Fons d’art romànic del Museu Romàntic (Sitges)

El museu

El Museu Romàntic de Sitges fou format a partir del llegat de Manuel Llopis de Casades (1885-1935), acceptat per la Diputació de Barcelona el 1943 i inaugurat el 1949. Formant part de la seva col·lecció es conserven sis imatges de la Mare de Déu amb el Nen a la falda que en morir el Sr. Llopis es trobaven a Lisboa, d’on foren recollides el 1949 pel Dr. J. Ainaud de Lasarte, el qual les dugué a Sitges. Dues d’aquestes són de procedència castellana, datables als segles XIII i XIV. Dues més, de procedència desconeguda, encaixen formalment i estilísticament dins el període gòtic. Pel que fa a les altres, una d’aquestes ha estat considerada de procedència catalana del segle XIV. L’altra, de procedència desconeguda, resulta interessant per les seves afinitats formals i estilístiques amb talles catalanes del període romànic.

Marededeu

  • Procedència: desconeguda
  • Datació: segles XII-XIII
  • Mides: 70 cm d’alçària
  • Inventari: llegat Llopis; Museu Romàntic

Talla de fusta molt malmesa que representa la Mare de Déu amb el Nen assegut a la falda, tallada en un sol bloc de fusta buidat per darrere. El lateral esquerre ha desaparegut pràcticament i el dret es troba molt desfigurat a causa de l’atac de xilòfags. Igualment, s’han perdut les mans dretes de la Mare i el Fill, el rostre d’aquest i part dels baixos de la talla. De la policromia queden traces poc significatives a la corona de la Mare i restes puntuals de preparació blanca.

Maria vesteix túnica d’escot rodó envoltat d’un galó, a partir del qual es formen plecs verticals molt marcats en el tors. Duu mantell que ressegueix l’avantbraç dret per sota fins a la falda a l’alçada de mitja cama; per sota, s’endevina una túnica llarga fins els peus, que deixa visible la sabata i el sòcol semiesfèric. El Fill, assegut a la banda esquerra de la Mare, vesteix túnica llarga fins els peus, amb plecs definits verticalment. Però els trets més diferenciats són el rostre de la Mare i els pentinats d’ambdues figures. Maria duu corona formada per una peça d’estructura cilíndrica amb l’extrem superior ondulat; per sota sobresurt la cabellera gruixuda que ressegueix el rostre amb un perfil ondat. Sembla que el Fill duia corona com la Mare i anava pentinat amb un rull marcat per sota les orelles.

Solucions similars es poden trobar en una marededeu conservada al Museu Diocesà de Lleida (MDU núm. 327), en la de Cortscastell (MDU núm. 304) i en la de Santa Maria d’Arties (Vall d’Aran), avui desapareguda. Aquesta, la que més s’assembla formalment a la descrita, és de mitjan segle XIII, data que també podria ser encertada a la pertanyent al Museu. (CCP)