Sant Vicenç de Fontanelles (Castellfollit del Boix)

Situació

Vista exterior de l’església des del costat sud-oriental. A primer terme apareix l’absis llis, sense cap ornamentació, igual com tot l’edifici, l’aparell dels panys de mur del qual només és alterat per les finestres.

F. Junyent-A. Mazcuñan

Capella que s’aixeca a frec del mas Fontanelles, actualment deshabitat, a la banda nord-oriental del terme, en un indret proper als termenals de Rajadell i de Sant Salvador de Guardiola. Long. 1°43’14” — Lat. 41°41’25”.

Per a visitar aquesta capella cal seguir, en un principi, el mateix camí que porta a Sant Pere, però en arribar al ramal que mena a aquesta parroquial, cal seguir en línia recta, i després de recórrer uns tres quilòmetres s’arriba al mas Fontanelles prop del qual s’alça la construcció romànica. (FJM-AMB)

Història

Aquesta església es trobava dins l’antic castell de Castellfollit del Boix, al lloc de Fontanelles. No degué passar de capella rural.

L’església apareix citada el 1172; en un testament d’una persona que tenia béns a Castellfollit, es fa una deixa per a l’obra de Sant Vicenç, que creiem que ha de correspondre a aquesta església, ja que als voltants no hi ha cap altra església amb aquesta advocació. Després del 1295 apareix documentada com Sant Vicenç de Fontanelles. El 1950 encara s’hi van fer algunes reformes. L’església actualment no té culte regular. (ABC)

Església

Un detall del mur de migjorn en el qual s’obre la porta original d’entrada al temple, avui tapiada.

F. Junyent-A. Mazcuñan

La construcció correspon a una obra romànica tardana, erigida probablement al final del segle XIII. Aquesta església fou construïda de manera senzilla i austera bo i incorporant-se a les formes rurals de la comarca del Bages.

Els seus murs són totalment llisos i no mostren cap mena d’ornamentació.

El seu pla consta d’una nau capçada vers llevant per un absis semicircular, que gairebé és tan ample i alt com la nau.

Al centre de la capçalera hi ha una finestra de doble esqueixada rematada amb un arc de mig punt adovellat. Al capdavall del mur de migjorn hom encara pot veure el primitiu portal, ara tapiat, el qual és cobert amb un arc de mig punt fet amb grosses dovelles.

El mur que tanca la nau a ponent, és a dir, el frontal, és d’època moderna i té oberta l’actual porta d’ingrés, en la llinda de la qual hom pot llegir la següent datació: MCML. Al mateix mur s’alça un campanaret d’espadanya amb una sola obertura i ornamentat als seus angles amb tres esferes.

L’aparell és força endreçat i ha estat fet amb carreus escantonats a cops de martell que es disposen ordenadament en filades horitzontals.

El seu estat de conservació és bo. (FJM-AMB)

Bibliografia

  • F. Brunet: Itineraris de la Comarca de Bages, a “Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages”, núm. 186, Manresa 1936, pàgs. 21-24.