Sant Vicenç de Calders

Situació

Vista exterior de l’església amb el mur frontal de ponent, on es fa més palesa l’obra romànica amb el seu aparell.

A. Lajarín

El temple parroquial de Sant Vicenç fou el nucli que originà el poble de Calders, el qual s’estén, vers tramuntana, en una zona que delimita i contacta les terres planeres bagenques amb els altiplans moianesos. Long. 1°59’34” — Lat. 41°47’20”.

Per anar a Calders cal agafar la carretera de Manresa a Vic, la qual travessa el poble de Calders, que es troba a uns 17 quilòmetres de Manresa vers tramuntana. Cal demanar la clau a la rectoria. (FJM-AMB)

Història

Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Calders, al peu del camí ral, al llarg del qual sorgí l’actual població. Molt aviat degué adquirir la categoria de parròquia, que encara conserva.

L’església apareix esmentada el 980 ja com a parròquia. El segle XVII sofrí una reforma molt important que transformà totalment el temple. Recentment, s’hi han fet algunes obres de neteja i supressió d’edificacions adossades.

Actualment, continua oberta al culte i és la parròquia del poble de Calders i es troba en bon estat de conservació. (ABC)

Església

Detall d’un dels murs de l’edifici on és visible la manera com ha estat fet l’aparell.

A. Lajarín

L’església parroquial de Calders, dedicada a sant Vicenç, malgrat el seu origen romànic, per les acusades transformacions que ha sofert, especialment el segle XVII, ara no ofereix cap aspecte que recordi el primitiu temple romànic, del qual, tret d’alguns elements aïllats i englobats a la nova construcció, no queda res. On es fa més palesa part de l’obra romànica és al mur de ponent de la nau actual, on encara hi ha alguns fragments de mur que, per l’estructura del seu aparellat, probablement corresponen a l’edifici primitiu. La resta d’elements formen una amalgama amb els moderns, per la qual cosa és molt difícil de destriar-los. (FJM-AMB)