Castell d’Espluga de Serra (Tremp)

El topònim fa referència a la gran cova de la serra de Camporan, que sens dubte fou habitada des de temps immemorial. Vers l’any 977 el comte Borrell de Pallars, sota la potestat del germà el comte Ramon, en presència de l’altre germà el comte Sunyer i dels seus nobles fidels, va donar al monestir d’Alaó una terra que tenia al territori de l’Espluga Gorraense, lloc dit Jonquer, amb delmes, oblacions i primícies. Poc després un altre document relacionat amb Sant Climent de Torogó esmenta una vinya al lloc dit l’Espluga, anomenada abans la Torre (vers 986). Probablement entorn d’aquesta fortificació s’anà arreplegant l’hàbitat fins llavors disseminat.

L’any 1085 trobem citats ja els termes de l’Espluga, i cap al 1122 fou lliurada en penyora per Artau III a Bernat Ramon de Pallars Jussà per tal de definir totes les querelles i disputes. Sembla que restà en mans dels comtes de Pallars Sobirà fins al final del segle XIII. L’any 1250 va ésser acordat entre el vescomte Pere IV de Vilamur i Roger I de Pallars un doble matrimoni; com a garantia el comte lliurà el castell d’Espluga de Serra. Circumstancialment, amb motiu de les lluites nobiliàries contra Pere el Gran i del setge de Balaguer (1281), el veguer de Ribagorça, Ramon de Molina, tingué en fermança el castell de l’Espluga assera. Arnau Roger I de Pallars Sobirà deixà en testament al seu fill natural, el Bord de Pallars, l’Spluga de Tarraserra, en feu honorat, és a dir, sense servei però amb homenatge (any 1288). Des d’aleshores Espluga de Serra apareix vinculat a una senyoria particular. El 1381 figura a la sotsvegueria de Pallars amb sis focs i sota el domini de Ramon de Claramunt.

El rei Ferran el Catòlic, el 30 d’octubre de 1484, des de Sevilla, comunicava al comte de Cardona la felicitació per les seves campanyes contra el comte de Pallars “e mes lo que entre tant treballes en pendre les fortalezes de Sentangratia, Spluga de Serra”, etc. Sembla que aquests fets afavoriren les pretensions dels Mur, que senyorejaren el lloc a l’edat moderna (13 focs el 1553); a la fi de l’Antic Règim pertanyia als marquesos de Gironella, juntament amb Castellet.

Actualment, Espluga de Serra conserva la bella estampa de poble fortificat, amb enfilats carrers i portals; damunt el turonet que domina el poble resten vestigis inexplorats d’aquest passat, hi són ben visibles els panys del primitiu recinte medieval que l’envoltava.