Els Cups de Cal Rabassaret (els Prats de Rei)

Situació

Vista dels cups (cup I a dalt i cup II a baix) excavats a la roca, que conserven els reguerons i els forats per a suportar una coberta.

M. Solà

Es tracta de dos cups excavats a la roca, situats en un petit serrat amb bosc de pins, prop de Cal Rabassaret.

Mapa: 35-14(362). Situació: 31TCG807163.

Per arribar-hi cal agafar la carretera d’Igualada als Prats de Rei, i a l’altura més o menys de Cal Passada cal agafar un bon camí a mà esquerra que mena a la Manresana.

Forat a la pedra

Els dos cups estan distanciats l’un de l’altre un centenar de metres; són uns dipòsits cilíndrics buidats amb instruments de ferro a l’extrem d’unes roques, situats al peu de la mateixa vinya per tal d’estalviar esforç humà.

Tots dos presenten a la part més baixa un forat de desguàs o boixa per extreure el vi fermentat, de tota manera tenen uns trets que els diferencien. El cup número I té un diàmetre de 2,10 m i una fondària d’1,90 m i s’hi pot apreciar una reparació posterior. La seva característica fonamental és que conserva una pica lateral de forma més o menys rectangular, irregular, d’1,50 × 1,10 m, amb una profunditat de 0,40 m, que es comunica amb el cup per mitjà d’un curt canalet; cal indicar que a la part inferior del cup es poden apreciar unes petites balmes i uns forats destinats a encaixar-hi els caps de bigues per a suportar una coberta. Cal remarcar també la troballa superficial de ceràmica de color gris medieval, fet que indica l’existència en aquest indret d’un habitacle rural dispers dedicat pel que sembla a l’explotació agrícola de la vinya. El cup número II té una fondària i un diàmetre màxim de 2 m i unes cassoletes al seu entorn; com en el cas anterior presenta en unes roques uns forats per a fixar-hi les bigues de coberta. Cal comentar que en aquests indrets es trepitjaven els raïms amb els peus per fer-ne sortir el most. En el cup número I aquesta operació devia tenir lloc en la pica lateral excavada a la roca i pel canalet el most devia passar vers el cup, mentre que en el cup número II aquesta operació, per la manca de la pica, es devia efectuar damunt d’un empostissat fixat a les cassoletes del seu entorn i el most es precipitava directament al cup. En el cup tenia lloc la fermentació, mitjançant la qual la glucosa del most es transforma en alcohol; per mitjà del forat de desguàs o boixa s’extreia el vi fermentat que passava per mitjà de bots als vaixells de vinificació i conservació. Aquest procés es realitzava sense l’ajut de la premsa mecànica en aquest indret, encara que en altres jaciments de la mateixa datació sí que hem constatat la seva utilització, com és ara el cas de les Coromines, en el terme d’Aguilar de Segarra.

Bibliografia

  • Enrich-Enrich, 1990, inèdit
  • Enrich-Enrich, en premsa