que el vector que transporta el patogen dels portadors (malalts o sans) als receptors hi sigui present en quantitat suficient. D’alguna manera, cada civilització ha seleccionat inadvertidament el seu propi fons de patògens que són presents a la població de manera constant i que només esporàdicament ocasionen una passa. L’arribada d’un patogen no integrat en aquesta selecció ha estat històricament la causa de terribles epidèmies amb elevades mortalitats. Hauria estat el cas de la pesta a l’Europa medieval o del xarampió entre els amerindis en els primers segles de conquesta europea.

En els primers segles de l’era cristiana, coincidint amb els regnats dels emperadors Han a la Xina i amb l’expansió i la decadència de l’imperi Romà, es produí una confluència entre els fons de patògens de les diferents civilitzacions del continent eurasiàtic. Així, la verola i el xarampió passaren d’Europa a la Xina i més tard al Japó, mentre que la pesta, els focus inicials de la qual sembla que es trobaven a Àfrica i a l’Índia, arribà a Europa i a la Xina des de les estepes eurasiàtiques. Durant el segle XVI foren les poblacions ameríndies les que quedaren sobtadament exposades a patògens nous (en particular el de la verola). Aquests nous agents provocaren espantoses mortaldats: una epidèmia de verola del començament del segle XVII deixà reduïts els massachusetts i els narragansetts, dos pobles algonquins de Nova Anglaterra que sumaven unes 40 000 persones, a menys de 1 000.

Però, a més, a l’àmbit de les boscanes decídues, si més no a les parts industrialitzades durant els darrers anys del segle XVIII i tot el segle XIX, la revolució industrial introduí unes noves condicions de vida per a una part considerable de la població: les classes treballadores emergents. Així, des del començament del segle XIX fins al començament del segle XX, la mortalitat infantil de les ciutats europees (segons estadístiques britàniques i franceses) era superior a la del medi rural, especialment entre els lactants; per contra, la mortalitat dels adults era superior al camp que a la ciutat. Es tracta d’un fenomen associat al tipus de població de la ciutat industrial del segle XIX: la migració camp-ciutat existia, però en els casos en què no migrava tota la família (que era força sovint), els individus sans restaven a la ciutat durant l’època activa i els vells i els malalts retornaven al camp. L’elevada densitat demogràfica de les ciutats feia incrementar la incidència de malalties infeccioses, que, associades habitualment a una nutrició deficient, condicions de treball dures i condicions higièniques deplorables de l’habitatge i de les fàbriques, encara augmentaven més la mortalitat. La tuberculosi, en aquestes condicions, s’afermà al llarg del segle XIX com una malaltia epidèmica de les àrees urbanes dels països industrials. Durant els últims anys del segle XIX i la primera meitat del segle XX l’aparició de vacunes, sulfamides i antibiòtics i la millora de les condicions higièniques de les ciutats dels països industrials modificaren aquesta situació i feren minvar espectacularment la incidència de les malalties infeccioses en aquests països.

Els estralls de la pesta

La pesta és una malaltia que té per agent l’enterobacteri Yersinia pestis, paràsit habitual de rosegadors colonials, en particular gerbils (Gerbillus), però que pot infectar també les rates i, indirectament, els humans a través de les puces com a vectors. Hi ha dues formes principals de manifestació de la pesta en els humans: la pesta bubònica, que es caracteritza per febres altes, tremolors, nàusees, vòmits i malestar general, símptomes que van acompanyats del creixement patològic dels ganglis, axil·lars, engonals i cervicals (bubons), infectats, que poden assolir 10 cm de diàmetre i són molt dolorosos; i la pesta pneumònica, que té els mateixos símptomes d’una pneumònia, amb febres altes, tremolors, mal de cap, dolor toràcic amb respiració accelerada i tos productiva que pot ser una via molt efectiva de contagi directe sense la intevenció de les puces. En els nens es pot donar una forma septicèmica gairebé sempre mortal. Les formes ordinàries també són molt greus, encara que responen bé al tractament amb estreptomicines i tetraciclines.

La pesta negra al segle XIV

IDEM, a partir de fonts diverses

La gran epidèmia de pesta negra del segle XIV inicià el seu viatge devastador per Europa el 1347. Procedia de Constantinoble, on havia arribat des de Crimea, i s’estengué cap a occident, fins al Pròxim Orient —on afectà primer Anatòliai Egipte (1347) i després Xipre, Rodes, Palestina, la Meca, Armènia i Bagdad (1349)—. El flagell passà per mar des de Constantinoble a Sicília i Venècia el 1347 i abans d’acabar l’any ja arribava a punts de la Provença. El 1348 afectà la Península Ibèrica, gairebé tot França i Itàlia i part dels Balcans i del S d’Anglaterra. El 1349 arribà a Irlanda i Escòcia per una banda i als Països Baixos, Dinamarca i diverses regions d’Europa central per una altra. Finalment, el 1350 s’estengué per Suècia i Polònia i el 1353 arribà a Moscou. La població europea abans de l’epidèmia s’ha estimat en uns 75 milions de persones i es calcula que després del flagell, el 1350, un terç de la població havia mort. A les ciutats, aquesta proporció fou més gran, fins a la meitat, però no es pot afirmar que la densitat de població fos un factor desencadenant de l’epidèmia. Venècia, que el 1340 era una de les ciutats europees més poblades, amb aproximadament 100 000 habitants, perdé el 75% de la seva noblesa. La societat europea quedà en un estat catastròfic; la plaga, el model de transmissió de la qual encara no està del tot aclarit, afectà menys els més vells i els infants, però atacà amb més duresa els adults joves i els nens majors de cinc anys, destruint així el potencial productor i reproductor de la població. En un sentit més positivista, la plaga possibilità la transformació posterior de l’ecologia de les malalties a Europa, en tant que féu palesa la necessitat d’adoptar mesures com la quarantena, per exemple, per tractar d’alterar el procés de determinades malalties.

L’origen de les grans epidèmies de pesta no és gaire clar, però les investigacions més recents indiquen l’existència de tres focus antics d’infecció i uns quants de més recents. Els antics serien els contraforts de l’Himàlaia, entre l’Índia i la Xina, les sabanes de la regió dels Grans Llacs africans i les estepes eurasiàtiques, de Manxúria a Ucraïna. La famosa pesta negra del segle XIV sembla haver-se originat en un lloc indeterminat d’aquest darrer focus, cap al N i l’W de la mar Càspia. Des d’allà podria haver-se transmès cap a l’orient fins a la Xina, si bé no és clar que les epidèmies que esclataren a la Xina els anys centrals del segle XIV i provocaren elevades mortalitats corresponguessin a la mateixa malaltia que afligia la Mediterrània i Europa sencera des del 1347. Només algunes regions muntanyoses dels Pirineus, els Balcans i els Carpats s’escaparen d’aquesta plaga. Es tractava d’un fenomen de transmissió complexa en el qual intervenien els microorganismes, rates, puces i humans, si bé en molts casos només hi havia transmissió de persona a persona, especialment en la forma pneumònica de la pandèmia. Els primers casos solien ocórrer en ports, i els succeïa la propagació primer fluvial i posteriorment a les regions agrícoles interiors. Tot i que l’epidèmia durà set anys, només una petita fracció d’aquest període afectà cada una de les ciutats o regions. L’etiologia de la pesta en la seva versió bubònica, molt més freqüent, es convertí en un fenomen d’estiu, i la pneumònica en un fenomen d’hivern.

Establir la mortaldat que provocà la pesta negra entre la població europea és difícil, però probablement no fou menor d’un terç de la població a l’Europa occidental. Cal dir, a més, que les classes més afectades per la malaltia eren les menys afavorides, ja que solien estar subalimentades, vivien més amuntegades i no tenien la possibilitat de fugir a cap altre lloc. La pesta esdevingué endèmica a Europa i n’hi hagué altres brots pandèmics. Els episodis més virulents tingueren lloc el 1466, quan a Constantinoble moriren 600 persones en un dia, i el 1478 a Venècia. Malgrat els estralls del 1628 a Lió, el 1635 a Nimega, el 1665 a Londres i el 1720 a Marsella, la pesta es féu cada cop més excepcional a Europa, però no pas perquè hi hagués un tractament eficaç de la malaltia (no n’hi hagué cap fins a la descoberta de l’estreptomicina el 1944), sinó per les pràctiques profilàctiques adoptades.

Les grans epidèmies de pesta han comportat sempre, a banda de l’elevada mortalitat, trasbalsos socials i econòmics considerables a les àrees afectades. La pesta negra del segle XIV n’és l’exemple paradigmàtic. La pèrdua d’un terç de la població comportà una dràstica disminució de la força de treball i una reducció de les rendes senyorials, com també dels beneficis del comerç. La manca de seguretat en la pròpia supervivència desvetllà una onada de misticisme en uns (flagel·lants, danses de la mort, proliferació de sectes herètiques) i d’hedonisme en altres, tal com reflecteixen les obres de Boccaccio o de Chaucer. També alterà la convivència entre grups socials de diferent religió i, en particular, entre cristians i jueus, col·lectiu al qual en més d’una ocasió s’acusà injustament d’emmetzinar les aigües o els aliments. Aquestes acusacions s’utilitzaren per a justificar assalts a calls i morts, empresonaments i tortures que conduïren una part de la població jueva d’Europa occidental a traslladar-se cap a l’orient, ja que les regions més nord-orientals d’Europa foren les darreres a ser afectades pel flagell (algunes àrees de Silèsia i els Carpats fins i tot en quedaren estàlvies). En un pla positiu, com a contrapartida, l’epidèmia comportà també la introducció de mesures preventives i profilàctiques de diversa mena que ajudaren a controlar la infecció (quarantenes, llatzerets, cinturons sanitaris, cremació dels cadàvers, etc.).

La verola i el xarampió

Verola i xarampió són dues malalties víriques exclusives dels humans i amb una història força paral·lela. Han estat confoses al llarg de molts segles, fins que el metge persa Ab¯u Bakr Mu.hammad ibn Zakariyyā al-Rāzī (conegut a l’occident llatí com Rhazes) les diferencià en un tractat escrit a Bagdad al voltant de l’any 910. Els agents desencadenants d’una i altra són virus que semblen ser el resultat de mutacions d’altres virus propis d’animals domèstics que s’haurien produït precisament a l’àrea del Creixent Fèrtil, en el moment en què la densitat de població assolia el llindar mínim per a assegurar el manteniment d’una població viable. Les migracions que portaren el Neolític a Europa portaren també amb elles els dos virus.

El de la verola és un poxvirus (Poxvirus variolae) que actualment es considera del tot extingit en el medi natural i es conserva únicament en cultiu en dos laboratoris, un a Atlanta, als Estats Units, i l’altre a Moscou; algunes malalties animals com el vaccí o verola vacuna o la verola dels simis tenen per agent poxvirus molt semblants i podrien haver estat l’origen, per mutacions, del virus de la verola humana. El del xarampió és un mixovirus del gènere Morbillivirus, com ho són el del brom del gos o el de la pesta bovina, i també podria derivar d’una mutació d’algun d’aquests. Tots dos virus humans podrien haver-se manifestat per primera vegada al voltant del 2500 aC al Creixent Fèrtil.

La verola ha estat una malaltia greu, sempre acompanyada d’una mortalitat elevada. Les seves manifestacions característiques eren l’aparició de pústules, sobretot a la cara, palmells de mans i peus i, en menor mesura, al tronc. Aquestes pústules s’assecaven vuit o nou dies després de la seva primera erupció, fent una crosta que queia tres o quatres setmanes més tard deixant marques característiques. Els malalts que sobrevivien adquirien una immunitat a llarg termini, bé que podien patir seqüeles, com ara ceguesa, esterilitat (en el cas dels homes) i pràcticament sempre marques a la cara. El xarampió, que avui dia afecta fonamentalment els nens, es caracteritza per febre, una erupció papulosa vermella amb tos i congestió nasal o conjuntivitis, manifestacions prèvies a una erupció vermellosa que comença a la cara i després s’estén per tot el cos al llarg d’un període de 4 a 7 dies. Si no hi ha complicacions, al cap d’aquest temps, l’erupció comença a recular i els altres símptomes desapareixen. Als llocs on no hi ha programes de vacunació, el xarampió és una de les malalties endèmiques més freqüents en els infants, amb brots epidèmics cada 2 a 5 anys, especialment a l’hivern o la primavera.

La història d’ambdues malalties és confusa, sobretot la del xarampió, perquè la seva clínica també és difícil d’interpretar i no deixa seqüeles visibles. En canvi, les seqüeles que deixa la verola permeten saber, per exemple, que probablement ja feia estralls entre els antics egipcis: la cara, el coll i les espatlles de la mòmia del faraó Ramsès V, que morí el 1157 aC, són desfigurats per una erupció de pústules similars a les causades per una infecció variòlica, encara que no és possible afirmar amb tota seguretat que ho siguin. A la pràctica, fins a la difusió de la descripció de Rhazes, molts metges antics i medievals no diferenciaven el xarampió de la verola. Algunes de les pandèmies dels primers segles de l’era cristiana, tant a l’imperi Romà com a la Xina, podrien molt bé ser de verola o de verola i xarampió i no de pesta com s’ha considerat sovint. Al Japó, la verola sembla manifestar-se per primera vegada al segle VIII, però en realitat podria haver estat igualment el xarampió. A Europa, durant l’edat mitjana i el renaixement, el xarampió fou considerat una forma menor de verola fins que es diferenciaren gràcies a les descripcions de Thomas Sydenham el 1692.

Les grans expedicions marítimes europees dels segles XVI i XVII portaren la verola i el xarampió a Amèrica. Ambdues malalties foren causa d’enormes mortaldats entre els amerindis, que mai no havien estat exposats a aquests virus. El mateix passà arreu on arribaren les conquestes i apropiacions colonials dels europeus i així el virus esdevingué cosmopolita.

Encara que en general el xarampió, si més no als llocs on és endèmic, no té la gravetat que tenia la verola, els més de 50 milions de casos anuals i el milió i mig de morts que causa a tot el món per complicacions secundàries (la majoria als països subdesenvolupats) justifiquen l’interès d’una campanya d’eradicació semblant a la de la verola. Tanmateix, no es disposà d’una vacuna eficaç fins el 1963, més d’un segle i mig més tard que per a la verola, i malgrat els programes d’immunització global empresos des del 1974 només al 55% dels nens de menys d’un any als països desenvolupats i el 52% als subdesenvolupats es beneficien d’aquestes campanyes de vacunació. Cal tenir present que en els països on el xarampió és endèmic els nadons de mares que han tingut contacte amb el virus reben una immunitat passiva que els dura de 6 a 9 mesos, protecció que es pot reforçar amb l’alletament matern però que no s’allarga gaire enllà del període de lactància; la vacuna pot proporcionar una immunitat a llarg termini, gairebé per a tota la vida, al 95% dels vacunats.

El contagi d’ambdues malalties es produeix per via respiratòria però el destí d’una i altra ha estat molt diferent. Mentre que la verola es considera eradicada a tot el món des del 1978, el xarampió és una malaltia endèmica en totes les àrees del món amb una determinada densitat de població, i el 90% dels adults d’aquestes àrees mostren evidències serològiques d’haver estat en contacte amb el virus encara que no se’ls hagi manifestat mai la malaltia.

La tuberculosi pulmonar

La tuberculosi és una malaltia infecciosa que té com a agent causant el micobacteri Mycobacterium tuberculosis, més conegut com a bacil de Koch, que es transmet per via respiratòria i afecta primordialment els pulmons encara que també pot afectar qualsevol teixit o òrgan del cos humà. Generalment es manifesta com una malaltia crònica que pot persistir mesos i fins i tot anys però també presenta formes agudes que, principalment en nens, poden tenir un desenllaç fatal en pocs dies.

La tuberculosi pulmonar, de molt la més freqüent, evoca en molta gent escenes de tos violenta i esputs sanguinolents, però en realitat, abans d’arribar a una situació tan extrema, les manifestacions primerenques de la malaltia resulten molt poc evidents. Moltes persones han passat sense saber-ho una tuberculosi i ho descobreixen molts anys més tard en un examen radiològic o bé ho descobreix el metge que els fa l’autòpsia quan moren per altres causes. El bacteri tuberculós és un paràsit que ha evolucionat en companyia dels seus hostes humans i no és, en realitat, patogen en si mateix. De fet, la malaltia és una reacció d’hipersensibilitat de l’organisme de l’hoste, el sistema immunitari del qual destrueix els bacteris i allibera proteïnes i greixos que ocasionen inflamació i destrucció de cèl·lules i teixits i la formació dels característics tubercles.

Les variacions en la prevalença de la tuberculosi il·lustren força bé la influència de les condicions de vida dels humans amb relació a la incidència de determinades malalties. L’antiguitat de la relació de la tuberculosi amb els humans queda ben palesa en nombroses restes humanes paleolítiques d’Euràsia que presenten alteracions molt probablement relacionades amb la tuberculosi òssia o mal de Pott. També se n’han trobat en mòmies egípcies d’uns 5 000 anys i xineses de l’època Han (206 aC-220 dC). També hi ha senyals de tuberculosi pulmonar en mòmies de la regió septentrional de Xile del segle III aC. Es tenen referències d’afeccions tuberculoses en textos clàssics babilonis, hindús, assiris, xinesos, grecs i romans, tot i que eren considerades malalties diferents. De fet, el concepte modern de tuberculosi no aparegué fins al final del segle XIX, quan Robert Koch aïllà el bacteri i demostrà que era l’agent causant de la tisi i d’altres malalties (1882).

Resulta remarcable que fins al segle XIV la forma pulmonar sembla relativament menys freqüent que les altres formes de tuberculosi, però després de la pesta negra, encara que es produí un augment de la incidència de totes les formes de la malaltia, l’increment de la pulmonar fou més gran. Alguns autors ho han atribuït a un canvi de prevalença entre la lepra, causada per un altre micobacteri fins llavors més prevalent, i la tuberculosi. Els canvis en les formes de vida subsegüents a l’experiència vital de la pesta negra, que haurien afavorit els patògens transmesos per via respiratòria enfront dels tramesos per contacte físic directe, podrien explicar parcialment aquesta evolució de la prevalença.

En qualsevol cas, però, l’augment més gran en el nombre de casos d’aquesta malaltia, sobretot entre els treballadors industrials de les ciutats europees i nord-americanes, es produí al principi del segle XIX, precisament quan començava la descripció sistemàtica moderna de les malalties infeccioses i l’interès per la higiene pública. Aquest increment estava relacionat amb les condicions de treball, d’habitatge i d’alimentació de les noves classes treballadores urbanes, però també afectà les classes benestants. El romanticisme de la primera meitat del segle XIX creà fins i tot una estètica entorn de la malaltia que es posà de moda en molts medis artístics i literaris europeus i americans al llarg de tot el segle i, de manera més minoritària, fins avançat el segle XX.

La tuberculosi és endèmica a la majoria de les poblacions d’Euràsia, Àfrica septentrional i segurament Amèrica, si bé té uns índexs de prevalença inferiors en aquest darrer continent. Infants, joves i vells són els més susceptibles de veure-se’n afectats. En les fases inicials de les manifestacions epidèmiques és més freqüent en dones, mentre que afecta més els homes quan les crisis remeten.

Tot i haver-se produït una certa davallada de la mortalitat per tuberculosi a partir de mitjan segle XIX, aquesta malaltia romangué com una de les causes més importants de mort a Europa, el Japó i, en menor grau, a Amèrica i la Xina fins a la invenció de la vacuna BCG (1921) i a l’aplicació de l’estreptomicina (1948), el PAS i la isoniacida (1952) com a agents terapèutics. Així i tot, la tuberculosi continua essent una de les malalties infeccioses més persistents i encara produeix rebrots epidèmics a tot el món i una elevada mortalitat, sobretot en països subdesenvolupats.

Les malalties dels països rics: Alzheimer, càncer i trastorns càrdio-vasculars i nerviosos

De la mateixa manera que els canvis en les formes de vida, ja siguin associats a la crisi demogràfica del segle XIV a Europa o a la industrialització del començament del XIX a Europa i als Estats Units, tingueren repercussions en la prevalença d’unes o altres malalties, les transformacions de la segona meitat del segle XX en les societats desenvolupades també n’han tingut. Fins al punt que algunes malalties que han esdevingut causes principals de mort en aquests països poden qualificar-se de malalties associades al desenvolupament, ja que són molt menys freqüents en països més pobres.

La major incidència d’algunes d’aquestes malalties pot relacionar-se simplement amb l’envelliment general de la població dels països desenvolupats. Mentre l’esperança de vida creix i la natalitat minva, cada cop hi ha més gent que arriba a edats a les quals pocs arribaven fa només mig segle. Consegüentment, el pes relatiu de les persones de més edat en el conjunt de la població creix considerablement i la incidència de malalties com la d’Alzheimer, que no són noves però que es manifestaven molt poc perquè hi havia pocs vells, és ara superior a la de moltes malalties infeccioses.

En altres casos es tracta de malalties ocupacionals: la seguretat i la higiene en el treball han esdevingut una àrea d’interès creixent als països desenvolupats, sobretot per la relació detectada entre la presència de carcinògens químics inhalats, ingerits o tocats pels treballadors i l’aparició de determinats tipus de càncers. De fet, ja de ben antic se sap que hi ha certes ocupacions que comporten un risc especial de malaltia: Hipòcrates ja descriví la intoxicació per plom dels treballadors de les mines. La incidència d’aquest tipus de malalties i dels accidents causats per màquines experimentà un fort increment a partir de la revolució industrial, i a partir de mitjan segle XIX es començaren a descriure nombroses malalties professionals: intoxicacions de pintors i altres professionals exposats al plom, cremades i càncers deguts a elements radiactius, silicosis, asbestosis i altres malalties respiratòries de miners del carbó o de treballadors exposats a partícules de sílice, d’asbest o d’altres substàncies polsoses.

Finalment, altres malalties pertanyents a aquests grups es relacionen amb les disfuncionalitats inherents a les formes de vida urbana: la intensa competitivitat i la cursa per aconseguir l’èxit; la vida sedentària, amb puntes d’exercici físic desproporcionat; les dietes inadequades, sobreabundants de greixos i de proteïnes; el consum i l’addicció a l’alcohol, el tabac i altres drogues. Tot plegat afavoreix una elevada mortalitat provocada per malalties càrdio-vasculars i determinats tipus de càncer i fa que sovintegin síndromes com l’estrès o l’anorèxia nerviosa.

La malaltia d’Alzheimer

La malaltia d’Alzheimer, una malaltia neurològica associada al deteriorament de les funcions cognitives que comporta una greu incapacitat per a les relacions socials, és actualment una de les malalties neurològiques senils i degeneratives que es troben més esteses. Fou descrita l’any 1906 pel metge alemany Alois Alzheimer (1864-1917), el nom del qual ha quedat associat al de la malaltia encara que, molt abans, metges assiris, grecs i romans ja havien descrit condicions semblants de la demència senil.

La malaltia comença amb pèrdua de memòria i una creixent discapacitat intel·lectual que, en un període d’entre 5 i 15 anys, pot degenerar fins a un estat vegetatiu crònic. Després dels primers símptomes (el malalt oblida on són les coses, les dates i les cites i es perd amb facilitat), comença una etapa depressiva, plena d’ansietat perquè el malalt percep perfectament la repetició dels signes de la pròpia discapacitat. A mesura que la malaltia progressa, el malalt entra en una fase de confusió amb pèrdua global de les funcions cognitives. El diagnòstic diferencial amb les manifestacions benignes de l’envelliment, que també solen comportar pèrdues de memòria, es fa per exclusió d’altres patologies, ja que tret de la progressió gradual dels símptomes no hi ha marcadors biològics característics de la malaltia d’Alzheimer.

Les causes de la malaltia són desconegudes, fet que n’impossibilita la prevenció. Tot i que la influència genètica sembla clara, es desconeix el mecanisme pel qual intervé. Tanmateix, aquesta malaltia tan discapacitant, sense etiologia coneguda, afecta un 4% de la població de més de 65 anys o un 20% dels més grans de 80 i, als Estats Units, ha esdevingut la quarta causa de mort. Atès que el nombre d’ancians augmenta contínuament als països desenvolupats, es pot esperar que la importància d’aquesta malaltia augmenti els propers anys.

Les neoplàsies malignes

Amb el nom de càncer es designa un gran nombre de formes de neoplàsia maligna, és a dir, un procés en el qual es produeix una pèrdua de control en la divisió i la multiplicació cel·lular normals. Aquesta pèrdua de control ocasiona el creixement d’un tumor de teixit anormal que pot envair els teixits veïns i dispersar-se pels vasos sanguinis i limfàtics fins a anar a assentar-se en un altre òrgan i allà continuar la proliferació irregular, és a dir, formar metàstasis. Si el càncer s’origina a partir d’un teixit connectiu (os o múscul principalment), s’anomena sarcoma; si ho fa sobre un teixit epitelial (que envolta teixits o òrgans, com l’estómac, les mames o els pulmons), s’anomena carcinoma.

L’origen del càncer és molt antic en la filogènia animal, segurament anterior a l’aparició dels vertebrats; l’evidència paleopatològica més antiga coneguda és un tumor en un os de dinosaure. En humans se n’han trobat probables evidències en restes neandertalianes, i evidències ben manifestes en mòmies egípcies. El nom es deu a Hipòcrates, que, probablement, l’aplicà al càncer de mama, un dels més fàcilment diagnosticables per la seva superficialitat. No se’n coneixen les causes, però se sap que molts factors (sexe, població, predisposició genètica, dieta, exposició a radiacions o a determinades substàncies) influeixen en la freqüència d’aparició, la distribució geogràfica i el comportament dels diferents tipus de càncer. Ja el 1775, per exemple, el cirurgià anglès Percival Pott (1714-1788) relacionà la particular incidència del càncer d’escrot en els escura-xemeneies de Londres amb una irritació crònica causada pel sutge. Alguns virus també han estat identificats com a agents causals de determinats tipus de càncer i més recentment s’han identificat alguns gens com a oncogens, és a dir, gens reguladors del creixement cel·lular les mutacions en els quals els fa perdre la seva funció essencial, de tal manera que la cèl·lula esdevé cancerosa per divisions incontrolades.

Malgrat el descobriment de l’òptica microscòpica, que ja des del segle XVII féu veure a Robert Hooke que totes les cèl·lules derivaven d’una altra cèl·lula i, com a corol·lari, que tots els teixits estan formats per cèl·lules, no fou fins el 1854 que el patòleg alemany Rudolph Virchow (1821-1902) postulà que els neoplasmes, és a dir els tumors cancerígens, es desenvolupaven a partir de cèl·lules immadures. Els grans avenços tècnics en el coneixement, el diagnòstic i el tractament dels diferents tipus de càncer s’han dut a terme, però, al llarg del segle XX coincidint amb la creixent incidència de les malalties neoplàsiques a les societats desenvolupades, en les quals el càncer és sempre una de les principals causes de mort, juntament amb les dolences càrdio-vasculars i els accidents de circulació. Tot i que les tècniques pal·liatives o curatives d’aquest grup de malalties s’han desenvolupat enormement (cirurgia, radioteràpia, quimioteràpia, trasplantaments d’òrgans o moll de l’os), el millor pronòstic sempre és el dels casos que són diagnosticats en un estadi precoç de desenvolupament, per això la lluita contra el càncer s’ha de fonamentar en bona part en l’educació sanitària preventiva de la població.

Les malalties càrdio-vasculars

El cor ha tingut un paper simbòlic essencial en la cultura occidental, en la qual ha estat percebut —i encara ho és, almenys en termes metafòrics— com a centre de les emocions (‘arribar al cor’, ‘no tenir cor’, ‘cor trencat’, ‘crims del cor’), del coratge i de la força de voluntat (‘fer el cor fort’, ‘veure’s amb cor’). Tot i que la mesura del pols ja havia estat introduïda en la praxi mèdica des de l’antiguitat, la impossibilitat d’accedir al cor directament en el pacient viu i la manca de coneixement sobre el seu paper emmascaren les patologies pròpies del cor per a la ciència mèdica antiga, si més no fins a la descripció, feta per William Harvey el 1628, de la circulació sanguínia i del cor com a òrgan impulsor.

Aquesta descoberta significà un gran canvi en la manera d’entendre les malalties cardíaques, però fins que començaren a desenvolupar-se tècniques de diagnòstic de la cavitat toràcica, com la percussió del tòrax, no s’arribaren a conèixer prou profundament les patologies que afecten l’òrgan vital. La percussió del tòrax és una tècnica simple introduïda el 1761 pel metge austríac Leopold Auenbrugger (1722-1809), que permetia determinar d’una manera aproximada la grandària del cor, el ritme de batec i la presència o l’absència de líquid a la cavitat toràcica, una de les manifestacions més comunes de fallida cardíaca. La introducció de l’estetoscopi el 1818 pel metge bretó Theophile Laennec (1781-1826) amplià encara més les possibilitats d’exploració diagnòstica de la cavitat toràcica.

Durant els segles XIX i XX ha canviat profundament el concepte mateix de què és una malaltia cardíaca. Ja al final del segle XVIII diferents metges havien relacionat l’angina de pit amb alguna afecció de les venes coronàries, però fins que els metges clínics no enfocaren l’estudi del cor en termes de capacitat funcional, més que en termes d’anatomia, no fou possible avançar gaire en el coneixement de les malalties cardíaques: el primer diagnòstic d’una afecció cardíaca en un pacient viu només data del 1878 i, de fet, no fou possible un diagnòstic simple d’aquestes malalties fins a la introducció, el 1902, de l’electrocardiograma pel metge neerlandès Willem Einthoven (1860-1927).

Les malalties que poden afectar el cor i els vasos sanguinis són molt diverses, des d’infeccions com la febre reumàtica i l’endocarditis, que encara són causes importants de mort en molts països subdesenvolupats però que als països desenvolupats han esdevingut poc significatives (del 0,6 al 0,7% de nens en edat escolar afectats per la febre reumàtica als Estats Units i el Japó, enfront de valors del 15 al 20% en molts països del Tercer Món), fins a les diverses insuficiències càrdio-vasculars, en particular la insuficiència coronària, és a dir, la dificultat de pas de la sang pels vasos de la xarxa coronària que irriguen el cor, que són la causa prevalent de mort (o, si més no, una de les prevalents) a tots els països desenvolupats i també a les àrees urbanes i industrials de molts altres països, molt en particular la Xina i Corea.

L’estrès

L’estrès és una resposta immediata a estímuls físics (fred, fam, ferides o cansament) o mentals (tensió, ansietat, por, tristor o angoixa). Aquest fenomen pot desestabilitzar considerablement el funcionament de l’organisme. El sistema límbic del cervell és el que respon de manera més immediata alliberant substàncies capaces d’estimular la secreció hipotalàmica i, més en particular, de la neurohipòfisi. Aquesta, al seu torn, secreta hormona del creixement (GH) i provoca la secreció d’algunes glàndules endocrines com les suprarenals i la tiroide. La medul·la de les glàndules suprarenals allibera catecolamines que incrementen el ritme cardíac i els nivells de glucosa en sang, produeixen una vasodilatació i desplacen a un segon pla les funcions digestives, és a dir, les catecolamines en sang provoquen un estat d’alerta en l’organisme. El còrtex de les glàndules suprarenals secreta glucocorticoïdes, i la tiroide, tiroxina.

L’estrès, doncs, que pot ser un procés purament mental, produeix l’augment de certes molècules en sang, que, al seu torn, provoquen una resposta física que involucra músculs, cor i budells. De fet, l’estrès és una resposta física molt antiga, no desfavorable en ella mateixa, si va seguida d’una activitat física que comporti exercici muscular. En canvi, una situació d’estrès permanent fa els qui la pateixen més susceptibles d’emmalaltir. S’ha comprovat que els habitants de les àrees urbanes tenen uns nivells de catecolamines i glucocorticoides en sang més elevats que els d’àrees rurals; a més, aquests valors són més elevats els dies feiners amb relació als festius, i també són més alts entre els assalariats o professionals liberals que entre els artesans. Això permet relacionar determinats factors de risc d’estrès amb les formes de vida urbanes i amb les condicions laborals predominants.

L’anorèxia nerviosa

Les formes de vida de les societats desenvolupades també afavoreixen els desordres psicopatològics. Un d’ells, que ha enregistrat un gran increment els darrers anys, és l’anorèxia nerviosa. El nombre de casos d’anorèxia nerviosa descrits en la literatura mèdica es doblà entre el 1970 i el 1980 i no ha parat de créixer els anys següents, sobretot entre les adolescents (del 90 al 95% dels malalts són dones joves, d’entre 12 i 18 anys) de classe social mitjana o alta. Aquest trastorn es dóna fonamentalment als Estats Units, Canadà, Europa occidental, Japó i en altres països desenvolupats, però és pràcticament desconegut als països del Tercer Món excepte entre les classes urbanes altes occidentalitzades.

L’anorèxia nerviosa comporta una dràstica reducció de la ingestió d’aliments, sovint acompanyada de vòmits autoprovocats, consum de laxants i diürètics i exercici intens, tot això destinat a mantenir un pes baix i una figura estilitzada. La pèrdua de pes pot arribar fins a un 25% i, fins i tot en els casos menys extrems, l’anorèxia pot comportar alteracions fisiològiques, com amenorrea (de vegades fins i tot abans de la pèrdua significativa de pes) i deficiències estrogèniques, de les quals es poden derivar manifestacions d’osteoporosi, afecció altrament gens comú abans de la menopausa. Quan el pes ja és molt baix també es presenten altres complicacions sistèmiques com ara bradicàrdia, hipotensió, letàrgia, hipotèrmia, restrenyiment, aparició d’una fina pilositat a tota la superfície del cos (lanugen) i altres canvis metabòlics i sistèmics.

Els antecedents històrics són molt escassos, però molts historiadors de la medicina defensen que algunes santes medievals i altres pensadors místics podien haver estat anorèxics, si bé les motivacions adduïdes per deixar de menjar estaven sempre relacionades amb un perfeccionisme espiritual i no físic. Del segle XIX hi ha algunes descripcions de comportaments anorèctics entre malalts interns en psiquiàtrics, però la veritat és que aquesta era una malaltia força estranya abans del segle XX.