raid d’aventura

Esports d’aventura
Esports de muntanya

Participants en la disciplina de barranquisme durant un raid d’aventura

RAMON FERRER

Competició multidisciplinària per equips portada a terme en un entorn natural i que normalment inclou curses a peu, orientació, bicicleta de muntanya i descens d’aigües braves amb canoa.

També pot incloure alpinisme, descens de barrancs, escalada, espeleologia, vies ferrades, hípica, caiac de mar, ràfting, hidrotrineu, natació en aigües obertes, patins en línia i tir amb arc. Acostumen a ser competicions de llarg recorregut que tenen punts de control intermedis i una durada que pot anar des d’unes poques hores a més de deu dies.

L’origen dels raids d’aventura és incert, però es considera que el precursor d’aquest tipus de competicions és la marató de muntanya Karrimor, creada a la Gran Bretanya l’any 1968. El 1980 es disputà a Nova Zelanda l’Ironman Alpí, primera competició que combinava cursa a peu, esquí i caiac. El seu creador, Robin Judkins, organitzà pocs mesos després la Coast to Coast amb un esperit més aventurer, incloent-hi cursa de muntanya, BTT i rem. El 1982 se celebrà la primera edició de l’Alaska Wilderness Classic, cursa en solitari d’entre 200 i 400 km. El primer raid d’aventura modern, però, es considera que fou el Raid Gauloises, creat per Gerald Fusil l’any 1989. Aquesta competició establí les bases dels posteriors raids d’aventura; constava d’una cursa expedició d’equips mixtos que recorrien més de 500 km en deu dies i en la qual es practicaven diverses disciplines. S’organitzà fins l’any 2003, tot i que entre el 2004 i el 2006 es disputà amb el nom de Copa del Món de raids d’aventura. També fou molt destacat l’Eco-Challenge, raid disputat entre el 1995 i el 2002, així com l’X-Adventure World Tour, primer circuit de raids d’aventura del món creat el 1998 i que incloïa cursa a peu, orientació, BTT i canoa en una competició de 35 hores non-stop. També destacaren raids com el MildSeven, el Southern Traverse, l’Adrenalin Rush, el Hi-Tec Adventure Quest, el Raid The North Extreme o el Raid Trans Atlas, entre d’altres. El primer Campionat del Món de raids d’aventura tingué lloc a Suïssa l’any 2001 i a partir del 2004 començà a organitzar-se anualment. Des de llavors està inclòs dins les World Series de raids d’aventura, les quals han comprès raids internacionals com el GODZone Adventure Race, l’Expedition Africa, l’XPD Expedition Race, el Gold Rush Mother Lode, el Raid in France, l’Endurance Quest o el Bimbache Extrem.

El descens d’aigües braves en canoa és una de les proves del raid d’aventura

RAMON FERRER

El primer raid d’aventura de Catalunya fou el Raiverd, creat l’any 1991 per Néstor i Nil Bohigas. Fou la primera competició d’aquestes característiques d’Europa i se’n disputaren deu edicions fins l’any 2000; constava de set etapes cronometrades amb un total de 400 km, en les quals es practicaven nombroses disciplines esportives. El 1993 Josep Calvet i Joan Carles Castellví organitzaren en terres tarragonines el TransAventur, que anys després s’integrà dins la Copa Catalana de raids d’esports de muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Poc després els raids d’aventura s’estengueren i es crearen noves proves, com el raid EGAN, el raid Extrem Catalonia o el Tavertet Extrem. Entre el 2002 i el 2003 tingué lloc el Catalunya Aventura – Copa Salomon, un circuit de raids d’aventura que incloïa el Non-Stop La Pineda Platja, el Pirineus Aventura Bagà i el Pirineus Aventura Puigcerdà. El 2003 també s’organitzà el Natura Race, que combinava esports de terra i aigua, així com l’Atalanta Salomon, conegut posteriorment com Raid Women International Adventure Race o Raid WIAR, primer raid femení de l’Estat espanyol. El 2004 la FEEC organitzà la primera Copa Catalana de raids d’esports de muntanya, en què s’inclogué el Campionat de Catalunya, i el 2006 el primer Open Raids. Alguns dels raids de la Copa Catalana són el Raid Garraf, el Raid Ribagorçana, el Bas Extrem, el Raid Txakal Extrem, el Raid del Bisaura, el Raid Catalunya Central, el Raid Infernal Garriguenc, el Garrigues Extrem, el Raid del Segre o el Raid Urgellistan. Des de la creació de la Copa d’Espanya i la Lliga Espanyola de raids d’aventura de la Federació Espanyola d’Orientació al començament del 2000, els corredors de raids d’aventura catalans hi tingueren un paper rellevant. Alguns dels més destacats foren Lluís Capdevila i Mònica Aguilera, campions del món de raids d’aventura (2000, 2001) amb l’equip Salomon Extrem Team, i guanyadors de nombrosos raids internacionals. També formaven part de l’equip José Manuel Menéndez i Eduard Barceló. L’any 2003 l’equip Buff Extrem Team, format pels catalans Eduard Barceló, Emma Roca i David Rovira, aconseguí el subcampionat d’Europa de raids d’aventura. Precisament Emma Roca i Arnau Julià formaven part del l’equip Buff Thermocool, que el 2010 es proclamà campió del món de raids d’aventura. Altres corredors catalans destacats són Albert Roca, Agustí Roc, Sergi Rodríguez, Gemma Arró, Núria Picas i Neus Parcerisas. L’any 2013 el raid Bimbache Extrem, inclòs al World Series, es disputà a Catalunya.