Santa Margarida de Quart d’Onyar

Situació

Campanar de l’església de Santa Margarida de Quart, únic element totalment romànic que resta d’aquest edifici, transformat als segles XVII i XVIII. Va ésser acuradament restaurat l’any 1983.

F. Tur

Al poble de Quart d’Onyar, s’hi arriba per la carretera de Girona a Llagostera, a uns 7 km de la primera població. L’església és dalt un petit turó, fora del nucli urbà.

Mapa: L39-13(334). Situació: 31TDG873434. (JAA-MLlC)

Història

Aquesta església parroquial havia estat possessió de la seu de Girona i pertanyia a l’ardiaconat de la Selva. Al segle XIV la població era ja lloc reial. (ASA)

Església

L’església de Santa Margarida, d’origen romànic, ha estat molt modificada per diverses reformes realitzades als segles XVII i XVIII. De la primitiva obra es conserva una part del mur de llevant i el campanar. Aquest és una torre de planta quadrada, restaurat l’any 1983 per la diputació de Girona, situat al costat de tramuntana de l’església, que presenta dos pisos superiors amb finestres geminades, a les quatre cares, formades per columnes amb capitells mensuliformes llisos. La restauració recentment realitzada ha permès deixar totalment visibles les finestres del campanar que havien estat tapiades, com també una petita finestra oberta a la part baixa de la façana de ponent.

L’aparell és de reble amb carreus calcaris als angles, als arcs i a les columnes, que palesa unes formes constructives allunyades dels seus models de l’arquitectura llombarda del segle XI, per la perfecció del treball dels seus elements singulars, fets amb pedra calcària, i per l’abandó dels elements ornamentals, que caracteritzen l’arquitectura del segle XII. (MLlC)

Bibliografia

  • Monsalvatje, 1908, XVI, pàg. 144.