Mare de Déu de l’Arbull (Tremp)

Situació

Conjunt de l’antiga fortalesa i l’església, aquesta d’estructura romànica exteriorment, però amb transformacions d’època barroca a l’interior.

ECSA - J. A. Adell

L’església de la Mare de Déu és situada 100 m al sud del castell de l’Arbull, construït arran de cingle.

Mapa: 32-12(289). Situació: 31TCG172665.

L’itinerari per a arribar a l’església és el mateix que mena al castell. (JAA)

Història

Tot i que el terme de l’Arbull és citat documentalment des de l’any 1077, no hi ha referències històriques escrites d’aquesta església, que probablement era la capella castellera de la propera fortificació de l’Arbull. (MLIR)

Església

És un edifici d’una nau, coberta amb volta de canó i reforçada per dos arcs torals. Un absis semicircular i obert a través d’un arc presbiteral, capça la nau a llevant. L’interior conserva en bastant bon estat la decoració d’època barroca, que amaga les seves característiques originals, i a la qual correspon el cor construït en el tram de ponent de la nau.

La porta s’obre en la façana de ponent, on hi ha també un ull de bou circular de factura tardana i un campanar d’espadanya de dos ulls que corona la façana. En el mur nord hi ha una altra porta, paredada, i en el mur sud s’observen les traces d’una tercera porta, també paredada.

Al centre de l’absis hi ha una finestra de doble esqueixada, paredada, que és l’única finestra original visible en el temple.

Les façanes de la nau són nues d’ornamentació, però a l’absis es desenvolupa una ornamentació amb els clàssics motius llombards amb un fris continu d’arcuacions sota el ràfec. L’aparell és de carreu simplement escairat disposat ordenadament en filades uniformes i regulars, palesant les característiques constructives i ornamentals de l’arquitectura de la plenitud del segle XI.

Cal destacar la presència de tres portes en un edifici d’aquestes característiques i situació, que és una peculiaritat més pròpia de les esglésies amb una comunitat religiosa. (JAA)