Sant Bartomeu de Margalef (Torregrossa)

Situació

Façana de l’església, únic element conservat d’aquest temple del final del període romànic.

ECSA-J.A. Adell

Les restes de l’església de Sant Bartomeu de Margalef, que també és coneguda sota l’advocació de sant Pere, són a ponent de l’antic vilatge de Margalef. Prop seu hi ha la capella moderna de Sant Bartomeu, construïda al segle XVIII.

Mapa: 32-15 (388). Situació: 31TCG1361047.

Per a arribar-hi cal seguir l’itinerari que s’ha indicat en la monografia precedent. (JAA)

Història

La primera referència escrita sobre l’església data dels anys 1279 i 1280, en què el capellà de Margalef contribuí a les dècimes papals amb 42 sous i 2 diners i 18 sous menys 2 diners respectivament. L’any 1396 Domènec de Montsuar, senyor del lloc, fundà la capella de Santa Maria a l’església de Sant Bartomeu.

Sembla que part dels retaules i els ornaments del temple parroquial foren traslladats a la parròquia de Castelldans. (XEC)

Església

De l’antic edifici medieval només es conserva la façana de ponent, coronada per un alterós campanar d’espadanya de dos pisos amb quatre ulls. En aquesta façana s’obre l’antiga porta del temple, d’arc apuntat i dovelles extradossades per un guardapols també apuntat.

No es veuen altres vestigis de l’estructura de l’església, però a la cara interna de la façana de ponent hi ha traces dels murs laterals de la nau i tres forats que indiquen que el temple era cobert amb una estructura d’embigat suportat per una biga carenera i dues bigues ventreres.

El mur conservat presenta uns paraments formats per carreus escodats disposats molt ordenadament en filades uniformes i regulars. Aquest tipus d’aparell, i també la porta, evidencien una construcció tardana, de la fi del segle XIII o l’inici del segle XIV, encara arrelada a la tradició arquitectònica anterior. (JAA)

Bibliografia

  • Rius, 1946, vol. I, pàgs. 111 i 130; Font I Rius, 1969-83, vol. I (I), doc. 116, pàgs. 169-170; Lladonosa, 1982, pàgs. 62-64.