Sant Joan de les Ventalles (Ulldecona)

Situació

Façana sud de l’església, amb la porta d’entrada feta amb un arc de mig punt de grans dovelles.

ECSA - J.A. Adell

L’església de Sant Joan és a la part alta del petit poble de les Ventalles, situat al N del terme, al límit amb el terme municipal de Freginals, a tocar de la Séquia Major.

Mapa: 32-21 (547-1). Situació: 31TBF885025.

El poble de les Ventalles és a 4 km d’Ulldecona, per la carretera T-331 que mena a Tortosa. (JAA)

Història

El topònim antic del lloc era el d’Avensalles, que revela l’inequívoc origen andalusí de l’indret. L’any 1257 Guerau Amic, castellà de la comanda hospitalera d’Amposta, mitjançant una carta de poblament, establí al lloc, situat al terme d’Ulldecona, un grup de vint pagesos amb les seves famílies, i va estatuir les condicions de tinença de la terra tot reservant-se alguns drets senyorials, com els beneficis generats pel forn i la farga i el cobrament de certs impostos i drets (calònies, justícies, lluïsmes, etc).

És molt probable que, poc després de l’atorgament d’aquesta carta de poblament a mitjan segle XIII, es bastís l’església de Sant Joan, la qual sempre fou sufragània de la parròquia de Sant Lluc d’Ulldecona, situació que manté en l’actualitat. (MLIR)

Església

Es tracta d’un edifici d’una sola nau, de planta rectangular i sense absis diferenciat, coberta amb volta de canó de perfil apuntat, i reforçada per dos arcs torals que arrenquen de sengles pilastres adossades als murs laterals.

La porta és l’element més vistent de l’edifici; s’obre a la façana sud, i és feta amb un arc de mig punt, de grosses dovelles, extradossada per un guardapols decorat amb puntes de diamant, que enllaça amb les impostes d’on arrenca l’arc, i en les quals hi havia una decoració esculpida, avui repicada. En el parament del mur per sobre de la porta hi ha encastats tres escuts.

Les façanes no presenten ornamentació, i les dels costats sud, est i oest són encalades. Només s’observa una finestra, de doble esqueixada i molt matussera, a la façana de ponent. L’interior és arrebossat, i l’aparell constructiu és visible sobretot a l’exterior, on s’aprecia un parament de reble molt irregular (que en el mur nord conserva el seu arrebossat antic) llevat de les cantonades i la porta, construïts amb carreus ben tallats. En alguns d’aquests carreus s’hi observen elements esculpits, com un èquid i un escut amb una creu en dos carreus dels brancals de la porta, i un cap humà en un carreu de la cantonada sud-est.

La tecnologia constructiva i l’estructura de la nau emparenten l’església de les Ventalles amb la propera església del castell d’Ulldecona, i amb el grup d’esglésies sense absis i cobertes amb voltes amb molts arcs torals, com les de Carles o Berrús. Aquesta filiació ens situa en el context estilístic de la fi dels llenguatges romànics i la introducció de formes i tecnologies gòtiques, dins del qual la porta de l’església de les Ventalles és un element clarament arcaïtzant, que es remunta a models de la plenitud del segle XIII. (JAA)

Bibliografia

  • Font i Rius, 1969-83, vol. I (I), doc. 302, pàgs. 442-444 I vol. I (II), pàg. 790