Charles R. Darwin: cadenes tròfiques

Darwin, amb la mateixa laïcitat que Lyell, però amb diferent intenció, tracta de posar de manifest en aquest text els factors que impedeixen el creixement geomètric de les poblacions naturals i que fan necessària la lluita individual per la supervivència i la reproducció. Es tracta d’un dels fragments més divulgats de “L’origen de les espècies”, el que precedeix i prepara la introducció del seu capítol central, dedicat a la selecció natural. És una de les primeres descripcions d’una cadena tròfica i del paper de control que hi exerceixen els predadors que se situen al capdamunt. Un exemple emblemàtic dels avenços integradors que aplanaren el camí a la introducció dels conceptes bàsics de l’ecologia naixent.

“També tinc raons per creure que els borinots són imprescindibles per a la fecundació dels pensaments (Viola tricolor) puix que les abelles no visiten aquestes flors. Per alguns experiments que he fet, m’he adonat que les visites de les abelles, si no són indispensables, almenys són altament beneficioses per a la fecundació dels nostres trèvols; però només els borinots visiten el trèvol de prat (Trifolium pratense), perquè les abelles no poden arribar al seu nèctar. Per això tinc molt pocs dubtes que si tot el gènere dels borinots s’extingís o fos molt rar a Anglaterra, el pensament i el trèvol de prat esdevindrien molt rars o desapareixerien totalment. El nombre de borinots en una contrada depèn en gran mesura del nombre de rates de camp, que destrueixen llurs ruscs i llurs nius; i Mr. H. Newman, que s’ha preocupat durant molt de temps dels hàbits dels borinots, creu que “més de dues terceres parts dels borinots són destruïdes d’aquesta manera a Anglaterra”. D’altra banda, el nombre de rates depèn molt, com tots sabem, del nombre de gats; i Mr. Newman diu: “M’he adonat que en les viles i en els poblets petits, el nombre de nius de borinot és més elevat que en cap altre lloc, cosa que jo atribueixo al fet que allí hi ha molts gats que destrueixen les rates.” Per tant, és força creïble que la presència de molts animals felins en una contrada podria determinar, per llur intervenció primer sobre les rates i després sobre els borinots, la freqüència de certes flors en aquesta contrada.”

“On the origin of species by means of natural selection” (‘L’origen de les espècies per selecció natural’), cap. 3 (1859). Reproduït a partir de “L’origen de les espècies”, Edicions 62/Diputació de Barcelona, Barcelona (1982)

Traducció: Rafael Albertí i Constança Albertí