Torre del Perutxó (Cabó)

Situació

Enigmàtica construcció medieval, totalment mancada de referències documentals.

ECSA - V. Roca

A la vall de Cabó, a l’extrem del Cap de la Vall i sota el Boumort, un xic aturonada, hi ha la torre o la borda del Perutxó.

Mapa: 34-12(253). Situació: 31TCG494798.

Per visitar-la cal agafar la carretera d’Organyà fins a arribar a Cabó, al cap de 10 km. Allí cal prendre la pista del mig de la vall en direcció a ponent. Al cap de 8 km es troba torre. (MTVRVM)

Història

Hom no coneix notícies històriques sobre aquesta torre, antiga guàrdia de la vall de Cabó. (CPO)

Torre

Torre de planta irregular. La seva façana nord fa 6,6 m, la sud 6,9 m, el mur de ponent 6,1 m i el de llevant 5,7 m. La seva alçada és d’uns 6 m a la part més baixa i d’uns 7 m a la part més alta.

Amb relació a l’aparell constructiu cal assenyalar que és construïda amb pedres irregulars agafades de la zona, excepte les cantonades, on els carreus són més regulars i estan desbastats. En algunes parts dels murs els carreus segueixen una mateixa línia, encara que en la majoria sembla que les pedres s’han anat amuntegant sense seguir cap ordre. El gruix dels murs és d’uns 90 cm.

Actualment, l’espai interior de l’edifici és dividit en planta baixa i primer pis.

La porta és situada a la façana nord. Té una amplada de 70 cm i és acabada amb un arc de mig punt.

A la façana de ponent hi ha dues finestres de petites dimensions, l’una a la planta baixa i l’altra al primer pis. N’hi ha una altra al mur meridional del primer pis i tres de molt petites que semblen espidieres, damunt la porta. Totes aquestes obertures s’han fet amb posterioritat, en les successives modificacions de l’edifici.

La torre devia ser molt més alta del que és ara, però degué caure o bé fou escapçada quan es decidí convertir-la en habitatge.

Aquesta construcció deu ésser una antiga torre de defensa. Situada al cap de la vall, lloc estratègic, i a prop d’un curs natural d’aigua, devia controlar el pas del Boumort entre el Segre i la Noguera Pallaresa.

Podem datar aquest edifici dins d’un moment tardà de l’època romànica, si bé cal tenir en compte les modificacions posteriors. (MTV-VRM)