Banc d'Europa (1973-1994)

La constitució

El 24 de juny de 1972, el grup promotor del banc presentà la sol·licitud al Banc d’Espanya i al Ministeri d’Hisenda. Aquest n’autoritzà la creació el 22 de gener de 1973, i el 15 de març de 1973 es constituí la societat anònima Banc d’Europa SA, a Barcelona. El 26 del mateix mes s’inscriví en el Registre de Bancs i Banquers amb el núm. 171 LC de la Banca Local Espanyola. La LC corresponia a Local Comercial, categoria compartida per tots els bancs d’aquesta naturalesa creats aleshores. Els promotors tingueren problemes perquè els fos acceptada la denominació, ja que les autoritats monetàries consideraven que hi havia una desproporció entre el nom i el volum inicial del banc, però defensaren la seva identificació amb el que representava Europa per a ells: un esperit, una mentalitat i una manera de fer, oberts i progressius (Memòria del 1973). Un esperit i una mentalitat que tenia Carles Ferrer i Salat, l’ànima del banc i el seu primer president.

Carles Ferrer i Salat (Cambio 16, juny del 1978). Carles Ferrer i Salat va ser el promotor i president del Banc d’Europa, el 1973.

Carles Ferrer i Salat nasqué a Barcelona el 1931. El 1953 havia estudiat enginyeria química, ciències econòmiques i filosofia i lletres. Aquell mateix any creava Ferrer Internacional —de productes farmacèutics— i guanyava el títol de campió d’Espanya individual de tennis. El 1958 era el primer president del Cercle d’Economia de Barcelona. Fou un dels qui donaren un suport més efectiu a la reunificació de la Cambra de Comerç i Navegació amb la d’Indústria de Barcelona, el 1967. El 1972 demanà l’adhesió d’Espanya a la Comunitat Econòmica Europea. Elegit president del Foment del Treball Nacional (1977-78), la primera patronal catalana, impulsà la creació de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials —CEOE—, organisme que presidí (1978-84). Membre del Comitè Olímpic Internacional (1981), detingué el càrrec de vicepresident del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. No totes les seves iniciatives empresarials tingueren un bon final, com va ser el cas d’EYSSA —Enclavamientos y Señales SA—. En el terreny financer, fou conseller del Banc Industrial de Catalunya. Morí el 1999.

Fou Ferrer i Salat, principalment, qui reuní els accionistes. El Consell d’Administració del banc estava format per amics:

  • President – Carles Ferrer i Salat
  • Vicepresident – Joaquim Boixareu i Gimó, d’A­cers Boixareu SA
  • Vocals – Romà Jesús Belloc i Escuté, d’Indústries Reycon SA —indústria auxiliar de l’automòbil—, Jordi Ferrer i Batlles, de Laboratoris Ferrer SA-Ferrer Internacional, Antoni Gallardo i Ballart, de Laboratoris Almirall SA, Ferran Espiau i Seoane, d’Ince, Enric López i Llorens, de Laboratoris Llorens SA, Josep Manau i Balagué, de Manau acers calibrats, Joan Mas i Cantí, Rogeli Raichs i Mill, d’Adaibra SA

La societat es constituí amb 1 449 accionistes fundadors.

Un banc universal petit (1973-1986)

Els homes i l’organització

Carles Ferrer i Salat presidí el banc des del primer dia.

Al Consell d’Administració es produïren diverses altes i baixes:

— 1974. La primera Junta general d’accionistes nomenà consellers Josep Vilarasau i Salat i Enric Balcázar i Granda —compravenda de pells—. El primer era cosí de Carles Ferrer i director general de Campsa en aquell moment. Vilarasau dimití el 1976 en ser nomenat director general de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears.

— 1975. Entrà al Consell el director general José-Acacio Gómez Vigo, conseller delegat des del 1978.

— 1976. Es nomenà secretari conseller Antonio Polo i Díez, advocat i catedràtic de Dret Mercantil.

— 1981. Ramon Sanahuja i Pons, del sector de la construcció i immobiliari, entrà al Consell arran de la mort de Josep Manau.

— 1983. Es nomenaren dos consellers no catalans: José Miguel Isidro-Rincón, un discutit empresari paperer, que no arribà a ocupar el càrrec, i Fernando Arrieta San Miguel.

— 1984. Hi entrà un nou conseller: Luis Rodríguez Castellà, amb domicili a Madrid.

— 1985. Fou nomenat conseller Jordi Belloc i Díaz, de Ralusa —accessoris per a automòbils—.

— 1986. Morí Romà Jesús Belloc i Escuté.

— Des del 1975 funcionà un Comitè Executiu, format per Carles Ferrer, Joaquim Boixareu, José-Acacio Gómez Vigo i Ferran Espiau i Seoane, al qual s’incorporà Josep Vilarasau durant la seva curta estada al Consell del banc. El banc tenia Consell d’Administració, Comitè Executiu i conseller delegat, un fet no gaire corrent, i a partir del 1981 s’hi afegí un director general, Pedro Bernad Herrando. Però aquest dimití el 1984, de manera que, el 1986, Gómez Vigo assumí al mateix temps la Conselleria Delegada i la Direcció General.

— Des del 1981 el balanç del banc fou auditat per auditors externs.

Les oficines del Banc d’Europa s’instal·laren al carrer del Rosselló de Barcelona (Memòria, 1973).

Les activitats bancàries s’iniciaren el 16 d’abril de 1973 en oficines provisionals al carrer del Rosselló, núm. 214-214 bis, prop de la rambla de Catalunya. Cinc mesos després —el 25 de setembre de 1973— s’hi inauguraven les oficines definitives i la seu central.

El 1975, la Memòria del banc confirma la seva naturalesa de banc comercial, però es manifesten a favor de la desespecialització bancària i creuen en un futur de banca universal en el qual totes les necessitats financeres i fiduciàries es podran satisfer en el mateix centre. Amb l’aprovació definitiva del banc (1975) i l’atribució de funcions delegades per part de l’Institut Espanyol de Moneda Estrangera, es posà en marxa el Departament d’Estranger, com també un Departament d’Estudis, Màrqueting i Informació, dirigit per Josep Maria Muntaner i Pascual.

Expansió

Anunci (Fomento de la Producción, 1980). La xarxa d’oficines del Banc d’Europa es concentrà a Catalunya i País Valencià.

El banc tenia una clara vocació expansionista, de manera que aprofità les normes liberalitzadores del 1974 per a obrir nombroses oficines. Aquestes es concentraren en un primer moment a Catalunya, València i Palma, amb dues úniques excepcions: Madrid i Sevilla. El 1980 s’aturà l’obertura de noves sucursals, quan la xarxa estava formada per 27 oficines.

Oficines obertes pel Banc d’Europa entre 1975 i 1986:

  • 1975 – L’Hospitalet de Llobregat, Palma, Madrid, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Girona, Badalona, Sevilla, Sant Joan Despí, Tarragona, Sabadell, Terrassa
  • 1976 – València, Lleida, Alacant, Bilbao (tancada posteriorment), Màlaga, Saragossa, Múrcia
  • 1978 – El Masnou (tancada posteriorment), Mataró. Agència urbana
  • 1979 – L’Hospitalet de Llobregat. Agència urbana (tancada posteriorment), Barcelona. Agència Bori i Fontestà, Còrdova, Premià de Mar
  • 1980 – Pont d’Inca—Marratxí (tancada posteriorment), Granollers
  • 1986 – Barcelona. Agència Balmes, Barcelona. Pau Claris

Abans del 1986 se’n van tancar quatre, tot i que les Memòries no hi fan referència: el Masnou, Pont d’Inca-Marratxí, l’agència urbana de l’Hospitalet i la de Bilbao.

Fons propis i resultats

Banc d’Europa. Rendibilitat de l’acció, 1973-1986.

El banc es constituí amb un capital subscrit de 1 800 milions de pessetes, dels quals n’hi havia 900 de desemborsats. Els restants 900 milions es desemborsaren el 1975, dos anys després, d’acord amb el que estava previst en el primer moment. El capital no es modificà.

El 1987 tenia uns fons propis de 2 657 milions de pessetes: 1 800 milions de capital i 857 milions de reserves, procedents per meitat de regularització d’actius i de beneficis no repartits.

El banc donà resultats positius des del primer any. Però la política del Consell fou l’aplicació de la major part d’aquests beneficis a reserves i amortitzacions. Als accionistes se’ls abonà un dividend, que qualificaven de simbòlic.

El capital estava força repartit. El 1986 hi havia 2 437 accionistes, dels quals no n’hi havia cap amb una participació igual o superior al 10%.

Recursos de tercers

Anunci (Banca Española, 1976).

D’acord amb la seva definició de banc comercial, el Banc d’Europa captava dipòsits en forma de compte corrent, d’estalvi i amb imposicions a termini. El 1974 emeté certificats de dipòsit sobre imposicions a un i dos anys, quan aquests deixaren de ser una modalitat exclusiva dels bancs industrials.

El creixement dels dipòsits fou bo. El 1986 havia captat 35 514 milions de pessetes en recursos de tercers. Als dipòsits estrictes cal afegir altres modalitats, introduïdes aquells darrers anys, com la cessió temporal d’actius financers —12 546 milions el 1986—, i 1 000 milions de pessetes, corresponents a una emissió de bons de Tresoreria feta aquell any.

Inversió

La inversió es concentrà en crèdits, cartera d’efectes i fons públics. Aquests darrers, per exigències legals. La cartera de valors privats era petita i realitzada en dues empreses: Investing SA —gestora d’inversions—, creada abans que el mateix banc, i Europa d’Inversions i Leasing SA. La primera promogué, el 1974, la creació d’Europa d’Inversions SA —una societat de cartera— i, vista la demanda d’accions, dues noves societats de valors mobiliaris: Europa d’Inversions-2 SA i Europa d’inversions-3 SA, el mateix any. A Europa d’Inversions i Leasing SA la participació era minoritària (26% el 1983). Les dues societats tenien en el seu actiu accions del Banc d’Europa que oscillaven entre el 2 i el 3% del capital social.

El 1985 es creà una tercera filial, Brokinvest SA, i una de nova amb participació minoritària, Leasing Turístico SA (13%), mentre mantenia la d’Europa d’Inversions SA (7,5%).

La crisi pot més que els homes (1987-1994)

Els homes i l’organització

Carles Ferrer i Salat es mantingué en la Presidència del banc. Al Consell hi hagué els següents canvis:

— 1989. Fernando Arrieta presentà la dimissió. Fou substituït per Rafael Foguet i Ambrós, conseller delegat de Ferrer Internacional SA.

— 1990. Dimissió de Romà Sanahuja.

— 1991. Substitució de Sanahuja per Miquel Grau i Sales.

— 1992. Dimissió del vicepresident, Joaquim Boixareu, i del conseller Rogeli Raichs, després de la suspensió de pagaments del grup d’empreses al qual estaven vinculats: Acers Boixareu SA, Austinox SA, Adaibra SA, Bra SA. Ferran Espiau morí al començament del 1993. Tant Boixareu com Espiau eren membres del Comitè Executiu. Enric López Llorens fou nomenat nou vicepresident. Jordi Campins i Figueres s’incorporà al Consell. Morí Antonio Polo Díez, secretari conseller, i fou substituït per Julio Molinario Valls, secretari no conseller.

El Comitè Executiu, després de la dimissió de Boixareu i la mort d’Espiau, quedà integrat per Carles Ferrer, José-Acacio Gómez Vigo, Enric López Llorens i Jordi Campins i Figueres.

José-Acacio Gómez Vigo es mantingué com a conseller delegat. El 1988, hi havia tres directors generals: Francesc Guarner i Muñoz, Àngel Mur Jiménez i Andrés Pérez y Pérez. Aquest darrer deixà el càrrec el 1993.

El 1988, Carles Ferrer, amb motiu de la celebració de la Junta ordinària d’accionistes, digué amb satisfacció que el Banc d’Europa era l’únic dels bancs espanyols constituïts durant la dècada dels anys setanta que havia sobreviscut amb bona salut financera. Es precipità en l’afirmació, que era certa en aquells moments.

Al final del 1988, quan les accions del banc eren fortament valorades, Mercapital, un banc de negocis, intentà comprar-ne el 8,5% del capital, que pertanyia a l’empresari Manuel Isidro Tejedor, al canvi del 450%. L’operació no agradà gens al nucli d’accionistes del banc. Una part d’aquestes accions estaven sotmeses a un pacte de sindicació i foren comprades per un grup de consellers, al canvi del 320%, mentre Mercapital es quedava amb un 4-5% del capital, format per accions de lliure transmissió.

El 1993, el nombre d’accionistes ascendia a 2 690.

Expansió

Les noves oficines creades aquests anys foren sobretot agències urbanes, unes oficines dependents d’una altra de principal en el mateix municipi. La rendibilitat d’aquestes agències era, en general, més alta que la de les sucursals, ja que el seu nivell de despeses era inferior i la proximitat geogràfica facilitava l’estalvi.

El 1992, el Banc d’Europa tenia 39 oficines obertes, inclosa la central, de les quals 24 eren a Catalunya, 4 al País Valencià, 1 a les Illes i 3 a Madrid:

  • 1987 – 4 agències urbanes a Barcelona (Balmes, Providència, Floridablanca i Riera Blanca), 1 agència urbana a Madrid (María de Molina)
  • 1989 – Madrid. Agència Maudes
  • 1990 – Logronyo, Castelló, València. Agència urbana
  • 1991 – Barcelona. Agència Consell de Cent, Barcelona. Agència Còrsega, Figueres, Saragossa. Agència urbana

Fons propis i resultats

Banc d’Europa. Rendibilitat de l’acció, 1987-1994.

Al final del 1988 s’aprovà una primera ampliació de capital de 900 milions de pessetes, amb una prima de 500 pessetes per acció de 1 000 pessetes, o sigui al 150%. S’incorporaren 450 milions a reserves per prima d’emissió i el capital quedà en 2 700 milions de pessetes. El 1992 els fons propis eren de 4 483 milions de pessetes.

Els administradors prosseguiren la política de reforçar reserves i provisions amb els beneficis obtinguts. Respecte als accionistes, pretenien augmentar el dividend en mig punt cada any, prenent com a punt de partida la rendibilitat simbòlica —com ells deien— d’anys anteriors. El dividend passà així del 5,5%, el 1987, al 7%, el 1990, xifra que es repetí els tres anys següents.

Recursos de tercers

La capacitat de captació de recursos es mantingué alta, durant tots aquests anys. Entre el 1986 i el 1992 gairebé es duplicaren: de 35 514 milions de pessetes a 64 411. Com a tots els bancs, hi hagué una tendència a la baixa en el que eren dipòsits —comptes corrents, comptes d’estalvi i imposicions—, mentre creixia la cessió temporal d’actius financers, que el 1992 representaven el 49,2% del total dels recursos de tercers —31 676 milions de pessetes—. El 1989 es féu una segona emissió de bons per 1 500 milions de pessetes, un cop amortitzada la primera emissió de 1 000 milions.

Inversió

La inversió en crèdits es mantingué concentrada en operacions a curt i mitjà termini, i el suport creditici a les filials fou modest. En la Memòria del 1990 encara insisteixen que “no existen concentraciones, estando la inversión muy diversificada”.

El grup de filials i participades continuava format per empreses de caràcter financer, que donaven suport a les activitats del banc. Amb l’aparició dels balanços consolidats, el criteri d’empresa de grup s’aplicà el 1988 a:

  • Investing SA (100%)
  • Investing Gestió SA (100%)
  • Leasing Turístico Costa Dorada SA (100%)
  • Europa d’Inversions i Leasing SA (59,6%)

Altres participades eren: Leasing Turístico SA (9,7%), Europa de Inversiones SA (10,8%) i Aserpensión Internacional SA (20%), una empresa domiciliada a Madrid i dedicada a la gestió de fons de pensions.

El 1987, Investing patrocinà, conjuntament amb Romà Sanahuja, la creació d’un gran centre comercial —l’Illa— als terrenys ocupats per l’Hospital de Sant Joan de Déu, a la Diagonal de Barcelona.

El 1993, Investing Gestió SA posà en marxa dos fons d’inversió: un FIM ordinari i un FIAMM —fons d’inversió en actius de mercat monetari—, mentre demanava autorització per a llançar-ne dos més: un fons mixt de renda fixa i variable i un en divises.

La crisi

Banc d’Europa. Evolució de les principals partides del balanç (en milions de pessetes), 1973-1994.

El 1992 fou un any dolent per a les empreses catalanes. Un any de nombroses suspensions de pagaments, que fan pensar en aquell desgraciat 1977, en plena transició democràtica. El Banc d’Europa en rebé les conseqüències i destinà a dotació per insolvències una bona part dels beneficis generats durant l’exercici. De fet, aplicà una política general de frenada: no es preveié l’obertura de noves oficines i es reduí el nombre d’empleats —de 291 a 245— i la inversió comercial. Els beneficis nets passaren de 395 milions de pessetes el 1991 a 302 milions el 1992.

Una inspecció del Banc d’Espanya, realitzada durant els primers mesos del 1993, comprovà que el banc tenia un important dèficit de provisions de crèdits morosos, i recomanà una ampliació de capital per a cobrir-los. Aquesta ampliació de capital superava de molt les possibilitats del nucli d’accionistes del Banc d’Europa i es va fer necessari buscar un ajut exterior. Les gestions amb grups particulars, que no haurien suposat la cessió d’una participació de control, no donaren resultat positiu.

Mentrestant, la situació delicada del banc s’havia fet més o menys pública i els recursos de tercers baixaren radicalment. El mes de setembre del 1993 el banc declarava 16 000 milions menys que a la fi de l’any anterior. Finalment, el mes de desembre es féu saber que hi havia negociacions amb la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, entitat que demanava, en canvi del seu ajut, la garantia d’una participació majoritària.

L’acord amb la Caixa, beneït pel Banc d’Espanya, preveia el tancament de l’exercici amb l’aflorament d’unes pèrdues de 4 109 milions de pessetes pel grup consolidat i la creació pel banc d’unes provisions per a cobrir morosos de 6 462 milions de pessetes. Per a cobrir-les feia falta l’aplicació de la totalitat de les reserves i 2 160 milions per reducció del capital, equivalent al 80% del seu nominal. Aleshores, el banc acordà de fer dues ampliacions de capital: una per 1 080 milions de pessetes, destinada als accionistes —amb caràcter prioritari— i a la Caixa —amb caràcter subsidiari per la part no subscrita pels accionistes—, i una altra que seria coberta per la Caixa fins a aconseguir el 75% del capital del Banc d’Europa.

La Junta general d’accionistes aprovà, el 4 de febrer de 1994, els acords mencionats. La primera ampliació fou només parcialment coberta pels accionistes, de manera que la Caixa obtingué el 75% de participació convingut, ampliant el capital total fins a 4 960 milions de pessetes. El Consell d’Administració s’amplià d’11 a 12 consellers, nou dels quals foren nomenats per la Caixa, mentre mantenien el càrrec Carles Ferrer, Enric López Llorens i Antoni Gallardo.

El Banc d’Europa s’integrà així en l’estructura del grup de la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona. Investing SA i Europa d’Inversions i Leasing SA es liquidaren amb pèrdues. El 1996, després d’un nou exercici amb fortes pèrdues (1 191 milions de pessetes), una Junta extraordinària d’accionistes —29 de novembre de 1996— acordà convertir el Banc d’Europa en un banc de finançament especialitzat: lísing, crèdit hipotecari, factoring, confirming i finançament al consum. El banc comprà les empreses de la Caixa que tenien aquesta especialització. Es tancaren unes quantes oficines i la resta es traspassaren a la Caixa. Al tancament de l’exercici 1996, el personal del Banc d’Europa estava format per 18 persones.