Colomar de l’Arboçar de Baix (Avinyonet del Penedès)

Situació

Edifici medieval destinat a la cria de coloms, considerat per alguns, erròniament, com un columbari romà.

ECSA - J. Bolòs

Probable colomar fet amb tàpia situat en uns camps actualment plantats de vinyes, al sud de l’Arboçar de Baix.

Mapa: 35-17(447). Situació: 31TCF965762.

Des de l’Arboçar de Baix, agafarem un camí antic que surt del darrere de les cases que envolten la torre i s’enfila cap al bosc i cap a les vinyes. (JBM)

Història

No es coneix cap document que esmenti aquest colomar. Quan fou identificat, es va creure que era un columbari romà, és a dir, el lloc on es guardaven les cendres dels difunts, i consta com a monument funerari en algunes obres divulgatives. Es tracta d’un colomar medieval que depenia de la quadra d’Arboçar. (SLIS)

Colomar

Segons N. Rafel (1980, pàg. 121), d’aquest colomar, de planta rectangular, es conservaven dues parets senceres i part de les dues restants. A l’exterior feia 5 m de llarg per 2, 8 d’ample. Actualment, ja només se’n conserva la paret llarga septentrional i part de les dues laterals. Els murs tenen un gruix de només 55 cm. La part inferior del mur, uns 60 cm, és feta amb maçoneria o paredat; per damunt hi ha la tàpia. Actualment, té una alçada corresponent a la de tres tapieres i mitja; la filada feia aquí uns 110 cm d’alt. Fa, per tant, poc més de 4 m, a part els 60 cm inferiors.

En aquest cas, tot i que és difícil d’assegurar, aquesta construcció segurament sempre ha estat un colomar. Cal assenyalar la seva planta marcadament rectangular i sobretot el gruix de les parets, que recorda més la que tenen els murs de recintes que no pas la que tenen les torres amb funcions defensives. En aquesta construcció, d’altra banda, veiem un gran nombre de cel·les, de 20 cm d’alt × 20 cm d’ample, per als coloms. Al mur nord hi ha, per exemple, 10 rengleres de 10 forats cadascuna; tota la paret és plena de forats.

La datació de l’edifici és difícil. Malgrat que hi ha hagut molta gent que l’ha considerat d’època romana, sembla, segons el parer de N. Rafel, que ha de ser una construcció feta en època medieval i en els segles estudiats en aquesta obra. No sé pas si relacionant-la amb d’altres edificis fets amb aquest mateix material, la tàpia, pot fer avançar en el seu coneixement.

Entre l’Arboçar de Baix i les vinyes del colomar hi ha un camí de carro, segurament força antic. En les zones on hi ha Codines es poden veure els dos solcs de les roderes, separats uns 110 cm. En algun lloc resten les pedres d’un marge lateral, ara quasi desfet. (JBM)

Bibliografia

  • Pladevall, Colomer, Tous, 1976, pàg. 27
  • Rafel, 1980, pàgs. 117-125
  • Virella i Bloda, 1982, pàg. 79
  • Virella i Torras, 1983, pàgs. 77-82
  • L’Alt Penedès, 1986, pàg. 21