Sant Miquel de Saranyana (Bassella)

Situació

Vista de ponent de l’església, de planta rectangular molt reformada, amb la coberta totalment esfondrada.

ECSA - J.A. Adell

L’antiga església de Sant Miquel és situada al costat del mas de Saranyana, a uns 6 km d’Ogern, per una pista en direcció N, que passa per Sant Sadurní de la Salsa. Saranyana és situat a l’extrem del terme municipal de Bassella, al límit amb la comarca del Solsonès. (JAA)

Mapa: 24-12(291). Situació: 31TCG640575.

Història

El lloc de Sarananna o Saragnano apareix esmentat l’any 1025, en la donació que el monjo Galindo va fer al monestir de Sant Andreu de Tresponts de l’alou que tenia al terme del castell de la Salsa i de Saranyana; i l’any 1029 com a afrontació, a migdia, del terme de Sant Just, a la Valldan.

En el fogatjament del 1381 Assarunya consta com a possessió de la família Josa.

L’església de Sant Miquel, de la qual no s’ha trobat cap notícia documental, actualment es troba en estat ruïnós i el seu altar fou traslladat a l’església de Sant Serni d’Ogern, de la qual depenia. (MLIC)

Església

Es tracta d’un edifici de planta rectangular, sense absis diferenciat, del qual ha desaparegut totalment la seva coberta i el sostre, format per una volta de rajol. Ha quedat reduït als murs perimetrals, en els quals es conserva la motllura ornamental, de guix, d’on arrencava la volta.

La porta, en arc de mig punt, s’obre a la façana sud, on també hi ha una finestra d’una sola esqueixada, mentre que al mur de ponent hi ha un ull de bou circular, i un campanar d’espadanya d’un sol ull.

L’aparell és de carreus de pedra sorrenca, ben tallats i polits, però molt erosionats, disposats uniformement. S’aprecia un canvi d’aparell en la part alta dels murs, construïts amb carreu petit.

És molt probable que la part baixa dels murs correspongui a una obra medieval, de data molt avançada, ja dins el segle XIII, mentre que la part alta devia respondre a la reforma en la qual es construí la volta. (JAA)

Bibliografia

  • Els castells catalans, 1979, vol. VI(II), pàgs. 1 138-1 139; Baraut, 1981, vol. IV, doc. 426, pàgs. 130-131.