autocròs

m
Automobilisme

Prova d'automobilisme celebrada al circuit d'autocròs de Tàrrega

Federació Catalana d'Autocròs

Modalitat d’automobilisme de velocitat que competeix en circuits de terra.

Els campionats d’autocròs es divideixen en diverses curses, que consten d’entrenaments, mànegues i finals. Existeixen diferents divisions o categories d’automòbils que competeixen per separat en cadascuna d’aquestes.

El naixement d’aquesta modalitat d’automobilisme tingué lloc a França la dècada dels anys setanta del segle XX i fou coneguda inicialment com a pop cross. Hi participaven turismes de la marca Citroën, en especial els populars "dos cavalls". A partir dels anys vuitanta es començaren a organitzar ral·lis a Catalunya, sobretot a Lleida, i a l’Estat espanyol. D’aquesta manera, tant al circuit de la ciutat de Lleida com al de Mollerussa es disputen habitualment proves del Campionat d’Espanya. A Catalunya l’autocròs és regulat per la Federació Catalana d’Automobilisme. S’hi disputen el Campionat de Catalunya de turismes, de monoplaces i d’escuderies, i també les respectives Copes de Catalunya de cada divisió o categoria. El Campionat de Catalunya se celebra anualment i consta de vuit proves que habitualment tenen lloc als circuits de Lleida, Mollerussa, Amer, Tàrrega, Alguaire, Castellar de la Ribera, Masquefa i Castellbisbal. Alguns dels pilots catalans més reconeguts són: Joan Salichs, Jesús Molas, Ramon Oliver, Joel Guerrero, Marc Barcons, Joan Batlle, Jordi Puigvert i els germans Fugardo.

Divisions de competició segons la Federació Catalana d’Automobilisme el 2010

Divisió I: vehicles de turisme de dues o quatre rodes motrius amb una cilindrada de 2.000 a 3.500 cc, inclosos els sobrealimentats.

Divisió II: vehicles de turisme de dues rodes motrius amb una cilindrada màxima de 2.000 cc.

Divisió II-A: vehicles de turisme de dues rodes motrius amb una cilindrada màxima de 1.600 cc.

Divisió II-B: vehicles de turisme de dues rodes motrius amb una cilindrada màxima de 1.200 cc.

Divisió III: vehicles monoplaces de motor posterior, especialment construïts per a la pràctica de l’autocròs i les especificacions dels quals estan d’acord amb el Reglament Tècnic de la Federació Internacional d’Automobilisme.

Divisió car cros: vehicles monoplaces amb motor al darrere (Car Cros), especialment construïts per a la pràctica de l’autocròs. Disposen d’un xassís tubular i dues rodes motrius i són propulsats per motors atmosfèrics de quatre cilindres i de quatre temps amb una cilindrada màxima de 600 cc.